Güncelleme Tarihi:
MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un geçtiğimiz günlerde, okullarda eğitimin pandemi nedeniyle 5 Ocak’a kadar uzaktan eğitimle devam edeceğini açıklamasının ardından, veliler için olduğu kadar geçimini okullardaki eğitime bağlı hizmetlerden sağlayan esnaf için de yeniden plan program yapma zorunluluğu gündeme geldi. Antalya’da 5 bin civarında olan servis esnafının 2 bin 66’sının C plakalı okul servisi kullandığını belirten Antalya Servisçiler Odası Başkanı Süleyman Şahin, okullarda yeniden uzak eğitime geçilmesinin servis esnafını ve bu araçlarda çalışan personeli büyük sıkıntıya düşürdüğünü söyledi.
10 AYDIR BÜYÜYEN BORÇLAR VAR
Eğitimin okullarda yapılmaması nedeniyle servisçilerin yaşadıkları sıkıntıların geçen sene başladığını belirten, “Yaklaşık 10 aydır yaşanan maddi sıkıntılar nedeniyle birçoğunun esnaf kefalet kooperatiflerine ve bankalara kredi borcu var. SGK, Bağkur ve diğer vergi borçlarının ertelenen geri ödemelerinin ödeme zamanı geldi. Servis araçlarının kaskoyu ve bandrolüyle ilgili ödemeler de devam ediyor. Servisçilerin borçlarının vadesini uzatabilmek için kredi imkânlarına ve geri ödemesiz desteğe ihtiyacı var. Ayrıca bandrol ve kasko ücretlerinin de bu dönem alınmaması lazım” dedi.
SATIŞA ÇIKAN ARAÇLARA ALICI YOK
Koronavirüs salgınının başladığı mart ayından itibaren servis hizmeti veremeyen esnaf için sorunların başladığını ifade eden Şahin, o günden beri borç yükünün büyüyerek kartopu haline geldiğini vurguladı. Şahin, “Artık servisçiler için bu durum baş edilemez hale geldi. Servisçiler bu yükün altından kalkabilmek için araçları, plakalarını satmak istiyorlar. Ama okulların uzaktan eğitim yaptığı bu süreçte servis işleri durduğu için alıcı da yok” diye konuştu.
ÜCRET İADELERİ GÜNDEME GELDİ
Okullarda uzaktan eğitim kararıyla birlikte okulların velilerden eğitim, servis, kurs gibi hizmetler için 2020 eğitim yılı başında aldıkları ücretlerin iadesi de gündeme geldi. Geri ödemelerle ilgili planlamaların bu hafta netleşeceğini belirten Şahin, okullardaki durumu şöyle anlattı: “Şu anda sadece kreş ve okul öncesi eğitim devam ediyor. Ama aileler çocuklarını bu şartlarda okula göndermeye korkuyor ya da kendi araçlarıyla götürüyor. Devam eden okul öncesi servislerinde bile sadece 1 - 2 öğrenci oluyor. Okullar açıkken alınan servis ücretlerinin, karar açıklandıktan sonra geri ödeme ihtiyacı doğan kısmıyla ilgili ödemeler yapılır. Özel okullar servis ücretlerini aylık ödüyordu. Ama onlar velilerden bu ücretleri toplu olarak aldılarsa geri ödemeleri gerekecek.”