Uluslararası Melamilik Ve Seyyid Muhammed Nur’ül Arabi Sempozyumu

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Melamilik Ve Seyyid Muhammed Nur’ül Arabi Sempozyumu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2015 14:58

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MENDERES TÜREL, “ANTALYA'NIN TARİHİ İLE TÜRKİYE'NİN KÜLTÜR BAŞKENTİ OLMASI İÇİN GAYRET SARF EDİYORUZ” DEDİ.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından düzenlenen Uluslararası Melamilik ve Seyyid Muhammed Nur’ül Arabi Sempozyumu Su Otel’de yapıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan Başkan Menderes Türel, toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Hazreti Pir, Seyyid Muhammed Nur’un, Rumeli yolculuğunda Antalya’ya uğramış olması bu toplantıya ayrı bir mana katmakta ve bizde ayrı duygulara vesile olmaktadır. Hakikate, gerek konusuyla ve gerekse siz birbirinden kıymetli alimlerimizin katılımlarıyla böyle bir toplantı düzenlemek Antalya için, bizler için bir gurur kaynağı olmuştur” dedi.
Antalya’nın tarihi ile büyük bir kültür şehri, Türkiye’nin kültür başkenti olmasını arzu ettiklerini ve bu yönde gayret sarf ettiklerini ifade eden Türel, “Antalya milyonlarca Türk ve yabancı ziyaretçinin uğrak yeridir. Gerek Antalya halkının gerekse ziyaretçilerimizin burada Türk ve İslam kültürünü, tarihini daha yakından görmesi ve tanıması gerekir. Bunun için de Türk İslam Müzesi ve Ulucami projemiz bünyesinde yapacağımız külliye ve Türk-İslam medeniyeti sanatları atölyeleri gibi eserler önem taşımaktadır” diye konuştu.
Başkan Türel konuşmasında şunlara değindi:
“İslam aleminin gerek farklı İslami yorumlar gerekse sapkınlıklar yüzünden büyük sıkıntılar içerisinde olduğu inkar edilemez. Huzurlarınızda bunu söylemek bana düşmez, ama yine de İslam ülkelerinin birçoğunun bu sebeple adeta bir fetret dönemine girdiklerini, İslam ümmetinin bin parçaya bölündüğünü, Suriye’de, Yemen’de, Afrika’da kan döküldüğünü görmekten duyduğum üzüntüyü dile getirmeme müsaade ediniz. İslam aleminin geniş bir kesimi yolunu kaybetmiştir. Bunun da sebebi bu büyük medeniyetin yollarını açan kutupların, öncülerin unutulması, bu yolların dini ve siyasi sapkınlıklar tarafından işgal edilmesine mani olunamamasıdır. Bu durumdan çıkış için Peygamber yolunun yeniden keşfedilmesi, bunun için de Seyyid Muhammed Nur gibi kutup yıldızlarından yön alınması zarurettir.”
İslam aleminin yükseliş devresinde Sahabe-i Kiramın on binlercesinin yollara düştüğünü, İlayi Kelimetullah için tebliğ, tenvir, irşad yaptıklarını belirten Türel, “Binbir zorlukla gurbet ellerde çile dolu hayat yaşayarak, cennete koşmuşlardır. Sevgi, şefkat ve rahmetle hareket etmişlerdir. Daha sonra gelen İslam alimleri, arifler, ulema, şeyhler, müderrisler, sufiler, hocalarla, dervişler, müridler ve alperenler de aynı yolu izlemişlerdir. İnançlı, bilgili, vefakar ve cefakar olan bu örnek insanlar sınırsız fedakarlıklar yapmışlardır. Eş, dost ve ailelerini bırakıp gurbete gitmişler sıkıntılı ve çileli yolları takip etmişler, yıllarını bu şekilde hizmetle geçirmişlerdir. Antalya’mızda da bu hizmetleri yapan Zencirkıran Mehmet Efendi, bunlardan birisidir. Manavgat Seydiler Köyünde medfun Efendimizin 13. Soydan torunu Cemaleddin-i Seyyid Hazretleri de bu ekoldendir. Her şehrimizde bu tür hizmet erleri, Allah (cc) dostları olmuştur” ifadelerini kullandı.
İslam alemi için, Melamilik veya Seyyid Muhammed Nur yolunda öğrenilmesi gereken, sayısız ders bulunduğunun altını çizen Türel, “Cüneydi Bağdadi hazretlerinin," Hazreti Peygamber Efendimiz (SAV)den sonra peygamber gelseydi, Melamilerden olurdu" sözü de buna işaret etmektedir. Türkiye’de Mevlana’lar, Hacı Bektaş’i Veli’lerden sonra, Melamet Hırkasını, son devre Melamiliğinin veya Melâmîyye-i Nûriyye’nin kurucusu, Seyyid Muhammed Nur ’un (Muhammed Nur’ ül Arabi), giymiş ve giydirmiş olması bizim için büyük bir hediyedir” dedi.
“Günümüzde Müslümanların ilim havzaları ülkeler bazında yok seviyesindedir” diyen Türel şöyle konuştu:
“Mekke, Medine, Kahire, Şam, Bağdat, Sana, İslamabat, İstanbul ve diğer şehirler de aynı konumdadır. Kahire’ de ki El Ezher Şeyhleri zulüm, katliam ve idamlara bile fetva vermektedirler. İlim erbabları sosyal barışın, huzurun, istikrarın mimarlarıdır, denge taşlarıdır. Bunlar olmazsa fitne, fesat odakları ve sahtekarlar piyasayı kaplar.İslam alimleri birliği ortak hareket etmeli, ümmet şuuru sağlanmalıdır. Türkiye bu gibi İslami çalışmalarla öncülük yapmaktadır, daha fazlasını da yapma sorumluluğu vardır. Bugün burada yapılan bu toplantı dünyaya verilen bir kardeşlik, samimiyet mesajıdır. Seyyid Muhammed Nur hazretleri Mekke, Kahire, İskenderiye, Antalya, Gelibolu, İstanbul, Üsküp ve elbette Ustrumca hattında bize Peygamber yolunu bunun için açmıştır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!