Türkiye 700 milyon dolarlık su ürünü ihraç etti

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 11:12

- Deniz Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Önen:- "2015 yılında su ürünleri ihracatından 689 milyon 687 bin 988 dolar döviz elde edildi"- "Geçen yıl 85 ülkeye 121 bin 850 ton su ürünü sattık"- "Türk halkı balık tüketmiyor, bu kaliteli protein ile beslenme açısından çok olumsuz bir gelişme"

ANTALYA (AA) - LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Deniz Ürünleri Sanayicileri Derneği (DESAD) Başkanı Niyazi Önen, Türkiye'nin geçen yıl su ürünleri ihracatından 689 milyon 687 bin 988 dolar gelir elde ettiğini bildirdi.
Önen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su ürünleri üretiminin her geçen yıl arttığını belirterek, Türkiye'nin halen levrek üretiminde dünya lideri, çipura üretiminde dünya ikincisi, alabalıkta ise Avrupa lideri olduğunu söyledi.
Geçen yıl üretimin 121 bin 850 tonunun ihraç edildiğini ifade eden Önen, bunun karşılığında 689 milyon 687 bin 988 dolar döviz girdisi sağlandığını kaydetti.
Önen, yurt dışına en fazla satılan ürünlerin, "dondurulmuş, soğutulmuş levrek, çipura, ton konserve, dondurulmuş kum midyesi, orkinos ve alabalık" olduğunu ifade etti.
-Sektör 85 ülkeye ihracat yaptı
Su ürünleri sektörünün 85 ülkeye ihracat yaptığını anlatan Önen, en önemli pazarın ise AB ülkeleri olduğunu dile getirdi.
Önen, AB ülkelerini, Ortadoğu ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinin takip ettiğini, Amerika ve Uzakdoğu ülkelerinin de yeni pazarlar olarak öne çıktığını söyledi.
İhracat potansiyeli yüksek olan sektörde 2023 yılı hedefinin 1,5 milyar dolarlık ihracatı yakalamak olduğunu dile getiren Önen, "Türkiye'nin su ürünleri sektöründe markalı ihracat, katma değeri yüksek ürün ihracat payını artırmak için öncelikli hedeflerimiz arasındadır" diye konuştu.
- "Türkiye'de tüketim azalıyor"
Türk halkının balık tüketmediğini, su ürünleri üretimi hızla artmasına rağmen kişi başı tüketiminin giderek düştüğünü belirten Önen, 2000 yılında 8 kilogram olan kişi başı su ürünleri tüketiminin 2014 yılında 5,5 kilograma kadar düştüğüne dikkati çekti.
Bunun kaliteli protein ile beslenme açısından çok olumsuz bir gelişme olduğunu ifade eden Önen, insan sağlığı ve sağlıklı nesiller yetiştirilmesi açısından önemi dikkate alındığında, su ürünleri tüketiminin çok önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye ekonomisinin giderek büyümesi, kişi başı gelirin artması ve genç nüfus varlığına bağlı olarak gelecek yıllarda su ürünleri tüketiminde artış olacağını düşündüğünü belirten Önen, "Tüketimin artırılması için sektörün yanı sıra devletin de desteğiyle ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Televizyonlarda, radyolarda, okullarda su ürünlerinin öneminin anlatılması lazım. Sektör olarak biz her türlü katkıyı vermeye hazırız" değerlendirmesinde bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!