TÜREL: MAZERET ÜRETMEYE DEĞİL HİZMET İÇİN GELİYORUZ

Güncelleme Tarihi:

TÜREL: MAZERET ÜRETMEYE DEĞİL HİZMET İÇİN GELİYORUZ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2019 11:16

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Hürriyet Akdeniz’in başlattığı röportaj serisinin ilk konuğu oldu. Kente yönelik hazırladığı projelerin tüm ayrıntılarını paylaşan Türel, siyasi rakiplerine de ‘hodri meydan’ dedi.

Haberin Devamı

HÜRRİYET Akdeniz’in başlattığı yerel seçim röportaj serisinin ilk konuğu olan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, hem Antalya seçmenine, hem de siyasi rakiplerine seslendi. İşte, siyaset gündeminde yer edecek röportajın detayları…

359 proje 20 milyar TL yatırım müjdesi ile seçim yarışına başladınız. Projelerin temelinde nasıl bir anlayış yer alacak?

Vatandaşlarımıza yeni iş imkânları sunmak, yeni ekonomik destekler sağlamak ve yaşamlarını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Biz proje hazırlarken vatandaşımız için iş, aş imkânı tanımlamayı çok önemsiyoruz. Bu yüzden de sosyal belediyecilik anlayışımız bundan sonraki dönemde de ön plana çıkacak.

TÜREL: MAZERET ÜRETMEYE DEĞİL HİZMET İÇİN GELİYORUZ

MUKAYESELİ ÜSTÜNLÜĞÜMÜZ VAR

Haberin Devamı

Proje oluştururken en önemli şey kaynak yaratmak sanırım.

Elbette. Bizim projelerimizin her biri belli bir temele dayanıyor. Yani yaptık, yapacağız diyoruz. Antalya’da 3 dönemde 55 kilometreye yakın raylı sistem hattını tamamladık. Görevde olmadığımız döneme bakıyorum 1 metre bile yapılmamış. Yani her tür hizmette mukayeseli üstünlüğümüz var. Şimdi de diyoruz ki 25 kilometre metro yapacağız.

Yaptıklarınız yapacaklarınızın teminatı mı olacak?

Çok doğru. Göreve talip olan her adayın yaptıklarını referans gösterip, yapacaklarını dile getirmesi çok önemli. Bu anlayış seçimde inandırıcılığı artırıyor. Ben diyorum ki; adaylar yarışmasın projeler yarışsın. Siyaset yarışmasın, hizmet yarışsın. Memleketimizin geleceğine kim daha iyi hizmet edecekse, vatandaşa en çok temas eden hizmetleri kim yapacaksa ona görev verilsin.

HAYAL YOK GERÇEK VAR

Siz görev döneminizde bunu yapabildiğinize inanıyor musunuz?

Konyaaltı Sahili’ne, Boğaçayı’na bakın. Biz sahil projesini tamamlamadan önce burada ekmeğini kazanan bin kişi belki de işsizdi. 359 projenin içerisinde toplamda 70 bin vatandaşımıza iş imkânı sağlayacağız. Bunu da kafadan atarak, uydurarak söylemiyoruz. Projelerimizin içeriğine bakıp, nerede, kaç kişi iş sahibi olacak resmi tespit yapıyoruz. Yani tüm taahhütlerimiz ince hesaplar neticesinde ortaya çıkıyor. Hayal yok, gerçek var.

Haberin Devamı

TÜREL: MAZERET ÜRETMEYE DEĞİL HİZMET İÇİN GELİYORUZ

Boğaçayı ve 3. Etap raylı sistem çalışması da ciddi bir istihdam yarattı sanırım.

Boğaçayı tek başına 10 bin kişiye yeni iş imkânı sağlayacak. Raylı sistem projemizde 1500 işçi kardeşimiz çalışıyor. İşsizliğin çözümü yatırımdır. Yani lafla peynir gemisi yürümez.

30 BİN KİŞİYE SOSYAL KART

Sosyal belediyecilik dediniz. Bu konuda yeni hedefleriniz var mı?

Sosyal belediyecilik bizim için çok ayrı bir şey. Antalya’da 14 bin kişide sosyal yardım kartımız bulunuyor. Bizden önce sosyal desteğe ihtiyacı olan vatandaşımızın böyle bir imkânı yoktu. Şimdi; 30 bin kişiye bu kartı dağıtacağız diyoruz. Çünkü insana yaptığımız yatırımı önemsiyoruz. Sadece yardım kartı da değil, ucuz konut projemizle turizm emekçisi kardeşlerimiz 606 TL taksitle ev sahibi oluyor.

