Güncelleme Tarihi:
ALANYA'da 16 bin metrekare üzerine yapılan bir konut projesinden 180 bin Euro karşılığı daire satın alan çoğunluğu Rus, 8 yabancı uyruklu yatırımcı, projeyi hayata geçiren şirket tarafından dolandırıldıklarını iddia etti. 2015 yılında başlayan olaylar serisi, tarafların karşılıklı suçlamalarıyla 2017 yılında yargıya taşındı.
İMZAYI ATIP RUSYA’YA DÖNDÜLER
Yabancı yatırımcıların iddiasına göre; satış ve tapu işlemleri tamamlandıktan sonra şirkette görevli bir tercüman daire sahiplerini farklı zamanlarda notere götürerek, “Elektrik, su ve aidat ödemelerinizi adınıza yapabilmeniz için vekâletiniz gerekiyor” dedi. Talebin normal bir uygulama olduğunu düşünen mülk sahipleri, genel vekâletnamelere imza atarak Rusya’ya döndü.
BİLGİ İSTEDİLER
1 yıl sonra şirketten aldıkları dairelerin tapularına ipotek konduğuna yönelik çeşitli dedikodular işiten mülk sahipleri, şirket ortaklarıyla iletişime geçerek tapularda herhangi bir ipotek olup olmadığını sordu ve belge istedi. İddiaya göre; şirket yetkilileri tapularda ipotek olmadığını gösteren bir takım belgeleri taraflara sundu.
İHTAR ÇEKTİLER
Belgelerin gerçekliğinden şüphe eden mülk sahipleri, tapu dairesine bizzat başvurarak sorgulama yaptı. Yapılan sorgulamada tapuların üzerinde 13 milyon 100 bin TL’lik ipotek olduğu ortaya çıktı. Bu bilgi üzerine harekete geçen taraflar noter yoluyla ipoteğin kaldırılmasını talep etti. Yapılan çağrılar sonuç vermeyince konu yargıya taşındı.
VEKÂLET VERDİK
Şu an Rusya’da bulunan Nazım Melikov ve Regan Dzhaforava, yaşadıklarını Hürriyet muhabirine anlattı. Melikov, şöyle dedi: “Projeden 3 daire satın aldım. Tapuları aldıktan sonra bizi notere götürerek su, elektrik ve aidat için genel vekâletname vermemiz gerektiğini, Türkiye’de işlerin böyle yürüdüğünü söylediler. İşlemlerin hızlı yürütülmesi için ne deniyorsa yaptık.”
SAHTE BELGE İDDASI
“1 yıl sonra tapularımıza ipotek konduğuna dair bir takım iddialar duydum. Hemen şirket ortağını arayıp bunun doğru olup olmadığını sordum ve kendilerinden resmi belge istedim. Bana tapuda ipotek olmadığına dair belge gönderdiler. Fakat emin olamadığım için resmi kuruma bizzat başvuru yapınca dolandırıldığımızı öğrendim. Çünkü tapularımın üzerinde 13 milyon 100 bin TL’lik ipotek vardı.”
TEHDİT EDİLDİK
Şirket yetkililerine durumu sorduğunu ancak net bir yanıt alamadığını kaydeden Melikov, “Konuyu yargıya taşıyacağımızı avukatımız kanalıyla kendilerine ilettik. Hemen arkasından tehdit edildik. Aynı şekilde mağdur olan yaklaşık 8 aile daha var. Biz onlarla da iletişime geçtik. Yargı sürecini yakından takip edebilmek adına Türkiye’ye dönüş yapacağız. Umuyorum Türk adaleti bize sahip çıkacaktır” dedi.
KREDİ ÇEKMİŞLER
Aynı projeden 180 bin Euro karşılığı daire satın alan Rus vatandaşı Vasily Golinskiy ise şunları anlattı: “Şirket 180 bin Euro karşılığı aldığım daireyi 288 bin TL olarak göstermiş. Üstelik komşularımın dairelerini usulsüz bir yöntemle ipotek gösterip bankadan 13 milyon TL’lik kredi çekmişler. Biz tüm resmi evraklara ulaştık. Bizden yıllık 1800 Euro aidat alıyorlar ancak ne havuz ne de SPA merkezi çalışıyor. Bu konuyu da yargıya taşıdık.”
BİLİRKİŞİ RAPOR HAZIRLADI
İddialarla ilgili konuşan şirket yetkilisi M.G., şu bilgileri verdi: “Biz bu konunun medyaya taşınmasını istemiyoruz. Çünkü sorunu taraflarla aramızda çözeceğiz. Aidatlara itiraz ediyorlar bu konuda bilirkişi tespit yaptı sonucu bekliyoruz.”
SÖZLEŞMEYLE ALAKALI
“Satış bedeli ile ilgili yöntemi Türkiye’de herkes uyguluyor. Yani Türkiye’de hiçbir zaman satış fiyatı üzerinden tapu devri yapılmaz. Biz bunu kendilerine bildirmiştik. İpotek konusu ise kat karşılığı yapılan sözleşmeyle alakalı bir durum. Zaten 1 dairenin ipoteğini kaldırdık. Diğer dairelerle ilgili de çalışma yürütüyoruz.”
ARAMIZDA ÇÖZECEĞİZ
İddialarla ilgili konuşan şirket yetkilisi M.G., şu bilgileri verdi: “Biz bu konunun medyaya taşınmasını istemiyoruz. Çünkü sorunu taraflarla aramızda çözeceğiz. Aidatlara da itiraz ediyorlar bu konuda bilirkişi tespit yaptı sonucu bekliyoruz.”