Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2014 11:34

- Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Sönmez: - "Bağımlılığa müptela olmuşsa biz onun tedavi yönteminin bilimsel olmakla birlikte yürek işi olduğuna, bunun Gençlik ve Spor Bakanlığının bir vasıtası olan sporla rehabilite edilebileceğine inananlardanız" - Türkiye Yeşilay Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Adıgüzel: - "Uyuşturucu kullananların yüzde 99'u sigara da kullanıyor ve sigaradan uyuşturucu maddeye geçiyor"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Harun Sönmez, bağımlılığın tedavi yönteminin bilimsel olduğu kadar yürek işi olduğunu belirterek, "Bunun Gençlik ve Spor Bakanlığının bir vasıtası olan sporla rehabilite edilebileceğine inananlardanız" dedi.

Türkiye Yeşilay Cemiyetinin, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı, Antalya Belek'teki Maritim Pine Beach Otel'de başladı.

Eğitimin açılış oturumunda konuşan Sönmez, son yıllarda uyuşturucu nedeniyle mağdur olan genç ve ailelerin sayısında artış yaşandığına dikkati çekti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak Yeşilay Cemiyeti ile güzel bir sinerji yakaladıklarını anlatan Sönmez, gençliği bağımlılıktan uzak tutacak projeleri ortaklaşa hayata geçirdiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Bağımlılığı, "Küresel bir yangın" diye tanımlayan Sönmez, "Biz tedavinin bilimsel olduğu kadar ruhsal, dokunsal, yürek işi ve gönül işi olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Bağımlılıkla mücadelenin birçok boyutu bulunduğuna inandığını dile getiren Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öncelikle bağımlı olmadan önce gençlere ulaşmak gerekiyor. Onlar için ortam hazırlamamız gerekiyor. Onlara ortam hazırlamadığımız zaman çocuklarımızın elden gittiğini görüyoruz. İkinci olarak ebeveynlere düşen bir eğitim olması gerektiğine inanıyorum. Aileleri evlilik öncesinde, sonrasında eğitimden geçirmemiz gerekiyor. Çünkü bağımlılıkta sevgi eksikliği olduğuna inanıyoruz. Sevgiyi ailesinde bulamayan gençlerimiz başka maddelerde aramaya çalışıyor. Sağlıklı bir iletişim kuramamalarını da bağımlılığın en önemli faktörlerinden biri olduğunu görüyoruz. Bir diğer boyut, bağımlılığa müptela olmuşsa biz onun tedavi yönteminin bilimsel olmakla birlikte yürek işi olduğuna, bunun Gençlik ve Spor Bakanlığının bir vasıtası olan sporla rehabilite edilebileceğine inananlardanız. Sporla bu çocukların, gençlerin rehabilite edildiğini görmekteyiz, bu konuda bazı federasyonlarımız örnek teşkil etmektedir."

Sönmez, bağımlılığın her türlüsüne karşı olduğunu, bağımlılıkla mücadelede eğitimi çok önemsediğini kaydetti. Bu mücadelede gönüllülerin de çok etkili olduğunun altını çizen Sönmez, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın da bağımlılıkla mücadeleye gönül verdiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Sönmez, "Kendi genel müdürlüğümün yasal olarak uktesinde olmasa da bu bağımlılık işi, biz buna gönül verdik. Göreve geldiğimizden beri saha çalışmalarını araştırdık, elimizi bu taşın altına koymak istedik" dedi.

- "Ölüm haberleri daha sık duyuluyor"

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel de bağımlılığın eski ve köklü bir problem olduğunu, hiçbir anne babanın, "Benim çocuğum yapmaz, bu sorun benden uzak" diyemeyeceğini vurguladı.

Bağımlılığın artık her bireyin yakınında olduğunu, ölüm haberlerinin geçmişe göre daha sık duyulduğuna işaret eden Adıgüzel, uyuşturucuya gelene kadar bazı aşamalar bulunduğunu, bunların tütün, sigara, nargile ile başladığını, daha sonra maddeye geçildiğini anlattı.

Haberin Devamı

Bilimsel araştırmaların bunu söylediğini belirten Adıgüzel, şöyle konuştu:

"Uyuşturucu kullananların yüzde 99'u sigara da kullanıyor ve sigaradan uyuşturucu maddeye geçiyor. Bu, bu kadar tehlikeliyken bağımlılıkla mücadeleyi sadece sigarayla mücadele gibi bir alana hapsetmek doğru olmazdı. Toplumun bütün kesimlerinde bağımlılığın her türüne karşı mücadele başlattık, bunu da bilimsel temellere oturtarak yapıyoruz. Üniversitelerin ilgili birimleri, sosyoloji, psikoloji bölümü, sahada insanlardan oluşan bilimsel çalışmalar yürütüyoruz. Bunlar neticesinde sahanın her yerine ulaşmayı hedefliyoruz."

Toplumun her kesimine ulaşmak istediklerine değinen Adıgüzel, bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile protokol imzaladıklarına dikkati çekti.

Haberin Devamı

Gençlik liderlerinin bağımlılık konusunda eğitilmesinin önemli olduğunun altını çizen Adıgüzel, "Bir bataklık varsa bundan kaçınamayız. Bataklığın kurutulması noktasında hepimize görevler düşüyor. Kimse 'Bana ne' deme lüksüne sahip değil. İyilikler gibi kötülükler de bulaşıcıdır. Bir illet varsa bununla mücadele etmezseniz sizi bulur" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Program Koordinatörü Derya Akyılmaz, "Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı" hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Türkiye genelinden yaklaşık 100 eğitimci ve antrenöre yönelik gerçekleştirilen eğitim, 1 Kasım'a kadar devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!