Uluborlu merkezini yenileyecek proje

Güncelleme Tarihi:

Uluborlu merkezini yenileyecek proje
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2016 15:02

Uluborlu merkezini yenileyecek proje

Haberin Devamı

 

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) - ISPARTA'nın Uluborlu İlçe merkezindeki çarşının Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında yenilenmesi için çalışma başlatıldı.

Uluborlu'nun 1940-50'li yıllarda yapılan çarşı merkezinin yenilenmesi için proje başlatıldı. Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi'nin Bakanlar Kurulu'na sunulma noktasına getirdiği proje kapsamında, çarşı merkezi 'riskli alan' ilan edilirse 174 dükkan ile 58 eski evin bulunduğu 5 bin metrekarelik alan tamamen yıkılıp, yerine modern çarşı inşa edilecek. Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, ilçeye bir iz bırakmak istediğini belirtirken, geleceğin Uluborlu'su için çalıştıklarını söyledi.

'KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPMAK İSTİYORUZ'

Merkezdeki işyerlerinin günün şartlarına cevap veremediğini kaydeden Başkan Ünverdi, "Dükkanları büyütme imkanımız yok. Çarşının atıllığı var. 170 işyerinin faal sayısı 74. Yüzde 43'ünde ticaret yapılıyor. 96 dükkan ya atıl ya da depo olarak kullanılıyor. 140 tanesi 20 metrekarenin altında. Buradaki işyerlerinin yüzde 85'i çok küçük. Burada bir restoran yapmaya kalksanız nasıl yapacaksınız? Ek yapılan dükkanlarda ticaret yapılabiliyor. 18- 20'sinin hariç tamamında yapı ruhsatı bulamazsınız, iskan bulamazsınız. Çarşının toplu bir yerde olmasının ticari açıdan avantajları var. Biz burada kentsel dönüşüm yapmak istiyoruz. Yasalar çıktı, ilçeye uyarlamanın yollarını araştırdık. Mevcut yapı içerisindeki dükkanların içerisinde hiç kilidi açılmamış işyerleri var. 3- 4 metrelik ara yollar var. Araç girmiyor. İnsanlar bu dükkanları kullanmıyor. Tamamı atıl durumda. 5 bin 80 metrekarelik dükkan olarak kapalı alanımız var. Konutlarla birlikte 9 bin 350 metrekare kapalı alanda dönüşüm yapıyoruz. Bu özellikteki işyerleriyle ilgili dönüşüm yapalım diye karar aldık" diye konuştu.

'YAPILARIN TAMAMIYLA İLGİLİ RİSK ANALİZİ YAPILDI'

Çalışmaların Kentsel Dönüşüm Yasası üzerinden yapılacağına işaret eden Başkan Ünverdi, şöyle dedi:

"Belediye Kanunu üzerinden de yapabilirdik. Burada TOKİ devreye girerdi. TOKİ'yle de konuştuk. TOKİ bir anda girip, yapmayı teklif etti. O zaman esnaf zarar görürdü. Biz esnafı düşünerek kentsel dönüşüm üzerinden dönüşümü uygun gördük. Bazı işyerleri yeşil alanda, yolda ya da konut alanında kalabilir. Orada bir değişim olacak. Gayrimenkulün şu anki konumu üzerinden gayrimenkul değerlendirmesi yapıldı. Yapıların tamamıyla ilgili risk analizi yapıldı. Karkas yapı ise değeri farklı. Yığma ise farklı. Cephesine göre farklılıklar var. Çok kapsamlı bir çalışma yapıldı. Bu çalışma doğrultusunda değeri belli olacak. Ama yeni geleceği noktada dükkanların tamamı ön cephede. Cephesi olmayan dükkan olmayacak. 3- 4 metre ara sokakta dükkan yok. Burada 58 konut yapacağız. Yüzde 50- 60'ında oturulmuyor. Proje içerisine 75 konut koyduk. Küçüklü- büyüklü koyduk. İnsanları ikna edelim diye düşündük. Esnaflığı bırakmış, dükkanını kiraya veremeyen insanlar var. Mesela yaşlı amcamız konut teklif edelim diye düşündük. Konut kabul etmezse işyeri teklif ederiz."

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!