Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - TÜRKİYE'nin yayıncılık tecrübesini dünya ile paylaşmayı hedefleyen ve 70 ülkeden 162 medya çalışanının katıldığı TRT 5. Uluslararası Medya Eğitim Programı'nın (UMEP) açılış galası, Antalya'da yapıldı.
Program, TRT Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Durdu'nun konuşmasıyla başladı. Programa Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni'nin yanı sıra, TRT üst düzey yöneticileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
TRT Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Durdu, 5. Uluslararası Medya Eğitim Programı'nın Türkiye'nin yayıncılık tecrübesini dünya ile paylaşmayı esas aldığını vurguladı. Durdu, “İnsani ve ahlaki anlamda sınandığımız, ekranlarımızın insanlık vicdanında yargılandığı değerler savaşının tam ortasındayız. Bir medya çalışanı olarak her birimiz şu soruları sormak ve cevaplamak zorundayız; Medya, yıkıcı gerçekleri örtbas eden bir propaganda aracı mıdır? Güçlünün haksızlığına zemin hazırlayan bir meşruiyet kaynağı mıdır? Evet, insanlıkla birlikte medya da etik açıdan kendi sınavını veriyor" diye konuştu.
DAHA YAŞANABİLİR DÜNYA İÇİN DEĞERLER ÜRETMEK
Bu programın kardeşliğin başlangıcı olduğunu söyleyen Durdu, “UMEP'le ortak değerlerimiz etrafında oluşan yeni bir yayıncılık vizyonunun temelleri atılsın. Gayemiz, daha yaşanılabilir bir dünyanın nasıl şekilleneceğine dair müşterek değerler üretmek, bu değerler etrafında yeni iletişim ağları, yeni yayıncılık perspektifleri geliştirmektir" dedi. Medya teknolojilerinde yaşanan değişime de dikkat çeken Erkan Durdu, “Akıllı telefonu ya da tableti olan her birey, potansiyel bir yayıncı kimliğine kavuştu. Bu yeni durum, aynı zamanda hepimizi 'big data'nın parçası haline getirdi. Yeni medya teknolojilerini dijital panoptikon olarak da görebilirsiniz, bağımsız medya olarak da. Fakat şu bir gerçek ki içinden geçmekte olduğumuz bu değişim ve dönüşüm, şu an itibariyle dünyamızın geleceği adına umut verici bir hüviyete henüz kavuşmadı" dedi.
İnsanlığın sınandığı bir dönemden geçildiğini ifade eden Durdu, insanı haberin nesnesi değil öznesi kabul eden bir anlayışı savunduklarını ve her medya mensubunun ülkesinin kültür elçisi olduğunu belirterek, “Bu eğitim güvenilir bir medya oluşturmada katkı sağlayacaktır" dedi.
Açılış programı, konuşmaların ardından yapım ve yönetmenliğini TRT'den Handan Erdoğan'ın yaptığı 'Derindeki Gözler' adlı belgeselin izlenmesiyle sona erdi. 8 gün sürecek eğitim programı boyunca 'Kriz Yayıncılığı', 'Post Truth ve Yayıncılık',' Emoji Kültürü', 'Algı Yönetimi', 'Medya ve İslamofobia' ve 'Eğlencenin Geleceği' gibi güncel tartışma konuları sektör uzmanları tarafından ele alınacak. Program 12 Aralık Salı günü saat 19.00'da TRT Avaz'dan canlı yayınlanacak gala gecesi ile son bulacak.
FOTOĞRAFLI