YA TAMAM YA DEVAM

Güncelleme Tarihi:

YA TAMAM YA DEVAM
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2022 09:27

Korkuteli ilçesi Dereköy Yaylası’nda açılması planlanan kömür madeni ocağı için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına itirazın duruşması, Antalya 3. İdare Mahkemesi’nde yapıldı. Yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme, 10 gün içinde iptale ilişkin nihai kararını verecek.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın Korkuteli ilçesine bağlı Dereköy Yaylası’nda açılması planlanan kömür madeni ocağı için verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararının iptali istemiyle TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi tarafından açılan davada Antalya 3. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün bölgede maden ocağı açılması için ‘ÇED gerekli değildir’ kararına bölge halkı tarafından yapılan itirazı da görüşen mahkeme, bu kararın iptaline ilişkin nihai kararı, 10 gün içinde verecek. Kömür ocağının su kaynaklarına, tarıma ve hayvancılığa zarar vereceğini belirterek 356 dilekçeyle Korkuteli Kaymakamlığı’na itiraz başvurusu yapan köylülerin gözü, mahkemeden çıkacak sonuçta.

OLDUKÇA OLUMLU BİR SONUÇ
Dereköy’de tarım arazisi üzerinde kömür madeni ocağı yapılmasına karşı açılan davanın avukatlarından Tuncay Koç, “Ankara’daki Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi’nin Dereköy’de maden ocağı ruhsatına karşı açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı, geçici bir karar ama mahkeme sürecinin seyri açısından oldukça olumlu. Şimdi bu konuda yeni bir gelişme daha yaşandı. Bölgede yaşayan köylülerin açtığı dava dosyasının da karar duruşması yapıldı. Şimdi mahkeme, ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali ile ilgili karar verecek” dedi.

Haberin Devamı

SU KAYNAKLARI İÇİN TEHLİKE
Tarım ve su kaynakları bakımından son derece önemli bir ova olduğunun altını çizen Tuncay Koç, şöyle bilgi verdi: “40 hektarlık verimli bir tarım sahasında kömür çıkarmak istiyorlar. Ağırlıklı olarak şeftali, vişne ve armut yetiştiriliyor. Aynı zamanda sınırları içinde sit alanı var. Ruhsat istenen bölgede Roma kalıntıları çıktı. Korkuteli Barajı’na dökülen su kaynaklarının da bulunduğu bir alan. Korkuteli’ni besleyen Menevşelik Deresi geçiyor. Tam ruhsat sahası 1972 hektar. Korkuteli’nin neredeyse 4’te birini kaplayan devasa büyüklükte bir alan. 130’dan fazla köylü davacı oldu. Kömür sahasına bırakılan herhangi bir atık ya da olası bir kaza durumunda tüm Korkuteli etkilenecek. Çünkü bölgedeki tüm tarım alanları buradan sulanıyor.”

Haberin Devamı

KÖY HALKINA İLK MÜJDE
Tarım arazisi üzerinde kömür madeni ocağı başvurusunun, verimli topraklar ve tarımsal üretim üzerinde yaratacağı olumsuz etkisi nedeniyle bölgede yoğun bir tepkiyle karşılandığını ve büyük bir endişe yarattığını belirten Koç, “Yürütmeyi durdurma kararının çıkmasıyla Dereköy halkına ilk müjdeyi vermiş olduk. Karar duruşmasından da bölge halkının yürüttüğü mücadelenin lehine karar çıkmasını bekliyoruz. Mehkemenin bu talebi kabul edeceğini düşünüyoruz. Çünkü Dereköy’le ilgili bilirkişi raporları lehimizeydi. Karar beklediğimiz yönde çıkarsa, Dereköy’de maden ocağına karşı geçici değil nihai yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

28 ŞUBAT’TA KEŞİF YAPILACAK
Korkuteli’de görev yapan avukat Burak Tuncal ile birlikte Dereköy halkını temsilen duruşmalara katılan Tuncay Koç, sözlerine şöyle devam etti: “Duruşmaya davacı olarak muhtar ve köylüler katıldı. Karşı taraftan da Turkuaz Madencilik şirketinin vekili ve Antalya Valiliği vekili katıldı. Önce bu duruşmadan çıkacak sonucu göreceğiz. Dereköy, tarım alanı olduğu için Toprak Koruma Kurulu’na açtığımız bir dava daha var. O davanın da 28 Şubat’ta keşfi olacak. Bilirkişi heyeti bölgeye gidip inceleme yapacak ve bölgenin tarımsal niteliği ile ilgili görüşünü mahkemeye sunacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!