YABANCIYA 50 YERLİYE 100

Güncelleme Tarihi:

YABANCIYA 50 YERLİYE 100
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2022 09:24

Diş Hekimleri Odası Başkanı Gassan Yücel, dental turizm nedeniyle diş hekimliği bakımından Türkiye’nin en hızlı büyüyen şehirlerinden birinin Antalya olduğunu, acenteler arası rekabetin de fiyatları düşürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

ANTALYA sağlık turizminde her geçen yıl daha popüler bir destinasyon haline geliyor. Şehirde hızla büyüyen dental turizmin yasal düzeyde ve uygulamada bazı sorunları da beraberinde getirdiğini belirten Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. Gassan Yücel, sektörde kalite ve sürdürülebilirliğe darbe vuran sorunlar çözümsüz hale gelmeden yasal değişikliklere ve sıkı denetime ihtiyaç olduğunu vurguladı.

SEKTÖR HIZLA BÜYÜYOR
Dental turizmde oluşan ani talep yoğunluğunun iyi yönetilmesi gerektiğini ifade eden Yücel, “Antalya’nın hem havayolu ulaşımı çok rahat hem de iklimi, otel standartları, hizmet kalitesi çok iyi. Bunların hepsi bir araya gelince yurt dışından çok ciddi bir talep görüyor. Bununla paralel olarak son birkaç sene içinde klinik sayısı o kadar çok arttı ki Antalya, diş hekimliği bakımından Türkiye’nin en hızlı büyüyen şehirlerinden biri oldu. Son 3-4 senede sayı binden bin 400’e çıktı. Bizim bu çerçevede amacımız, bu kadar hızlı büyümenin kaliteyi düşürmemesini sağlamak. Yüksek standartlarda, kaliteli, sürdürülebilir dental turizm için uğraşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘İŞİN ÇİVİSİ ÇIKTI’
Sağlık turizminde uygulanan yasal prosedürün işeyişte bazı aksaklıklara sebep olduğunu belirten Yücel, şöyle konuştu: “2017 yılında çıkan Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Yönetmeliği, çok hızlı çıkarılmış ve detaylar üzerinde yeterince durulmamış bir yönetmelikti. Sağlık turizmi yetki belgesi almış ya da almamış acenteler aracılığıyla bu iş yapılmaya başlayınca, iş tamamen ticarete döküldü. Biz diş hekimliği hizmeti verirken, bu işi sadece ticari görmüyoruz. Ama özellikle resmi olmayan aracı kurumlar bu işin çivisinin çıkmasına sebebiyet verdi.”

REKABET KIZIŞTI
FİYATLAR DÜŞTÜ
“Bundan 10 ay evvel, yabancı hastaya yerli hastadan çok yüksek fiyatlar uygulamayalım diye bir karar almıştık. Yabancı hastalar kendilerini kandırılmış hissetmesinler diye düşündük. Ama şimdi acenteler arası rekabet kızıştıkça fiyatlar çok düştü. Yerli hastaya 100 liraya yapılan uygulama, yabancı hastaya 50 liraya yapılır oldu. Herkes fiyatları aşağı çekmeye başladı. Şimdi bunun için en azından bir taban fiyat tarifesi uygulayalım noktasına geldik. Rakamlar belli bir seviyenin altına indiğinde kalite düşer ki diş hekimliğinde kaliteden feragat edemeyiz.”

Haberin Devamı

‘YERLİ HASTA GERİ ÇEVRİLEMEZ’
Bazı kliniklerin sadece yabancı hasta kabul etmeleri ile ilgili de konuşan Yücel, “Yerli hastaya bakmamak bizim mevzuatımıza uygun değil. Diş hekimleri, randevu programının yoğun olduğunu söyleyip ileri bir tarihe randevu verebilir. Ama ‘Yerli hasta bakmıyorum’ bir hastayı kabul etmemek için gerekçe olamaz. Yerli hasta geri çevrilemez. Bunun yasal bir dayanağı yok. Yasal olmayan bu tür münferit uygulamalar, denetimlerle engellenebilir” diye konuştu.

İSTİHDAM İHTİYACI VAR
İki hafta önce İstanbul’da Türk Diş Hekimleri Birliği’nin Meslek Sorunları Sempozyumu’nda sağlık turizmi ve dental turizmde yaşanan bu sorunları gündeme getirdiklerini belirten Yücel, “Sağlık Bakanlığı’ndan temsilcilere yaşadığımız problemleri anlattık. Türkiye’de 25 senede 16’dan 304’e ulaşan sayıda diş hekimliği fakültesi açıldı. Her sene 9 bin diş hekimi mezun oluyor. Mezun diş hekimlerine istihdam sağlamak gerekiyor. O yüzden bu alanda atılacak adımlar çok kritik. Problemleri Bakanlık nezdinde çözüp sağlık turizmini uzun soluklu ve kaliteli şekilde sürdürmek istiyoruz” diye bilgi verdi.

Haberin Devamı

‘DUYDUĞUMA İNANAMADIM’
Antalya’da bir diş polikliniğini muayene için aradığında yaşadıklarını anlatan Derya Özelkan, “Ailemle 15 yıldır düzenli olarak gittiğimiz diş hekiminden kızımın ve benim rutin kontrollerimiz için randevu almak istedim. Kliniği arayıp randevu tarihi istediğimde diş hekimimizin asistanından, “Doktorumuz artık Türk hastalara bakmıyor” yanıtını aldım. Duyduğuma inanamadım. Türkiye’de bir Türk hasta olarak tedaviye kabul edilmemenin şaşkınlığı içindeyim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!