TURİSTİ KANDIRAMAZSINIZ

Güncelleme Tarihi:

TURİSTİ KANDIRAMAZSINIZ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2023 11:18

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesinden ‘güvenli seyahat’ başlığı altında yapılan açıklamayı okuyunca ‘el insaf’ dedim.

Haberin Devamı

Her ülkenin kendi vatandaşlarını olası risklere karşı uyarması tabii ki önemli bir sorumluluktur. Ancak konuyu genele yayarak, ‘Sakın Türkiye’ye gitmeyin!’ çıkarımı yapılabilecek böylesine keskin ve ürküten bir dil kullanılmasını çok garipsiyorum. Sağ olsunlar güvenlik konusunda 200 ülke içinde en hassas ve detaylı olarak neredeyse sadece Türkiye’ye böylesine yer vermişler.

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın seyahat sayfasının en çok ziyaret edilen beş ülkesinden biri her zaman Türkiye’dir. Bu, pandemi öncesi de öyleydi, pandemi esnasında da bugün de öyle. Ben de her sabah ve akşam bir göz atarım, zira seyahat ile ilgili yasal ve resmi paylaşımlar buradan yapılır. Sadece güvenlik değil, aynı zamanda tatilcinin yasal haklarını belirleyen kararların yayınlandığı bu sayfa mahkemelerde referans olarak kullanılır. Mesela bir ülke hakkındaki seyahat yasağı ilanı turistin tatilinin ücretsiz olarak iptalini mümkün kılar.

Haberin Devamı

Birkaç gündür peş peşe kapanan konsolosluklar hem siyasetin hem turizmin gündemine oturdu. Konu kıyısından köşesinden farklı yorumlarla oraya buraya çekiştiriliyor. Eğer gerçekten insan hayatını tehdit eden endişe edilecek bir durum mevcutsa, bunun insanların paniğe kapılmasına sebep olacak şekilde konsoloslukları kapatıp, sosyal medyadan haber vererek değil, devletlerarası istihbarat kapsamında yürütülmesi gerekmez miydi?

Bu konuyu diplomasiye havale ederek, turizme yansımasına bakalım, zira bunun turizmde nasıl sonuçlar yaratabileceğine dair sorular ve cevapları turizmcileri bu ara çok meşgul ediyor. Hele de rezervasyonların çok yoğun gerçekleştiği bugünlerde konu daha da önemli hale geliyor.

2022 yılında 5 milyon 679 bin 194 kişi Alman Dışişleri Bakanlığı sayfasından alıntıladığım ve endişe yayan bu cümleleri okuyarak Almanya’dan Türkiye’ye tatile geldi ve sağ salim ülkesine geri döndü. Bu da bir rekordu. Bugünkü rezervasyonlara göre bu sene daha da iyi olacak.

Konsoloslukların birkaç günlüğüne kapatılması yukarıdaki yazıdan daha ürkütücü değil, hiç endişe etmeyin!..

Haberin Devamı

Turist duyduğundan, okuduğundan çok kendi yaşadığına inanır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!