Haberin Devamı

TÜREL: MAZERET ÜRETMEYE DEĞİL HİZMET İÇİN GELİYORUZ

Zaman zaman belediyeyi borçlandırmakla eleştiriliyorsunuz. Bu eleştirilerin haklılık payı var mı?

Bakın, görevde olmadığımız dönemde Büyükşehir Belediyesi personeline maaş ödeyemedi. Belediye kapısındaki işçi eylemlerini unutmadık. O zaman personele olan borç 7 milyon TL’ydi. Bugün hiçbir personelimize tek kuruş borcumuz yok. Antalyalılar bu gerçeği unutmadı. O yüzden dünü unutmayacağız, yarını seçeceğiz.

5 YILI HEBA ETTİLER

Yani siyasi rakipleriniz gerçekliği olmayan bir eleştiri mi yapıyor?

Bunlar borç deyince ben eyvah diyorum. Çünkü yine mazeret belediyeciliğinin taşlarını döşüyorlar. Bir Antalyalı olarak inanın çok korkuyorum. Çünkü görevde olmadığımız dönemde hep borç çok, para yok mazeretini öne sürdüler, Antalya’nın 5 senesini heba ettiler. Hatırlayın; aynı zihniyet Antalya Ankara’dan zengin demişti. Bugün ise Antalya kendine yeter diyorlar. Aynı zihniyet. Hiçbir fark yok.

Haberin Devamı

Belediyenin hiç mi borcu yok?

Elbette var. Ancak bu borç ödenemez değil. Göreve geldiğimde önceki döneme ait milyarlarca lira borç ödedim. Üstüne de yatırım yaptım. Belediyeler gerçekleşen bütçesinin 1,5 katından fazla kanunen borçlanamaz. Bu yasaya göre belediyelerin yönetilemez bir borcunun olma şansı zaten yok. Siz buna rağmen batak belediye edebiyatı yaparsanız bu tavır mazeret belediyeciliğinin yolunu açmak için döşenen taşlardan ibaret olur.

TÜREL: MAZERET ÜRETMEYE DEĞİL HİZMET İÇİN GELİYORUZ

METRO İZİNLERİ TAMAM

Metro projesi Antalyalıları heyecanlandırdı. Proje ile ilgili somut adımlar atıldı mı?

Metro hattımız 25 kilometre olacak. Bir ucu Lara, bir ucu Varsak’a kadar gidecek. Bu proje ile ilgili tüm hukuki izinlerini Ulaştırma Bakanlığı nezdinde aldık. Avan projesi hazır. Uygulama projesi tamamlandıktan sonra 1-2 sene içinde inşaatına başlayıp dönemimizde tamamlamayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

Metro inşaatı günlük yaşamı etkileyecek mi?

Kesinlikle hayır. Çünkü proje uygulanırken son teknolojiyi kullanacağız. Köstebek sistemiyle yerin altından tüneller kazılacak, bu esnada günlük hayat hiç etkilenmeden proje bitirilecek.

BORÇ ALDIM ÖDÜYORUM

Raylı sistem projelerinin finansal kaynağı nasıl elde edildi?

Raylı sistem ilk etap projesinin finans desteğini Avrupa Yatırım Bankası’ndan 26 sene vadeli aldık. İlk 6 senesi de ödemesizdi. Hatta bizim olmadığımız dönemde mazeret belediyeciliği yapıp raylı sistem ödemelerini gündeme taşıyanlara ‘Bu borcun 6 senesi zaten ödemesiz. Siz zaten 5 sene sonra gideceksiniz. Bu borcu biz ödeyeceğiz’ demiştim. Dediğim de çıktı.

Uluslararası nitelikli kuruluşlardan finansman sağlamak zor değil mi?

1. etap raylı sistem kredimizi de Dünya Bankası kuruluşu olan IFC verdi. Ve bunu Türkiye’de ilk defa hazine garantisiz verdi. Çünkü itimat var. Birileri belediye batıyor derken bizi bizden daha iyi takip eden uluslararası finans kuruluşları bize hazine garantisiz kredi veriyor.

TÜREL: MAZERET ÜRETMEYE DEĞİL HİZMET İÇİN GELİYORUZ

MÜJDELER YOLDA

Kırcami ve Çalkaya düzenlemelerinde son durum nedir?

Süreç çok başarılı bir biçimde yürütülüyor. Yakın zamanda hak sahibi vatandaşlarımızı mutlu edecek yeni gelişmeleri paylaşacağız.

