Güncelleme Tarihi:
Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA) - MURATPAŞA Belediyesi'nin Ermenek Mahallesi'ndeki taşınmazları için açtığı ihale, bölgede oturanların yabancı katılımcıları darp etmesi nedeniyle iptal edildi.
Muratpaşa Belediyesi, Ermenek'teki taşınmazlarını Değirmenönü Kültür Merkezi'nde açık teklif usulüyle ihaleye çıkardı. Gecekonduların yer aldığı mahallede 30 yıldır oturanlar, oturdukları evleri alabilmek için daha önceki ihalelerde olduğunu gibi erken saatlerde ihalenin yapıldığı merkeze geldi. Çok sayıda mahallelinin geldiği merkez önünde çevik kuvvet ekiplerinin yanı sıra zabıta ve özel güvenlik görevlileri bariyerlerle önlem aldı. Mahalle dışında yaşayanların da ihaleye girmek istediğini öne süren vatandaşlar, mahallede oturmayanları hiçbir şekilde ihale salonuna almayacaklarını belirterek tanımadıkları katılımcılara müdahale etti.
POLİS SİLAH GÖSTERDİ İDDİASI
Polisin ihaleye girmek isteyenleri arka kapıdan salona alması üzerine gerginlik yaşandı. Vatandaşlar, kendilerini engelleyen polislerden birinin silahını gösterdiğini iddia ederek daha da öfkelendi. Kalabalık bir polis memuruna saldırmaya çalıştı. Diğer ekipler araya girerek grubu yatıştırmaya çalıştı. Bazı vatandaşlar, yabancı katılımcıların olduğunu, ihalenin iptal edilmesini isterken, bazıları da yatırdıkları teminatın yanacağını düşünerek ihalenin yapılmasını talep etti. Gerginliğin devam etmesi üzerine ihale komisyonu güvenlik gerekçesiyle ihaleyi iptal ettiğini duyurdu.
BELEDİYE ÖNÜNDE TOPLANDILAR
İptalin ardından vatandaşlar, CHP'li Muratpaşa Belediyesi'nin önüne geldi. Burada da güvenlik önlemi alan polis ve özel güvenlik, kalabalığın içeriye girmesine izin vermedi. Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Cephaneci, vatandaşlara sakin olmalarını, ihalenin tekrarlanacağını söyledi.
VATANDAŞLAR TEPKİLİ
Ermenek Mahallesi Tapu Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldırım, sıkıntının 1983 yılından beri devam ettiğini söyledi. 500 parsel sahibinin parasını vermesine rağmen tapularını almadığını iddia eden Yıldırım, "Belediye bize tapuyu vermek için ihale açtı. Bugün ve yarın 198 parsel ihaleye çıkıyor. 513 kişi daha önceki ihalelerde parselini aldı. 300 civarında daha parsel ihaleye çıkacak. Dışarıdan gelecek insanların merhametlerine seslenmek için bu insanlar toplandı. Yasal olabilir. Ancak mahalle dışından gelenler rant için ihaleye giriyor, bu etik değil" dedi.
Mahalle sakinlerinden Bayram Ağcadağ da belediyenin yabancıların ihaleye katılımına izin verdiğini belirterek, "Parselin içindeki evi zamanında para verip almışım, başkasına benim yerim satıyor. Polis beni koruyacağı yerde bana silah gösteriyor" dedi.
Satılmış Kazma ise ihaleye girmek isteyenlerin boş olan parselleri almasını istedi. Kazma, "Evlerimizin olduğu yerdeki parselleri için ihaleye girmelerini istemiyoruz. Evimizi almak istiyoruz" diye konuştu.
Cahit Yalçın da "Biz bu yerleri zamanında ecrimisil ödeyerek aldık. Nerede bizim 30 yıllık emeklerimiz, ödediğimiz emlak vergileri var. Belediye, Milli Emlak'tan buraları bize satmak için 2000 yılında aldı. Ama bizi aldattı" dedi.
FOTOĞRAFLI