Güncelleme Tarihi:
BARAJLARDA su kıtlığı yaşanan Antalya’da geçen hafta kaydedilen yoğun yağışlar kuraklık endişesini azalttı. Bu son yağışlarla Antalya’daki yağış eksiğinin yüzde 57.4’ten yüzde 19.7’ye düştüğünü belirten Meteoroloji Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin, yağış açığının büyük oranda kapandığını dile getirdi. Muğla'daki yağış eksiğinin de yüzde 51.4'ten yüzde 17.6'ya düştüğünü açıklayan Gültekin, kış dönemi tahminlerine göre yağışların artacağını söyledi.
YÜZDE 73 ARTIŞ YAŞANDI
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün verilerine göre 1-15 Aralık tarihlerinde Antalya’da metrekareye 136.3 litre yağmur düştü. Mevsim normalini 78.7 litre olarak açıklayan Meteoroloji, yüzde 73.2 artış yaşandığını tespit etti. Geçen yılın aynı döneminde metrekareye 100.5 litre yağmur düşerken, bu yıl yüzde 35.6 oranında artış yaşandı.
GEÇEN YILIN GERİSİNDE
1 Ekim-15 Aralık arasını kapsayan 75 günlük Meteoroloji raporunda ise Antalya'nın geçen yılın aynı döneminin yüzde 2.7 gerisinde kaldığı görüldü. Burdur'da yüzde 18.1, Isparta'da ise yüzde 14.6’lık artış yaşandı. 75 günde metrekareye düşen yağış ortalamasını 205.9 litre saptayan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, bu rakamın mevsim normallerinin yüzde 19.7 altında olduğunu belirledi. Akdeniz bölgesinin bütününde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9.7 azalma yaşandı. Bölge ortalaması da mevsim normallerinin yüzde 32.9 gerisinde kaldı.
ISPARTA SİNYAL VERİYOR
Aralık ayının ilk 15 gününde Burdur’da metrekareye 45.2 litre yağmur yağdığı ve mevsim normaline göre yüzde 8.7 artış yaşandığı ölçüldü. Geçen yılın aynı döneminde metrekareye 31.4 litre yağmur yağan Burdur’da bu yıl yüzde 43.9 artış hesaplandı. Metrekareye 35.8 litre yağmur yağan Isparta'da ise yüzde 26 azalma var. Tehlike sinyallerinin devam ettiği Isparta’da metrekareye 38.9 litre yağmurun düştüğü geçen seneye göre bu yıl yüzde 8 düşüş görüldü.
HÜRRİYET DUYURMUŞTU
Sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde olduğu Akdeniz’de sonbaharın yağışsız geçmesi kuraklık endişelerini beraberinde getirmişti. Su kaynaklarının azaldığı bölgede doğanın iklim değişikliği alarmı verdiğini gündeme getiren Hürriyet, Antalya’da yüzde 60’a yakın, Muğla’da yüzde 56, Isparta ve Burdur’da ise yüzde 44 civarında yağış eksiği olduğunu duyurmuştu.
PLANLAMALARA İHTİYAÇ VAR
Antalya’da son nüfus verilerine göre kişi başına düşen aylık kullanılabilir su miktarının 8 ton civarında olduğunu söyleyen Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, “Kentin su kaynakları envanterinin çıkarılması lazım. Bunun için ilgili kurum ve kuruluşların iş birliği içerisinde çalışması önem taşıyor” dedi. Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımının büyük önem taşıdığını vurgulayan Semanur Kurt, “Ekolojik, kentsel, tarımsal ve endüstriyel su taleplerinin karşılanabilmesi için kısa, orta ve uzun vadeli havza yönetim planlarına ihtiyaç var. Su kaynaklarının yapılaşma ve kirlenmeye karşı korunmasında yerel yönetimlere önemli görevler düşüyor. Halkın su kullanımı hakkında bilinçlendirilmesi çok önemli” diye konuştu.
VAHŞİ SULAMADAN VAZGEÇİN
Evlerde, iş yerlerinde ve tarımda su tasarrufu yapılmasını isteyen Kurt, “Musluğu açık tutmamalı, suyun sıcağa dönüşmesini beklerken boşa akıtmamalıyız. Tuvaletlerde çift bölümlü sifon kullanmalı veya sifonu yarıya ayarlamalıyız. Düşük akımlı musluklar kullanmalıyız. Çamaşır ve bulaşık makineleri dolmadan yıkama yaptırmamalıyız. Duş süremizi kısaltmalıyız. Tarımsal sulama kontrol altına alınmalı, vahşi sulamadan vazgeçilmelidir” çağrısı yaptı.