Özellikle Kırcami sorunun çözümünde Muratpaşa Belediyesi ile yürüttüğünüz çalışma halk nezdinde takdir topladı.

Antalya’nın sorunlarını çözmek için tüm belediyelerle iş birliği yaptım, yine yaparım. Çünkü biz vatandaşa mazeret üretemeyiz. Belediyecilik çözüm makamıdır. Muhalefet belediyelerine hep destek olduk. Batı çevre yolunu 2 CHP’li belediye birbiri ile kavga etmekten çözemedi, biz iktidar olduk sorunu çözdük. Mart ayı içinde inşallah hem Kırcami, hem de Çalkaya’da vatandaşımıza tapu sevincini yaşatacağız.

KADIN ADAY ÖNCELİĞİMİZ

AK Parti olarak 3 kadın adayla seçim yarışına başladınız. Bu tavrın size artısı olacak mı?

Her siyasi söylemde kadın hakları ile ilgili çok duygusal nutuklar atanlar maalesef uygulayama geldiğinde o hakları unutuyor. Kadın haklarının en önemli savunucusu olan AK Parti, hem kadın milletvekilliğinde, hem de kadın belediye başkanlığında en önde gelen parti. Antalyamızdaki kadın adaylarımız da herkesin takdir ettiği, başarılı arkadaşlarımız. Özellikle kadın seçmenlerimizin adaylarımıza ciddi anlamda destek olacağına inanıyorum.

2004 yılında New York, Barcelona, Londra, Paris, Miami ve Dubai gibi şehirleri turist yoğunluğu bakımından geride bırakacağımızı söylemiştiniz. Bu bir öngörü müydü yoksa tesadüf mü?

Öncelikle her sözü yerine getiren bir belediye başkanı olmanın gururunu yaşıyorum. 2004 senesinde o şehirleri bilerek saymıştım. Çünkü o şehirlerin gerisindeki bir Antalya’yı kabul etmemiz mümkün değildi. Bugün o önümüzde sadece Londra ve Paris kaldı. Artık konaklama ve turist sayısında dünya üçüncüsü bir Antalya var. Ama biz bu sırayı da yeterli görmüyoruz. Çünkü Antalya şampiyon olmalı. Ve şimdi inşallah bir dahaki dönemde yapacağımız yatırımlarla Antalya dünyada en çok turist ağırlayan şehir olacak.

TÜREL: MAZERET ÜRETMEYE DEĞİL HİZMET İÇİN GELİYORUZ

İTTİFAK RUHU

Cumhur İttifakı’nın Antalya’daki uyumu nasıl?

İttifak uyumu 19 ilçenin tamamında son derece başarılı bir biçimde yürütülüyor. Genel prensip kararı ile 2014 yılında MHP’nin kazanmış olduğu ilçelerde MHP’li adaylar, diğer ilçelerimizde ise AK Partili adaylar belirlendi. Bütün ilçelerimizde Cumhur İttifakı’nın adayları büyük bir gayretle çalışıyor. Biz de ittifakın ruhuna uygun olarak adaylarımızı destekleyeceğiz.

Partiniz CHP Büyükşehir adayı Muhittin Böcek’in 2014 yılında yayımladığı proje kataloğunu gündeme taşıdı ve birçok sözün yerine getirilmediğini savundu. Siz de o kataloğu incelediniz mi?  

Bana göre yeniden aday olan her belediye başkanının 2014 yılındaki seçim kataloğu seçmen tarafından didik didik edilmeli. Kim verdiği sözü tutmuş, kim verdiği sözü tutamamış bakılmalı. İl Başkanımız katalogdaki hiçbir taahhüdün yerine getirilmediğini açıkladıktan sonra ne Sayın Böcek, ne de CHP İl Başkanlığı’ndan somut bir yanıt gelmediğini ben de takip ettim. Ben de bir seçmen olarak Sayın Böcek’in Konyaaltı’na birkaç küçük semt parkı dışında neler yaptığını merak ediyorum.

TÜREL: MAZERET ÜRETMEYE DEĞİL HİZMET İÇİN GELİYORUZ

ARIYORUZ BULAMIYORUZ

Peki, 2014 yılında sizin açıkladığınız fakat yapamadığınız projeler var mı?

