Türkiye'de her yıl 30 bin kadın kanserden ölüyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede her yıl 30 bin kadın kanserden ölüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2016 15:33

Türkiye'de her yıl 30 bin kadın kanserden ölüyor

Haberin Devamı

Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA)- SAĞLIK Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Eyüp Gümüş, Türkiye'de her yıl 30 bin kadının kanserden öldüğünü, tütünle mücadele kapsamında son yıllarda erkeklerde akciğer kanseri yüzde 10 azalırken, kadınlarda arttığını söyledi.
Avrupa Jinekolojik Onkoloji Topluluğu (ESGO) 'Kadın Kanserlerinin Önlenmesi' Sempozyumu, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı'nın ev sahipliğinde Antalya Susesi Otel'de başladı. 'Kanserden Hızlı ve Meraklı Ol' ve 'Kadınlar Bizim İçin Önemli: Önlenebilir Kanserlerden Kadınlarımızın Ölümünü Engelleyelim' sloganlarıyla gerçekleştirilen sempozyuma, 50 ülkeden toplam 600 kişi katıldı. Sempozyumda, kadın kanserlerinin önlenmesi ile birlikte erken teşhis ve tedavisine yönelik güncel bilimsel veriler paylaşılıyor.
Sempozyum kapsamında Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, ESGO Başkanı Prof. Dr. David Cibula, ESGO Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Gültekin, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Bekir Keskinkılıç ve konu uzmanı akademisyenlerin katılımıyla basın toplantısı yapıldı.
"30 BİN KADIN KANSERDEN ÖLÜYOR"
Sağlık Bakanlığı olarak ilgi alanlarının başında kanserle mücadele olduğunu belirten Müsteşar Prof.Dr. Eyüp Gümüş, Türkiye'de yılda 30 bin kadının kanserden öldüğünü söyledi. Türkiye'de kanserlerin branş bazında değerlendirme yapıldığını da belirten Prof.Dr. Gümüş, 100 bin kişide erkeklerde 277, kadınlarda 188 kişide kanser görüldüğünü dile getirdi. Türkiye'de 18 bin kişinin meme kanseri olduğunu belirten Prof.Dr. Gümüş, Bakanlık olarak hedefin birinci planda iyi bir kayıt elde etmek, önleme programları, erken teşhis, tarama ve etkin tedavi gibi tüm basamakların kurgulandığını anlattı.
AKCİĞER KANSERİ ERKEKLERDE AZALIYOR, KADINLARDA ARTIYOR
Dünya Sağlık Örgütü'nün verdiği program kapsamında Türkiye'nin ulusal kanser programını başlattığını söyleyen Prof.Dr. Eyüp Gümüş, Türkiye'nin bu konuda güçlü ülkeler arasında yer aldığına işaret etti. 81 ilde kanser kayıtçılığı sistemi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gümüş, kansere sebep olan en önemli iki faktörün tütün ve obezite olduğunu vurguladı. Kanseri önlemeyle ilgili tütün kullanımında ciddi azalma kaydedildiğini anlatan Prof.Dr. Gümüş, akciğer kanserinde erkeklerde yüzde 10 varan azalmalar görüldüğünü ancak kadınlarda arttığını ve özellikle kadınlarda tütünle mücadelede daha aktif olunması gerektiğini söyledi.
2 KADINDAN 1'İ OBEZ
Obeziteye bakıldığında Avrupa ile benzer oranda olunduğunu dile getiren Prof. Dr. Gümüş, iki kadından birinin obez olduğu ve birçok kanserin sebebini teşkil ettiğini vurguladı. Bu nedenle 1 milyon bisiklet kampanyası başlatıldığını hatırlatan Prof. Dr. Gümüş, bakanlık olarak özellikle tedavi noktasında jinekolojik kanserler başta olmak üzere etkin tedaviler ve 29 bölgede etkin kanser tedavilerinin kurgulandığını söyledi. Prof.Dr. Gümüş, "Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da daha da güçlendireceğiz. Kanserle ilgili her türlü modern tedaviler yapılabilecek. Bir hastamız Güneydoğu'dan kalkıp Ankara'ya gelmeden nitelikli tedavileri bulabilecek duruma getiriyoruz" dedi.
YILDA 75 BİN KİŞİ KANSERDEN ÖLÜYOR
ESGO Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Gültekin, Türkiye'de yılda 75 bin kansere bağlı ölüm gerçekleştiğini, bunun 30 bininin kadın, 45 bininin erkek oluduğunu belirtti. Doç. Dr. Gültekin, “Son 5 yıldır ölüm nedenleri incelendiğinde yüzde 20 ortalama ile dünyada 1 numaralı ölüm nedeni kanserken, ülkemizde hala ikinci sırada. Türkiye'deki kanser ölümlerinin bir nolu sebebi akciğer kanseridir. Türkiye'nin kanserle mücadeledeki en önemli vazgeçilmezi tütünle mücadele olacaktır. Kadın kanserlerinde Avrupa'ya göre halen geridedir. 15 bin meme kanseri ve rahim ağzı, yumurtalık, diğer rahim kanserleriyle birleştirdiğimizde diğer jinekolojik kanserlerde 7-8 bin kanser var. Kadınlardaki ilk 10 kanser çeşidine bakıldığında meme kanseri birinci, rahim 5, yumurtalık 7, rahim ağzı 10. Yani ilk 10 kanserin dördü meme ve jinekolojik kanserlerden oluşuyor" dedi.
HER YIL 528 BİN KADINA RAHİM KANSERİ TEŞHİSİ KONULUYOR
İngiltere'den sempozyuma katılan Prof.Dr. Jack Cuzick, rahim ağzı kanseriyle ilgili neredeyse 50 yıldır bir taramanın söz konusu olduğunu söyledi. Rahim ağzı kanserinin dünya genelinde kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser olup, her yıl yaklaşık 528 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu belirten Prof. Dr. Cuzick, “Rahim ağzı kanseri, erken teşhis edildiğinde tamamen tedavi edilebilir bir kanser olması nedeniyle de oldukça önemlidir" dedi.
HER YIL 9 MİLYON KİŞİ KANSERDEN ÖLÜYOR
Toplantıda Dünya Kanser Teşkilatı Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk ise dünyada her yıl 15 milyon kişinin kansere yakalandığınu ve yaklaşık 9 milyonunun kaybedildiğini söyledi. Bir taraftan tedaviler, erken tanıları söylemeye devam ederken bir taraftan da insanların ölmeye devam ettiğini anlatan Prof. Dr. Kutluk, “Kanserle mücadelenin dünyaya maliyeti 1.2 trilyon dolar ve o nedenle zengin-fakir demeden herkesin sorunu. Bütün dünya birlikte uğraşmazsa bu hastalığı yok etmemiz mümkün değil. Eğer böyle devam ederse 2025 yılında kanserli sayısı 21-22 milyona, ölümler de 13 milyona falan çıkacak. Ama hemen harekete geçersek, 9 milyon ölümün yarısını önleyebiliriz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!