Güncelleme Tarihi:
ANTALYA (AA) - Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, e-bilet sistemine sahip çıkılması ve sistemin oturması için çabayı gösterilmesinin "bu kartla tribünler fişleniyor" kaygısından daha önemli olduğunu söyledi.
Belek'teki Gloria Golf Resort Hotel'de Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) tarafından düzenlenen 52. Yıl Sporun Zirvesi Semineri'nin "e-bilet ve Passolig" başlıklı ilk oturumunda konuşan Baykan, 2011'de yürürlüğe giren 6222 sayılı yasanın bir maddesi olan "e-bilet"in 3 yıllık gecikmeyle 2014 Nisan'da uygulamaya konulduğunu kaydetti.
Kanunun çıkma aşamasında her kesimin destek verdiğini ancak e-bilet uygulamasına geçme aşamasında bu desteğin kaybolduğunu anlatan Baykan, kart sayısının 700 binleri aşmasına rağmen başlangıçta yaşanan teknik aksaklıkların bu rakamın bir milyonu geçmesini engellediğini belirtti.
Baykan, 2013-2014 sezonunda Süper Lig'de ortalama seyirci adedinin 101 bin olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Seyirci adedi bu sezonun ilk 16 haftasında 55 binleri buldu. Başlangıçta 40 binlerden bu noktaya gelindi, artan bir ivme var. Sporun paydaşları olarak e-bilet sistemine sahip çıkmak, sistemin oturması için elimizden gelen çabayı göstermek, bu kartla tribünler fişleniyor kaygısından çok daha önemli. Yavaş yavaş hizmete girmeye başlayan statlarla seyirci sayısı da artacak."
Seyirci sayısı konusunda PTT 1. Lig'de tablonun daha kötü olduğunu kaydeden Baykan, Süper Lig'de izleyici sayısı yüzde 50 düşerken, PTT 1. Lig'de ise 3'te 2 oranında eksildiğini söyledi.
Baykan, taraftar sayısının azlığının tamamen passolige bağlanmasının sisteme haksızlık olacağını belirterek, Konya Büyükşehir Belediyesi Torku Arena gibi yeni tamamlanacak her stattaki seyirci sayısının sistem açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi.
-Faruk Öksüz
Türkiye Futbol Federasyonu Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Öksüz ise "e-bilet" uygulamasının kulüplere getirdiği mali yükümlülüğünün passolig kartının pazarlamasıyla kaldırıldığını söyledi.
E-bilet uygulamasıyla daha önceki gibi kağıt biletlerin elde ele değişmesinin ortadan kalktığını kaydeden Öksüz, başkasının passolig kartını kullanmaya çalışmanın 1-4 yıl arasında hapis cezasıyla sonuçlanabileceğini belirtti.
Öksüz, 715 bin kart sayısına ulaşıldığını hatırlatarak, bu sayının ikinci yarıda daha fazla artacağını belirterek, tribün cezalarının geçen seneye göre yaklaşık yüzde 40 düştüğünü sözlerine ekledi.
-Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de Konya'nın spor şehri olması için bir çok yatırım yaptıklarını belirterek, bu projelerden bahsetti.
Konya'yı sporla yaşayan değil, sporu yaşatan bir şehir yapmaya çalıştıklarını kaydeden Akyürek, Konya'nın fair play kenti olması için de çaba gösterdiklerini ifade etti.
Akyürek, Konya'nın da Anadolu'nun şampiyon şehirlerinden biri olması için gayret gösterdiklerini belirterek, "Passolig'de 61 bini geçtik, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'a yakın seviyedeyiz ve Anadolu'da lider durumdayız. Passolig'in yüzde 10'u Konya'da satıldı, 100 bini hedefliyoruz" diye konuştu.
-Passolig Genel Müdürü Gündoğan
Passolig Genel Müdürü Özgür Gündoğan ise elektronik biletin sporda yeni bir kavram olduğunu ancak başka alanlarda yıllardır kullanıldığını kaydetti.
Önceki bilet sisteminin çağdışı olduğunu savunan Gündoğan, mevcut işleyişin aksamadığını ve hızlandığını belirtti.
Gündoğan, bir soru üzerine Ülker'in Türk sporundaki şiddet ve düzensizlikten dolayı sponsorluktan çekildiğini, Ülker'in passolig sisteminin biraz daha esnek olmasını savunduğunu ifade etti.
Gündoğan, Passolig'in Türk futbolundan kaçan sponsorları geri getirmeyi ve sponsorları destekleyen bir sistem olduğunu söyledi.
Maç günleri kart satışının olmamasıyla ilgili bir soru üzerine Gündoğan, şöyle konuştu:
"Ağustos ayında 130 bin olan kart sayısı 720 bine ulaştı. 4 aylık dönemde 600 bin kartlanma oldu. Emniyet maç günü kart satışı yaparsanız, yaşanacak yoğunluk nedeniyle kavgalar olabileceğini söyledi. Biz maç günleri de değişik noktalarda kart başvurusu alıyoruz ve geçici kartla taraftarlar stada girebiliyor."