Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’da kaçak yapılaşma ve sera işgali nedeniyle kurumaya yüz tutan doğal sit alanı Yamansaz’ı kurtarmak için hazırlanan raporda, ‘botanik bahçesi’ önerisi yer aldı. Kent merkezine 10 kilometre ve denize 2 kilometre uzaklıktaki 120 hektarlık Yamansaz sazlık alanında Hürriyet Akdeniz tarafından gündeme getirilen sorunları rapor haline getiren Antalya Kent Konseyi Tarım Çalışma Grubu, bölgenin korunması ve yaşatılması için önerilerini sıraladı.
DEVLET ELİYLE KURUTULDU
Uydu görüntüleri de karşılaştırılarak bölgenin detaylı olarak incelendiğinin belirtildiği raporda, “Alanın önemli bölümünün zaman içinde kuruduğu ve tarım alanı yapıldığı anlaşılmaktadır. Kurutmanın devlet eliyle ‘sıtma ve sivrisinekle mücadele’ amacıyla yapıldığı Devlet Su İşleri (DSİ) görevlileri tarafından belirtildi. Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı’nın haritalarında da doğu kısmında kurutma kanalı gösterilmektedir” diye bilgi verildi.
KİRLENMEYE KARŞI ÖNLEM
Yüzden fazla kuş türüne barınma ve üreme alanı olan Yamansaz’ın birinci derece sit sahası olduğu hatırlatılan raporda, “Gölün çevresinin hızla yapılaşması ve buna bağlı olarak suyunun azalması ve kirlenmesi endişeleri arttırmaktadır. Yamansaz Gölü’nü ilk oluşumundaki haline döndürmek bugün için mümkün değildir. Günümüzdeki mevcut alanında su seviyesinin belirlenecek bir seviyede tutulması, göl suyunun kirlenmesine neden olacak unsurlardan arındırılması için önlemlerin alınması gerçekçi bir yaklaşım olacaktır. Varsa mülkiyet sorunları çözülmelidir” denildi.
DSİ’YE GÖREV DÜŞÜYOR
Su seviyesinin belirli bir seviyede tutulmasının öneminden bahsedilen Kent Konseyi raporunda, “Bu konuda Antalya Büyükşehir Belediyesi, üniversiteler, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, DSİ ve ilgili sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulacak bir komisyonun belirleyeceği kriterler doğrultusunda su seviyesini istenilen düzeyde tutmak için gerekli önlemler alınmalı” önerisi getirildi.
FELAKET UYARISI YAPILDI
Yamansaz göl alanı ve çevresinin korunarak ‘botanik bahçesi’ haline getirilmesini gündeme getiren rapor, “Yamansaz sulak alanı ile Kopak Çayı bir bütün olarak ele alınmalı ve planlanmalıdır. Son yıllarda küresel iklim değişiklerinin sonucu oluşabilecek su taşkınlarını regüle edebilecek bir alan olarak değerlendirilmesi gerekir. Göl alanı ve Kopak Çayı çevresi kesinlikle imara açılmamalıdır. Bu tür alanların imara açılması, ilerde olabilecek doğal afetlerde büyük felaketlerin yaşanmasına neden olacaktır” uyarısı yapıldı.
ORTAK PLANLAMA ÖNERİSİ
Yamansaz’ın Türkiye’nin 1994 yılında imzaladığı RAMSAR Sözleşmesi kapsamında korunması gereken bir alan olduğunu belirten Antalya Kent Konseyi Altyapı Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Nihat Dipova, “Sulak alan özelliğinin kaybolmaması ve hatta genişletilmesi için gerekli önlemler hızla alınmalı. İlgili kurumların bir araya gelerek bu alanın korunmasını ve kullanımını sürdürülebilir bir yaklaşımla planlanması gerekir” dedi.
MEVZUAT FIRSATÇILIĞI
Yamansaz’ın doğal sit alanı olarak iyi korunması gerektiğinin altını çizen Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, bölgedeki son durumla ilgili şöyle bilgi verdi: “Yamansaz’da hem sit alanının zarar görmesi hem de Hazine arazilerinin işgali söz konusu. Bölgede bizim yetkimiz şehirleşme faaliyetleri kapsamında yolların, parkların açılması ve inşaat çalışmalarının denetlenmesinden ibaret. İşgal faaliyetleri ise Hazine ve vatandaş arasında itilaf olarak değerlendirilerek çözüme ulaştırılıyor. Ancak Yamansaz’da şu anda geniş kapsamlı bir işgal çabası olduğunu da görüyoruz. Bu durum çok üzücü ve bölgenin geleceği bakımından endişe verici. ‘Mevzuattan faydalanırım’ duygusuyla yapılan fırsatçılık Yamansaz’a ciddi ölçüde zarar veriyor. Bölgedeki arazilere geniş çaplı saldırılar var. Özellikle son imar affı düzenlemesinden sonra bu durum daha da yoğunlaştı. Göl ve çevresinin doğal sit alanı özelliğinin korunması için vakit kaybedilmeden harekete geçilmeli. Muratpaşa Belediyesi olarak biz bu konuda ilgili kurumlarla her türlü iş birliğine hazırız.”