ULAŞIM ESNAFI KARARI BEKLİYOR

Güncelleme Tarihi:

ULAŞIM ESNAFI KARARI BEKLİYOR
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2022 09:29

Antalya’da ulaşım esnafının giderleri karşılayamaz hale geldiğini söyleyen Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan, hafta başında Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’le toplantı yapacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

 TOPLU ulaşım hizmeti veren otobüslerin yolcu gelirlerinin, akaryakıt zamlarıyla birlikte giderleri karşılayamaz hale geldiğini söyleyen Antalya Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan, yarın konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’le görüşeceklerini açıkladı. Belediyeye ait araçların giderlerinin her ay belediye bütçesinden karşılandığını hatırlatan Arslan, taleplerinin aynı şekilde ulaşım esnafının giderlerinin de karşılanması olduğunu söyledi.

TALEPLER GÖRÜŞÜLECEK
Son dönemde akaryakıta gelen zamların otobüs esnafının belini büktüğünü, her geçen gün zarar ettiklerini söyleyen Arslan, hizmet edemeyecek noktaya geldiklerini belirtti. Bugüne kadar Otobüsçüler Odası’na üye esnafın zarar etmelerine rağmen toplu ulaşımı sürdürdüklerini ama acil desteğe ihtiyaç duyduklarını aktaran Arslan, Büyükşehir’de gerçekleşecek ulaşım toplantısında bu konuyu gündeme getirerek talepleri ileteceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

‘BAŞKAN BÖCEK YAPICI YAKLAŞTI’
Arslan, “Başkanımız Muhittin Böcek, çözüm arayışımızı olumsuz karşılamadı, yapıcı yaklaştı. Sorunlarımızı ve taleplerimizi dinlemeyi kabul etti. Şimdi sektörün gözü kulağı pazartesi günü yapacağımız görüşmede. Esnafın haklarını karşılamak için mücadele ediyoruz. Üyeleri temsilen araçların gelir ve gider durumunu anlatacağız. Ekstra bir talebimiz yok. Sadece maliyetimiz karşılansın. Biz de her zamanki gibi Antalya’ya hizmet etmeye devam edelim” dedi.

GİDER GELİRDEN FAZLA
Ek destek sağlanmazsa otobüslerini kentin yollarına çıkaramayacaklarını söyleyen Arslan, “Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden pandemi döneminde aldığımız mazot desteği 15 Ocak’tan itibaren kesildi. O günden beri geçen her gün zarar ediyoruz. Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından giderlerimizi karşılamak için hesaplarımıza aylık 35 bin TL para yatırılıyor. Otobüs başı bir aylık maliyetimiz ise 67 bin TL. İnşallah bu aradaki farkı Başkanımız karşılar. Her alanda gelen zamların dikkate alınarak bu aradaki farkın bize ödenmesini istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

YOLCU YÜZDE 50 DÜŞTÜ
Salgın döneminde maliyetler artarken yolcu gelirlerinin de yarı yarıya düştüğüne vurgu yapan Arslan, pandemiden önce Arslan, Antalya’nın şehir içi ulaşımında 350 bin civarında yolcu taşıyan otobüslerin şu anda bu 160 - 180 bin yolcu taşıyabildiğini belirterek şöyle konuştu: “Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş.’ye ait 163 ulaşım aracı var. Bizim üyelerimizin ulaşım hizmeti verdiği özel halk otobüsü sayısı ise 489. Pandemi başladığından beri toplu ulaşım esnafının bu 489 aracının yaklaşık 300’ü sefer yapıyor. Belediyeye ait araçların giderleri her ay belediye bütçesinden karşılanıyor. Biz de aynı şekilde zararımızın karşılanmasını istiyoruz.”

Haberin Devamı

‘İSTANBUL MODELİ’ ÖNERİSİ
Arslan, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden taleplerinin İstanbul modeli destek olduğunu belirterek şu öneride bulundu: “İstanbul toplu ulaşımında olduğu gibi araç masraflarının tamamının belediye tarafından karşılanmasını talep ediyoruz. Bize taşıdığımız yolcu oranında ödeme yapıldığı için yolcu sayısındaki düşüşten etkileniyoruz. Yolcu sayısından bağımsız olarak masraflarımız ödendiği taktirde hem biz hem de taşınan mutlu olacak.”

YIL BAŞINDA TARİFELER DEĞİŞTİ
Toplu ulaşım esnafının sorunlarının çözümü için çalıştıklarını belirten Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç, akaryakıta gelen zamlarla birlikte yaşanan sorunların çözümü için yeni yılın ilk günlerinde yolcu biniş ücretlerine artış yapıldığını hatırlattı. Bu artışla beraber esnafın gelirlerinde de artış olacağını belirten Tonguç, şöyle konuştu: “Ulaşımda gelir gider dengesini sağlamak için tarifelere yüzde 25 oranında zam kararı aldık. Kararla birlikte 4 TL 10 kuruş olan tam biniş toplu taşıma ücreti 5 TL 20 kuruşa çıktı. 3.65 TL olan emekli ve öğretmen taşıma ücreti 4.50 TL, 2.40 TL olan öğrenci 2.65 TL olurken, aktarma ücreti ise 1.50 TL oldu. Yaptığımız bu artış, toplu ulaşım esnafının gelirlerine de yansıyacak.”

BAKMADAN GEÇME!