Güncelleme Tarihi:
ANTALYA (AA) - Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya Federasyonu'nda yaşanan devalüasyonun ardından değer kaybeden rublenin Türk ihracatçısını da olumsuz etkilediğini, ihracatçıların yaşadığı sıkıntının giderilmesi için Ekonomi Bakanlığı ile birtakım çalışmalar yapıldığını açıkladı.
Satıcı, BAİB Genel Sekreterliği'nde düzenlediği basın toplantısında, 2014 yılı ihracat rakamlarını, 2015 yılı hedeflerini ve sektörde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Antalya, Burdur ve Isparta illerinden geçen yıl yapılan ihracatın 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 6,1 artarak 1 milyar 628 milyon 432 bin 290 dolar olarak gerçekleştiğini belirten Satıcı, "2013 yılının son döneminde, 2014 yılında 1,8 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflemiştik. Ancak bir takım gelişmeler ve dış konjonktürden dolayı bu hedefin biraz gerisinde kaldık. Bölgeden bugüne kadar yapılan en yüksek ihracat rakamına ulaşsak da buruk bir sevinç yaşıyoruz" dedi.
Satıcı, 2015 yılı ihracatını 1,8-2 milyar dolar aralığında tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.
Yakın coğrafyada yaşanan kargaşa, istikrarsız ortam ve ekonomik krizlere rağmen ihracatın hız kesmeden devam ettiğini kaydeden Satıcı, Batı Akdeniz'den yaklaşık 4 bin 500 firma ile 151 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini vurguladı.
- Yaş meyve sebzede Rusya'ya rağmen artış
Yaş meyve sebze sektörünün geçen yıl 543 milyon 94 bin 540 dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirten Satıcı, sektörün ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 1,9 arttığını ve en fazla ihracatını yaptığı ürünün ise domates olduğunu söyledi.
Bölgeden, madencilik sektörü ihracatının geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 32,4 artarak 336 milyon 652 bin 906 dolara yükseldiğini ifade eden Satıcı, sektörün en fazla ihracatını yüzde 33,5 ile doğaltaş grubunun yaptığını ve mermer ihracatında işlenmiş mermer oranının da her geçen gün arttığını bildirdi.
Yaş meyve sebze ve madencilik sektörünü, kimya sanayi, ağaç orman ürünleri, toprak sanayi, çimento, cam ve seramik ürünleri sektörlerinin takip ettiğini kaydeden Satıcı, en fazla ihracat yapılan ülkelerin de sırasıyla Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Almanya, Ukrayna ve Bulgaristan olduğunu dile getirdi.
- Rusya ile ihracat
Batı Akdeniz'in ana pazarı olan Rusya Federasyonu'nda yaşanan ekonomik krizin yaş sebze meyve ihracatçıları başta olmak üzere bu ülke ile ticaret yapan şirketleri önemli ölçüde etkilediğini anlatan Satıcı, şöyle konuştu:
"2014 yılında her ne kadar Rusya'da kriz yaşansa da ihracatımız yüzde 1,3 azalmayla tamamlandı. Bu da bu ülkedeki pazar payımızı koruduğumuz anlamına geliyor. Rusya'da ciddi bir devalüasyon oldu. AB ve ABD ambargosu sebebiyle sezon öncesinde bu ülkeye yaş meyve sebze ihracatının yüzde 30 civarında artacağını öngörmüştük. Devalüasyon olmasaydı bu öngörümüz de büyük oranda gerçekleşecekti. Yaşanan olumsuzluk ihracatımızı azaltmadı, fakat öngördüğümüz ihracat artışını da gerçekleştiremedik. Halen Ekonomi Bakanlığımızla Rusya ile ticaretin Rus Rublesi ve Türk Lirası ile yapılması ve mağdur olan sektörler için destek mekanizmalarının devreye sokulması dahil bazı konularda çalışmalar yapıyoruz. İki ülke ekonomi bakanlıklarının yetkililerinin katılımıyla Rusya Federasyonu ile yapılan ticarette bütün teknik engellerin kaldırılması konusunda şubat ayında Antalya'da geniş katılımlı bir toplantı yapılacak."
- "Rusya nedeniyle firmalarımız çok zarar gördü"
BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar da Rusya nedeniyle ihracatçı firmaların çok zarar gördüğünü belirterek, "İki ülke ticareti ruble-lira arası para transferiyle gerçekleşirse bu ülkeye ihracat yapan firmalarımızın Rusya'dan kaynaklanan devalüasyon riskini kaldıracağını düşünüyoruz" dedi.
Yüzde 3-5 karla çalışan şirketlerin yüzde 10-15 devalüasyonda bile zor duruma düştüğünü kaydeden Bahar, şunları söyledi:
"Rusya'ya ihracat yapan firmalar orada ruble olarak tahsil ettikleri parayı dolara çevirip Türkiye'ye gönderiyorlardı. Sıkıntı şöyle oluştu. Orada alacağı çok fazla olan firmalarımız var. Bir anda devalüasyon olunca Türkiye'ye göndermeleri gereken dolar miktarı yarı yarıya düştü. Yüzde 3-5 karşılıkla çalışan yaş meyve sektörü bir anda yüzde 60-70 devalüe olmuş alacak farkıyla yüz yüze geldi. Sektörün yaralarını kendi kendine sarması fiilen mümkün değil. Bir de yaş meyve sebzede götürü alım diye bir hadise var. Örneğin narenciye ürünlerinden limon 60 kuruş. AB ve ABD'nin ambargosu söz konusu olunca bir anda ihracatçı limonu 1,5 liraya satın aldı. Bundan da ciddi bir kayıp oluştu."
Bahar, yaş meyve sektöründe Rusya pazarında yüzde 20'ye yakın kayıp meydana geldiğini, bunun da Türkiye genelinde yaklaşık 55 milyon dolarlık ihracat kaybı anlamına geldiğini sözlerine ekledi.