Ceren DENİZ/HÜRRİYET
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2019 10:37
Antalya’da turizm tesisleri ve sitelerdeki havuzların güvenliği MMO’nun özel raporu ile yeniden gündeme taşındı. Rapora göre; özellikle site havuzları Allah’a emanet.
KAVURUCU yaz sıcaklarının etkisine giren Antalya’da havuzlarda alınacak güvenlik ve hijyen önlemleri yeniden gündeme taşındı. Havuzlara giren çocukların ve yetişkin tatilcilerin yaşayabileceği sağlık sorunları ve tehlikelere karşı, bakım ve güvenlik tedbirleri büyük önem taşıyor.
İL MÜDÜRLÜĞÜ ALARMDA
Risk oranını en aza indirmeyi amaçlayan Antalya Sağlık İl Müdürlüğü, yaz sezonuyla birlikte işletmelerde bulunan havuzlara yapılan denetimleri arttırırken, Antalya’da bulunan çok sayıda havuzun sağlıklı kullanımına ilişkin özel bir çalışma yapan Makine Mühendisleri Odası (MMO), tatilcileri uyarıyor.
TECRÜBE SORUNU VAR
Otel ve sitelerde bulunan yüzme havuzlarına yönelik bakımın uzman kişiler tarafından yapılması gerektiğini söyleyen MMO
Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, “Havuzların mekanik kısımları makina mühendislerinin, kimyasal kısmı ise kimya mühendislerinin uzmanlık alanına giriyor ancak sektör bu konunda çok fazla bilgisi olmayan tecrübesiz kişilerin çalıştığı bir alan haline geldi. Denetimsizlik de başlı başına bir sorun” dedi.
HAVUZ BAHÇIVANA EMANET
Sağlık Bakanlığı’nın sadece otelleri değil, site ve özel mülk havuzlarını da denetlemesi gerektiğini söyleyen Ulusal Havuz Enstitüsü Üyesi Mustafa Karaman, otomatik kontrol sisteminin de tüm havuzlarda zorunlu hale gelmesini önerdi. Karaman, şöyle devam etti: “Otel havuzlarındaki klor miktarı otomatik kontrol sistemi ve yetişmiş personel tarafından denetleniyor. Ancak küçük turizm işletmeleri bu donanıma sahip değil. Sitelerde durum daha da vahim. Uzman personel yerine apartman görevlisi, bekçi ya da bahçıvan havuzla ilgileniyor.”
ÖNLEM İÇİN NELER YAPILMALI?
Makine Mühendisleri Odası, yaz aylarında havuz keyfinin kabusa dönmemesi için dikkat edilmesi gereken konuları, hazırladığı raporda şöyle sıraladı:
*Havuz kimyasalları kapalı, kuru, soğuk ve iyi havalandırılan ortamlarda depolanmalı ve çok dikkatli kullanılmalı.
*Havuzlarda alanında uzman havuz operatörü görevlendirilmeli.
*Topraklama ve kaçak akımda devreleri kapatan, hayat kurtarıcı ‘kaçak akım koruması’ bulunmalı.
*Yılda bir kez havuz kapatılarak kimyasalların dozaj sistemlerinin bakımı, temizlenmesi yapılmalı.