Güncelleme Tarihi:
HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve konut sektörlerinde KDV ve ÖTV indirimi yapılacağına dair açıklamaları iş dünyasında oluşan kaygıları azaltıcı etki yaptı. Antalya iş dünyası temsilcileri piyasalarda yavaşlamanın önüne geçmeye yönelik bu adımı olumlu karşılarken, vergi indirimlerinin yüksek enflasyona sebep olmaması için tedbirlere ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.
FİNANS SEKTÖRÜNDE İHTİYAÇ
Kararı, sektörleri hareketlendirici bir gelişme olarak değerlendiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) satışlarda ÖTV ve KDV indirimi konusunda uzun süredir Bakanlıkla görüşme halinde olduğunu aktardı. Hükümetin, iş dünyasının talepleri doğrultusunda attığı bu adımın pek çok sektörde satışları artıracağı tahmininde bulunan Çetin, “Sektörel adımlar konusunda üzerinde çalıştığımız birkaç öneri daha var. İş piyasalarını rahatlatmaya yönelik taleplerimizin hayata geçirilmesi için temaslarımız devam edecek. Antalya’daki sektörlerden giden talepler de var. Geniş yelpazede indirimler olmazsa piyasalarda oluşan durgunluğu zor aşarız. Özellikle finans sektörü üzerinde ciddi bir çalışma yapılmalı. Önümüzdeki süreçte Bankalar Birliği ile çözüm geliştireceğimiz bir toplantı yapacağız” açıklamasında bulundu.
Hareketliliğin piyasalarda oluşabilecek resesyona karşı bir önlem niteliğinde olduğunu ifade eden Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, vergi indiriminin piyasalara etkisine ilişkin şöyle konuştu: “Alınan bu kararı sadece beyaz eşya, otomotiv ve mobilya gözüyle görmemek gerekir. Memleketteki bir sektörel hareket, tüm ekonomik zinciri etkiler. İlgili veya ilgisiz tüm sektörler olumlu etkilenecektir. Piyasaya getirilen hız, paranın çevrim hızını artıracaktır. Sektörlerde hareketlilik olursa firmalar ayakta kalır, insanlar istihdam edilir ve devlet vergi toplayabilir. Bu tür ticaretin ritmini artırıcı, hareket standardını yükseltici tüm gelişmeleri olumlu karşılıyoruz. En çok ihtiyaç duyulan sektörler, geçen sene ve bu senenin aynı dönemlerinin mukayesesiyle tespit edilmeli. Benzer adımlar genişletilerek devam etmeli.”
BU KARAR PİYASALARI ATEŞLER
Hükümetin yıl sonuna kadar geniş bir yelpazede vergi indirimine gitmesinin çok sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, “Para akışının olmadığı, piyasaların sıkıştığı ve insanların alım gücünün azaldığı bu dönemde böyle bir adım piyasaları ateşler. Hem vatandaşımıza hem de esnafımıza nefes aldıracağı tahmin edilen bu kararı bekliyorduk. Özellikle durgunluğun yaşandığı sektörler olan konut, beyaz eşya ve mobilya sektörler hareketlenecektir” dedi.
ASIL İHTİYAÇ MALİYET İNDİRİMİ
Vergi indirimi uygulamasının piyasalarda bir nebze pozitif etki yaratacağı öngörüsünde bulunan Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Ali Bahar, gerçek hareketliliğin sağlanması için faizlerde indirimin şart olduğuna vurgu yaptı. Finansman giderlerinin önemli bir yük olarak iş dünyasının karşısına çıktığına işaret eden Bahar, şunları kaydetti: “Son üründe indirim yapmaktansa ham maddede maliyet düşürücü etkilerde bulunmak çok daha faydalı olacaktır. Fiyat düşüşlerini üretim aşamasında sağlamak gerekiyor. Son ürüne yapılan baskılar cılız kalacaktır. Hareketlilik ve enflasyonla mücadele konusunda kalıcı etki yaratmak istiyorsak üretici maliyetlerini iyileştirmenin üzerinde çalışmalıyız.”
4 SEKTÖRDE VERGİ İNDİRİMİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 4 sektör ve 6 başlıkta yıl sonuna kadar vergi indirimi yapılacağını duyurdu. Buna göre beyaz eşyada ÖTV yıl sonuna dek sıfırlanacak, mobilyada KDV yüzde 8’e inecek. 1.6 litre ve altı motorlu araçlarda ÖTV 15 puan düşürülürken, ticari araçlarda KDV oranı yüzde 1’e çekildi. Konutta ise indirimler uzatıldı. Yıl sonuna kadar geniş bir yelpazede vergi indirimine gidilmesi, piyasalarla hareketlilik umuduyla birlikte, enflasyonu daha makul seviyelere indirmenin zorlaşacağı kaygılarını da gündeme getirdi.