Güncelleme Tarihi:
ANTALYA (AA) - HATİCE ÖZDEMİR - Bu yıl yaklaşık 50 bin dekarlık alanda üretimi yapılan pamukta hasat dönemindeki yağmur, rekoltenin düşmesine neden oldu kaldı.
Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 ve 2008 yıllarında Antalya'daki üretimi gerileyen, yaklaşık 20 bin dekarlık alanlara düşen pamuk üretiminin bu yıl destekleme çalışmalarıyla 50 bin dekara kadar çıktığını söyledi.
Pamuğun nisan-mayıs aylarında ekiminin yapıldığını, eylül ayında da hasat döneminin başladığını anlatan Erdoğan, hasadın da ocak sonuna kadar devam ettiğini ancak makineli hasadın yaygınlaşmasıyla bu yıl aralık ayı sonunda tamamlanacağını ifade eti.
Erdoğan, hasat döneminde yağan yağmurun pamuğun rekoltesini düşürdüğünü vurguladı. Yağmurun hem pamuğa zarar verdiğini hem de hasat işlemini zorlaştırdığını dile getiren Erdoğan, "Zamanında toplanmayan pamukta verim kaybı oluşuyor, kalite düşüyor. Ortalama dönümden 400-500 kilogram pamuk alabiliyorken, bu miktar 150-200 kiloya kadar düşüyor. Yüzde 70'e yakın ürün kaybına neden oluyor" dedi.
Erdoğan, özellikle 3 hafta kadar önce Manavgat'taki yoğun yağış nedeniyle üreticilerin mağdur olduğunu kaydetti.
Yağmur nedeniyle bu yıl hedeflenen pamuk miktarına ulaşılamadığına işaret eden Erdoğan, "Şu ana kadar aldığımız 18 bin ton pamuk, hedeflenen miktar değil. Hedeflediğimiz miktar 26 bin ton civarındaydı. 8 bin ton civarında hedefimizin altındayız. Bunun nedeni de hasat döneminde yağan yağmur. Birçok üretici yağmuru sever ama pamuk üreticisi pek sevmiyor, özellikle hasat döneminde" diye konuştu.
- Fiyatı da üreticiyi memnun etmedi
Genel Müdür Erdoğan, birlik olarak kilogram başına ortalama 1,64 lira fiyat belirlediklerini ancak üreticinin bu fiyattan memnun olmadığını belirtti.
Birlik olarak devletten aldıkları herhangi bir destek bulunmadığını, tamamen kendi faaliyetleriyle elde ettikleri gelirle ihtiyaçlarını karşıladıklarına dikkati çeken Erdoğan, özellikle üreticiye yönelik devlet desteğinin artırılması gerektiğine işaret etti.
Pamuğun çekirdeği ile lif pamuğun birbirinden ayrıldığını, lif pamukların preseli pamuk haline getirilerek yurt içindeki iplik fabrikalarına satıldığını bildiren Erdoğan, ayrılan tohumundan da yağ ve küspe edildiğini belirtti.
Pamuk üretiminin en yoğun Güneydoğu Anadolu bölgesinde yapıldığını vurgulayan Erdoğan, bu bölgeyi sırasıyla Ege ve Akdeniz bölgelerinin izlediğini kaydetti.
Üreticilerden Mevlüt Kaynar da yaklaşık 100 dönümlük alandaki pamuğun tarlada kaldığını, yağmur nedeniyle toplayamadıklarını söyledi. Kaynar, 100 bin lira civarında zararının olduğunu ifade etti.
- Savaşın çocukları pamuk tarlalarında
Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli aileler de pamuk tarlalarında günlük 20 lira karşılığında çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Suriyeli çocuklar da pamuk toplayarak, ailelerine destek oluyor.