Güncelleme Tarihi:
ÇİFTÇİYE TABAN FİYAT ÇÖZÜMÜ
HAMMADDE temininde zorluk yaşayan üreticiye, tedarikçi firmaların kur değişkenliği nedeniyle girdilere fiyat veremeyip ‘yok’ çektiği belirtiliyor. Üretici ve ihracatçılar, bu konuda önlem alınması çağrısında bulunuyor.
Doların ilaçtan gübreye ambalajdan diğer üretim girdilerine tarım sektörünü derinden etkilediğini belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Selçuk Çelebi, “Sıkıntı, kağıt, karton kutu fiyatlarının aniden çok yüksek hale gelmesi. İlaca ve gübreye artık ulaşamaz hale geldik. Çok sayıda tedarikçi, fiyat vermemek için mala yok çekiyor. Üretici firmalar, önceden üretim materyallerini yılda iki defa vadeli çeklerle alıp kenara koyuyordu. Ama şu anda bırakın vadeyi, nakit almak istediklerinde bile satıcı ‘Ürün yok’ diyor veya kısıtlı miktarda ürün vermeye çalışıyor. Bu zorluklarla karşılaşan birçok işletme üretimlerini askıya aldı” diye konuştu.
ÜRETİME ARA VERDİK
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) genel kurul delegesi, yem sektörü temsilcisi Nuri Büyükselçuk, kur yükselişiyle üretim girdilerinin 2 - 3 kat arttığını belirtti. Büyükselçuk, şöyle konuştu: “İşletmeler şu anda ellerinde kalan son girdileri kullanıyorlar. Önümüzdeki ay stoklar tükenecek. Yeni kurlardan hammadde satın almaya gücü yetmeyen firmalar üretemez duruma gelecek. Bununla birlikte bazı tedarikçi firmalar, önünü göremediği için fiyat vermekten kaçınıyor ve ‘Hammadde yok’ diyor. Geçtiğimiz günlerde kepek bulamadığımız üretime ara verdik. Piyasada kepek olmadığı ve ithal kepek yetişmediği için fabrikalar çalışmadı. Bu durum diğer hammaddelerle ilgili de yaşanabilir. En büyük pahalılık olmayan malın pahalılığıdır.”
AMBALAJDA 2 KAT ARTIŞ
İhracat alanında oluşan sert rekabet koşulları nedeniyle firmaların yurtdışına mal satarken fiyat kırmak zorunda kaldıklarını aktaran Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Üyesi ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Sedat Ekici, ambalaj konusunda oluşan sıkıntının sürmesinin beklendiğini söyledi. Dolar üzerinden gelen kağıt ve ambalaj fiyatınındaki aşırı artışa dikkati çeken Ekici, “İhracatta ciddi oranda ambalaj sıkıntımız olacak. Üretici firmalar günübirlik al sat ticareti yaparak geçiniyor. Uzun vadeli anlaşmalara cesaret edemiyorlar” dedi.
ZMO’DAN ÖNERİ
Tarımda kullanılan üretim girdilerinin yüzde 70’e yakınının ithal edildiğinin altını çizen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, son iki ayda oluşan ekonomik sıkıntının, stoktaki ürünlere bile zam fırsatçılığını beraberinde getirdiğini söyledi. Hammaddenin bulunamadığı yerlerde üretimin durduğunu belirten Şahin çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: “Devlet yetkilileriyle pilot bölgeler seçip çözüm geliştirmek üzere sahaya inebiliriz. Örtü altı üretiminde yetiştiricilik masrafı göz önünde bulundurularak ‘sebze taban fiyatı’ uygulamasına geçilmesini tavsiye ediyorum. Çiftçilerimizin bu süreci atlatabilmesi için mazota indirim yapılmalı. Ayrıca tarımdaki KOBİ işletmelerinin KDV, SSK, BAĞKUR gibi ödemelerinde kolaylık yapılmalı.”