Belki hızlı treni söylerler. Hızlı tren 2023’te bitecek. Antalya-Alanya otobanı da aynı. Bunlar hükümet yatırımlarımız. Ben de hükümet mensubu bir aday olarak hükümetimizin önemli projelerini doğal olarak kataloğuma koydum. Bunlar dışında zaten yapılamayan proje bulamazsınız. Biz söylediğimiz her projeyi yapmışız. Birileri söylediklerini ne kadar yapmış bunu açıklamak da onlara düşer. Biz arıyoruz ama bulamıyoruz.

Muratpaşa ve Konyaaltı seçim açısından son derece kritik ilçeler. Bu ilçelere yönelik yeni anketler var mı? AK Parti’nin oy oranı hangi seviyede?

Biz, kamuoyu anketleri ile yol haritamızı belirliyoruz. Halkımızın eğilimlerini bilimsel analizlerle ölçmeye çalışır ve ona göre çalışmalarımızı planlarız. Şu anda hem Konyaaltı, hem de Muratpaşa’da her geçen gün büyük bir artış ivmesi ile AK Parti’nin birinciliğe doğru gittiğini görüyoruz. Bundan önce CHP’nin çok arkasında olan AK Parti oyları bugün CHP’nin ensesinde.

 

TÜREL: MAZERET ÜRETMEYE DEĞİL HİZMET İÇİN GELİYORUZ

BOĞAÇAYI SINAVI GEÇTİ

Antalya inanılmaz bir hortum felaketi atlattı. Asıl üzücü olan yoğun yağışlardan sonra birileri Boğaçayı taşar diye adeta özlemle bekledi. Hem de bunu köprünün üzerinde yaptılar. Maşallah memlekette kötü bir şey olmasını bekleyenlerin cesareti beni hayrete düşürdü. Köprü taşsa da bir görüntü alsak diye saatlerce beklediler. Tabi hayal kırıklığı yaşadılar. Çünkü biz orada sadece peyzaj yapmadık, taşkını önleyecek önlemler aldık. Yaptığımız her iş tam anlamıyla yerine oturdu. Mühendislik harikası ile sınavı geçtik.

 

TÜREL: MAZERET ÜRETMEYE DEĞİL HİZMET İÇİN GELİYORUZ

EN BÜYÜK DESTEKÇİM EŞİM

Kampanya süreci ve ondan önceki sosyal çalışmalarımda da en büyük destekçim eşim Ebru Hanım oldu. Kendisine Antalyalılar adına ne kadar teşekkür etsem azdır. Özellikle engelli, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız ve hayvan haklarına yönelik yaptığımız çalışmalarda değerli eşimin imzası var. Yeni bir Antalya için iki kişilik çalışıyoruz.

TRİBÜNDE AMİGOLUK YAPTIM

Antalyaspor ve Alanyaspor taraftarıyım. 2 takımımızın Süper Lig’de olması bizim için onur vesilesi. Alanyaspor’a muhteşem bir tesis yapacağız. Ben hep taraftarın arasında oldum. 20’li yaşlarımda taraftar otobüsleri ile deplasmanlara gittim, amigoluk yaptım. Bununla da şeref duyarım.

 

AMATÖR BALIKÇILARA MÜJDE

Boğaçayı’nda amatör balıkçılar için yaptığımız platformları artıracağız. Çünkü Boğaçayı’na inanılmaz bir ilgi var. Aslında bunu balıklar ölecek diye yaygara koparanların görmesi lazım.

MENDERES TÜREL'İN ÖNE ÇIKAN BAZI PROJELERİ 

 

ANTALYA’NIN ÇÖPÜ ALTIN OLDU

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, ’Çöp Altındır’’ sloganıyla Antalya’ya kazandırdığı Kızıllı Entegre Katı Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi yüzde 75 kapasite ile çalışmalarına devam ediyor. Türkiye’nin en çevreci projelerinden biri olan tesiste evsel katı atıklar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yönetmelikleri ve şartname hükümleri doğrultusunda bertaraf ediliyor. Tesiste 135 bin konutun ihtiyacı kadar elektrik de çöpten karşılanıyor.

TÜREL: MAZERET ÜRETMEYE DEĞİL HİZMET İÇİN GELİYORUZ

ÇİFTÇİ ELEKTRİĞİNİ GÜNEŞTEN ALDI

Büyükşehir Belediyesi’nin bir diğer çevreci projesi de güneş tarlaları. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, tarımsal sulamada kullanılacak enerjiyi ücretsiz sağlamak üzere Döşemealtı’nda 2 MW kurulu güce sahip güneş tarlası kurdu. 30 Bin metrekarelik alanda kurulan santralde üretilen 7 milyon 82 bin liralık enerjiyi, 39 sulama kooperatifine kayıtlı 8 bin 164 çiftçi ailesi bedava kullandı. 2’inci Etap Güneş Enerji Santrali’nin de kurulumunu tamamladı. Burada da 3 megavatlık enerji üretilecek.

