Güncelleme Tarihi:
HÜRRİYET Akdeniz yazı işleri ekibini makamında ağırlayan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, kentte uzun süredir tartışılan konularla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Taş ve mermer ocaklarının doğaya verdiği tahribat, denetimler ve kurallara uymayan şirketlere kesilen cezalarla ilgili konuşan Karaloğlu, “Yer altı kaynakları milletin ortak değeri. Bu kaynaklara elbette ihtiyacımız var. Ancak çevre bilinci ve hassasiyeti gelişiyor. Böyle de olması lazım. Ben madencilere, ‘Sizin bugün yaptığınız madencilikle gelecekte madencilik yapmanız mümkün değil’ diyorum. Çünkü doğayı tahrip ederek, çevreyi yok ederek yapılan madenciliği kabul etmemiz mümkün değil” dedi.
İHLALLER FOTOĞRAFLANIYOR
Vali Karaloğlu, şöyle devam etti: “Madencilik yapacaksınız ama doğaya duyarlı olacaksınız, çevreyi tahrip etmeyeceksiniz. Şu anda Antalya’da 300’ün üzerinde ocak var. Bu ocakların tamamını son 3 aydır özel bir ekiple denetliyoruz. Ekiplerimizde özel araç gereçler de var. Başka kurumlardan geçici elemanlar aldık. Drone yükseliyor ve tüm ihlalleri fotoğraflıyor. Biz de ağır cezalar kesiyoruz. Ceza yiyen koşup geliyor.”
MAZERET YOK KAMERA VAR
Ne zaman faaliyete geçeceği tartışma konusu olan Elektronik Denetleme Sistemi’nin (EDS) ocak ayı itibariyle faaliyette olacağını vurgulayan Vali Karaloğlu, şu bilgileri verdi: “EDS hazırlıkları devam ediyor. Tabela ve yol çizgileri büyük ölçüde tamamlandı. Kameralar hazır. Son aşamadayız. Ocak ayının sonu gibi sistemin tanıtımını medyaya yapacağız. Artık trafikte mazeret yok kamera var. Biz bu sistemi vatandaşa ceza yazalım diye değil vatandaşın can ve mal güvenliğini korumak adına hazırlıyoruz.
KAMERA TORPİL YAPMAZ
“Şehir daha düzenli ve çağdaş hale gelecek. Kurallara uyan korunacak. Antalya 20 milyon turist ağırlıyor. Antalya Türkiye’nin vitrini, dünyaya açılan penceresi. Bizim imajımız Türkiye’nin imajı. Böyle bir sorumluluğumuz var. O yüzden trafik düzeni ve güvenliği çok önemli. Yaya öncelikli kent projesi başlattık. Artık yaya yolunda vatandaş bekliyorsa araç hareket etmeyecek. Biz bu görüntüyü vermeliyiz.”
“Herkes kurallara uyacak. Hız sınırı 50 kilometre ise buna uymak zorundayız. ‘Ben uymam 80 kilometre hız yaparım’ yukarda kamera var anında yakalar cezayı evine gönderir. Bu kameralar ihlali sürekli görüntüleyecek. Bu kameralar hata yapmaz, torpil hiç yapmaz. Tam bir adalet, özgürlük. Dışardan müdahale sıfır. Yaya geçitleri konusunda da düzenlemeler devam ediyor. Yaya geçidi konulamayan bölgelere ise alt ve üst geçit planlaması yapılıyor.”
ANTALYA HAK ETTİĞİ YATIRIMI ALIYOR
Konaklama vergisinin direk olarak yerel yönetimlere aktarılma talebini çoğu kez duyduk. Yerel yönetimlere zaten merkezi bütçeden pay veriliyor. Hatta bütçelerinin yüzde 80’i merkezi yönetimden geliyor. Yani toplanan vergi buharlaşmıyor. Antalya’daki sadece ulaşım yatırımlarına baksanız yeter.
HAVA KİRLİLİĞİ DÖNEMSEL
Kepez ilçesinde dönemsel olarak hava kirliliği problemi yaşanıyor. Bu kirlilik ilgili bakanlıkların açıkladığı eşik değerleri geçmiyor. O bölgede enteresan bir hava akımı da var. Tabii yanlış şehirleşmeden kaynaklanan bir durum da var. Kirlilik 17.00-18.00 saatleri arasında artıyor. Genel anlamda ise hava kalitemizde sorun yok.
BOĞAÇAYI KENTE DEĞER KATTI
Boğaçayı projesi bu kente değer kattı. Ben Boğaçayı’nda dolaşmaktan keyif alıyorum ve devamının yapılması gerektiğini düşünüyorum. Neymiş yosunlanıyormuş. Temizlerseniz yosunlanmaz. Eski hali bataklıktı, şehre hiçbir şey katmıyordu. Bu projeye neden karşı çıkıldığını da bilmiyorum. Burası halka sunulmuş bir alan. Eski hali daha iyiydi diyen varsa ona da saygı duyarız.
KÖPEKLER HASTALIKTAN ÖLMÜŞ
Konyaaltı Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nde yaşanan köpek ölümlerinin nedenine ilişkin ilk rapor geldi. Barınakların denetimini ilgili kurumlar aracılığı ile yapıyoruz. Konyaaltı’ndaki olayla ilgili numuneleri aldık. Ölümler bulaşıcı hastalıktan kaynaklanmış.