Güncelleme Tarihi:
Bülent ÜLKER/İBRADI, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) öğrencileri İbradı İlçesi'ne inceleme gezisi düzenledi.
AÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nde "Sözlü Kültür" dersini alan öğrenciler, İbradı'daki doğal ve kültürel değerleri yerinde görmek ve İbradı'daki sözlü anlatı geleneği örneklerinden derleme yapmak için inceleme gezisi gerçekleştirdi. Yrd. Doç. Dr. Hasan Üstün rehberliğinde gerçekleştirilen gezide Antalya Büyükşehir Belediyesi Evrenseki Yörük Müzesi Müdürü Doç. Dr. Atila Erden, İbradı Belediyesi tarih uzmanı Serkan Gedik ve emekli öğretmen Halis Yörür, İbradı'daki doğal ve kültürel miras hakkında sunum yaptı.
İBRADI FOTOĞRAFLARI İZLENDİ
30 öğrencinin katıldığı inceleme gezisi kapsamında İbradı Belediyesi Muammer Aksoy Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen kültürel tanıtım etkinliğinde öncelikle Ürünlü Köyü'nde yaşayan fotoğraf sanatçısı Nurhayat Varol'un İbradı'daki bayram, düğün, yas gibi gündelik yaşam kesitlerinin yanı sıra Altınbeşik Milli Parkı yakınındaki HES projesine karşı toplumsal duyarlılıkları konu alan fotoğrafları izlendi.
İBRADI TÜRKÜLERİ SESLENDİRİLDİ
Daha sonra mahalli sanatçılar Dilek Çelik, Gülay Taş ve Gülşen Üstün, def eşliğinde Çanakkale Savaşı'na giden bir sevgiliye özlemi anlatan "Kayadibi", kavuşulamayan sevgiliye sitem içeren "Şu Maşat'ın Beleni" ve "Çöğre Ağacı" gibi yöreye özgü türküleri seslendirdi. Ülkü Çobanoğlu, bu türkülere yöresel dans figürleriyle eşlik ederken, konuk öğrenciler de tahta kaşıklarla ritim tuttu.
MASAL VE HİKAYE ANLATILDI
Kültürel tanıtım etkinliğinde son olarak Ruhsar Ülker, İbradı'da televizyon yayınlarının ulaşmadığı 1970'li yıllara kadar yaygın olarak anlatılan hikaye ve masallardan örnekler sundu. Çocukluğunda annesinden dinlediği hikaye ve masallardan bazılarını tiyatral bir üslupla anlatan Ruhsar Ülker, daha sonra çocuklara soyut düşünme becerisi kazandıran bulmacalardan bazılarını konuk öğrencilere sordu.
KÜLTEREL MİRAS BELGESELİ
İbradı'dan önce Manavgat'taki Yörük Müzesi'nde Antalya'daki kırsal yaşam hakkında bilgi aldıklarını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Hasan Üstün, bir günlük İbradı gezisinin öğrenciler için bir akademik çalıştay kadar bilgilendirici olduğunu söyledi ve katkı yapan kişi ve kuruluşlara teşekkür etti. İbradı kültür gezilerini yaz okulu formatında en az bir haftalık tekrarlamak istediklerini kaydeden Hasan Üstün, İbradı'daki müzik, mimari ve mutfak kültürü mirasına akademik ilgiyi çoğaltmak için gezi esnasında yapılan derlemelerle kısa belgesel film ve bir fotoğraf sergisi hazırlanarak Akdeniz Üniversitesi'nin dijital platformlarında yayınlanacağını söyledi.
FOTOĞRAFLI