TÜREL: MAZERET ÜRETMEYE DEĞİL HİZMET İÇİN GELİYORUZ

GÜNEŞ DOĞU’DAN YÜKSELİYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kent merkezine hareket getirecek, Doğu Garajı Kültür ve Ticaret Merkezi Projesi sürüyor. Proje, Festival Çarşısı, çok katlı pazar yeri, konser ve tiyatro salonu, yeme içme alanlarıyla bölgeyi çekim merkezi haline getirecek. Proje bittiğinde Antalya, geleneksel çarşı kültürünün yaşatılacağı, kültürel ve sanatsal organizasyonların yapılacağı yeni bir kültür ve ticaret merkezi kazanacak. Antalya’ya gelen turist hem tarihi zenginliği görmek için Nekropol alanını ziyaret edecek hem de doğu garajında bulunan esnaflardan alış veriş yaparak ticareti canlandıracak.

KEPEZ SANTRAL KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Kepez Santral Kentsel Dönüşüm Projesi’nde sona geliniyor. 23 kule vinç ile yaklaşık 2 bin personelin çalıştığı proje alanında, bloklar ve daireler şekilleniyor. Projenin ilk etabında 5 bin73’ü hak sahibine ait toplam 6 bin 417 konut inşa ediliyor. 1 milyon 300 bin karelik dev proje alanında çalışmalar etap etap gerçekleştirilecek. Hızla devam eden birinci etapta 5 bin 73’ü hak sahibine ait 6 bin 417 konut tamamlanacak.

ALZHEİMER VE DEMANS HASTALARI YALNIZ DEĞİL

Büyükşehir Belediyesi’nin hizmete açtığı “Mavi Ev Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Merkezi” demans ve Alzheimer hastalarının buluşma noktası oldu. Mavi Ev’de yaşlılar, uzmanlar eşliğinde yaptıkları aktivitelerle hem eğleniyor hem de zihinlerini tazeliyor. Türkiye’ye model olan proje, birçok belediye tarafından ziyaret edildi. Son olarak Sakarya, Gaziantep ve Mersin Büyükşehir Belediyeleri’nden gelen heyetler, Antalya’daki Mavi Ev’i referans alarak kendi şehirlerinde uygulamak için incelemelerde bulundu.

‘KİMSE KENDİNİ YALNIZ HİSSETMEYECEK’
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in ‘Antalya’da kimse kendini yalnız hissetmeyecek. Bu merkez kimsesizlerin kimi olacak’ diyerek hizmete açtığı TEV Kamile Cephanecioğlu Palyatif Yatılı Bakım Merkezi ile evde bakımı zor, kimsesi olmayan, maddi imkansızlık nedeniyle hastasına bakamayan vatandaşların önemli bir ihtiyacı karşılanıyor.

TÜREL: MAZERET ÜRETMEYE DEĞİL HİZMET İÇİN GELİYORUZ

ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ

Döşemealtı ilçesinde 2007 yılında kurulan Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi’nde engelli bireylere eğitim veriliyor. Merkezde oluşturulan ‘İş-Uğraş Atölyeleri’nde engelli bireyler topluma kazandırılıyor. Tekstil, drama, el sanatları, yaşam atölyesi, müzik, seramik, koku-mum-taş, görsel sanatlar, turistik ve hediyelik eşya, turizm, ahşap, spor, tarım ve hayvancık atölyelerinde eğitimlerini sürdüren öğrenciler, birlikte üretmenin keyfini yaşıyor.

TÜNEKTEPE ZİYARETÇİ REKORU KIRIYOR
Tünektepe, Antalya’ya gelenlerin görmeden gitmediği yeni cazibe merkezlerinden biri oldu. a Büyükşehir Belediyesi tarafından Şubat 2017’de ‘Ayaklarınız yerden kesilecek’ sloganıyla hizmete açılan Tünektepe Teleferik Projesi ile bugüne kadar 90 bini yabancı olmak üzere 700 bin kişi zirveye taşındı. Teleferikle Sarısu’dan 605 rakımlı zirveye 9 dakikada ulaşım sağlıyor. Zirvede yer alan Teleferik kafe ve Yörük çadırında sunulan bir birinden güzel lezzetli menüleriyle ve eşsiz manzarasıyla misafirlere unutulmaz anlar yaşatıyor.

BAKMADAN GEÇME!