Güncelleme Tarihi:
‘TÜRKİYE Turizminde 150 Yıl’ Sergisi, Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde törenle açıldı. OTİ Holing’in düzenlediği sergide, son 150 yılda turizmi geliştirmek için atılan tüm adımların izlerini taşıyan fotoğraflar, afişler, broşürler, reklam panoları ve turizmin nasıl geliştiğine dair bilgi notları yer aldı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beykan Çizel, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Yeliz Gül Ege ve turizm sektörü temsilcilerinin katıldığı törene, OTİ Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş ev sahipliği yaptı.
Küratörlüğünü Gökhan Akçura’nın yaptığı, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde sergilendikten sonra OTİ tarafından Turizm Fakültesi’nde bağışlanan serginin açılış töreninde konuşan Vali Münir Karaloğlu, “Türkiye’yi gezen bu sergi, olması gereken şehrin üniversitesinde yer alacak. Sadece doğal güzellikler, denizi, kumu, güneşi satarak turizm yapamayız. Artık kentin daha çok sanatsal ve kültürel etkinliklere ihtiyacı var. Türkiye ‘Turizminde 150 Yıl Sergisi’nde ilk tanıtım broşürlerinden ilk biletlere kadar çok güzel enstantaneler var. Geçmişte sağlık hizmetlerimizin kötü olduğu dönemde Romanya’nın sağlık turizmini güçlendiriyormuşuz. Ülkenin nereden nereye geldiğini gösteren bu önemli sergiyi üniversitemizle beraber EMITT’e, uluslararası diğer fuarlara ve Türkiye’deki organizasyonlara da götürebiliriz.
ANTALYA TURİZMİ 800 YAŞINDA
Antalya turizminin 800 yaşında olduğunu vurgulayan Karaloğlu sözlerine şöyle devam etti: “Antalya’da Anadolu Selçuklu döneminden bugüne halen ayakta olan yüzlerce han var. 1230 yılında inşa edilmiş Kırkgöz Han ve benzer nitelikteki hanları, günümüzün 5 yıldızlı oteli seviyesinde. Bu şehrin genlerinde turizm var. Antalya’da bugün turizm gelişiyorsa, bunda tarihsel köklerinin büyük etkisi var. Üniversitenin tarih ve turizm bölümlerinin işbirliğiyle ‘Antalya’da turizmin 800 yılı’ üzerine de bir kitap hazırlanmalı. ”
TURİZMİN BAŞKENTİNE YAKIŞIR ARŞİV
Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de, turizmin 150 yılına ışık tutan bu sergide bugünlere nasıl gelindiğini ortaya koyan önemli bilgilerin yer aldığına değinerek şunları söyledi: “Antalya’da çok daha köklü bir turizm geleneği var. Kentimizin kültürel zenginliğine katkı koyan her türlü çaba bizim için çok önemli. Geçmişte turizmi geliştirmek için verilmiş emekler sayesinde biz, her yıl turizmde ulaşılan yeni bir rekorun mutluluğunu yaşıyoruz. Büyükşehir olarak kenti eksiksiz şekilde turizme hazırlamak için yoğun bir çalışma içindeyiz.” Akdeniz Üniversitesi’nde turizmin başkentine yakışır düzeyde turizm eğitimi verildiğinin altını çizen Rektör Mustafa Ünal, Türkiye turizminin 150 yılını özetleyen bu koleksiyonun Turizm Fakültesi’nin arşivine eklenmesinin gurur verici olduğunu söyledi.
BİR BAŞARI HİKAYESİ
AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, serginin hafızaların tazelenmesini sağladığını, turizm sektörünün ve ülkenin gelişmişlik seviyesinin nereden nerede geldiğini görme fırsatı sunduğunu söyledi. Yağcı, “Sergi bizim geçmişte yurtdışına gitme nedenlerimizin tersine dönüp bize gelmek için nedene dönüştüğünü görüyoruz. Türk turizminde çok büyük bir başarı hikayesi oluşturmuşuz. Türkiye artık tam bir turizm ülkesi olmuş. Bunu canlı kanıtlarıyla görmek çok güzel” diye konuştu.