TURİST SAYISI İDEAL ÇÖZÜM DEĞİL!

Güncelleme Tarihi:

TURİST SAYISI İDEAL ÇÖZÜM DEĞİL
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2021 10:27

Turizmin başkenti Antalya’nın sıkıntılı dönemlerimiz haricinde turist sayısı ile ilgili bir sorunu olmadığını biliyoruz.

Haberin Devamı

 

Turist sayısı bir turizm kenti için hiç şüphe yok ki çok önemlidir. Ancak burada salt turist sayısına odaklanarak aynı derecede önemli bir gerçeği de gözardı etmemeliyiz. Turizmden elde edilen toplam girdiyi turist sayısı kadar turist başına elde ettiğimiz ortalama gelirin belirlediğini unutmayalım.

Yıllardır gördüğümüz üzere kişi başı elde ettiğimiz turizm gelirini sadece turistin ödediği paket fiyat içeriğindeki sabit rakamlarla arttırabilmemiz mümkün olmuyor. Çünkü konaklama tesisleri yaşanan türlü sıkıntılar nedeniyle son yıllarda çok belirgin bir ivme kazandırdığımız hizmet ve ürün kalitemize rağmen bırakın fiyat arttırabilmeyi ne yazık ki bazı ekstra indirimleri yapmak zorunda kalıyorlar. Hatta çok üzülerek bu indirimlerin zaman zaman dramatik bir noktaya geldiğini de gözlemliyoruz.

Haberin Devamı

650-700 dolar seviyelerinde olduğunu bildiğimiz kişi başı turizm gelirimizi arttırabilmemiz adına mutlaka turistin satın aldığı sabit paket dışında bazı ilave harcamalara gereksinim var.
Turistin bu ilave harcamalar için ise “HER ŞEY DAHİL” tatil yaptığı otellerden çıkıp kent ve elbette kent kültürü ile kaynaşması gerekiyor.

Yani bir başka deyişle İspanya, İtalya, Portekiz gibi ülkelerde örneklerini gördüğümüz üzere kent sokaklarını, tarihi ve kültürel değerlerini cıvıl cıvıl renklendiren turist hareketliliğini ve elbette oluşturduğu katma değeri kentimizde de görmemiz gerekiyor.

Ancak görüyoruz ki otellerde dolu dolu her şey dahil hizmet alarak tatil yapan mevcut Antalya turistini farklı bir cazibe oluşturulamadığı sürece otellerin dışına çıkarabilmek bir hayli zor.

O halde söz konusu bu cazibeyi oluşturabilmek adına yanında mutlaka yeni bir turist profiline de ihtiyacımız olduğunu görmeliyiz. İşte tam da burada son günlerde yeniden hatırlamaya başladığımız “KÜLTÜR TURİZMİ” ve “ALTERNATİF TURİZM” bir kez daha önem kazanıyor. Turizmde lider konumda olan ülkelerin turizm gelirlerini bu sayede önemli ölçüde arttırdıkları açıktır.

Sonuç olarak yıllardır izleyip gördüğümüz üzere kişi başı turizm gelirimizi her şey dahil hizmet verilen konaklama ünitelerimizdeki mevcut paket satışlar üzerinden elde ettiğimiz gelir ile istediğimiz ideal noktaya ulaştıramıyoruz.

Haberin Devamı

Söz konusu gelirimizi mutlaka kültür turizminde oluşturacağımız yeni bazı alternatif hamleler ile artırmak zorundayız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!