Güncelleme Tarihi:
ANTALYA Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından her ay internet üzerinden gerçekleştirilen ‘Nasıl Başardılar?’ isimli programa bu ay Manavgat’ta örtü altı muz üreticiliği yapan Gülay Yando konuk oldu. Bir kadın girişimci olarak son yıllarda yükselen bir başarı grafiğine sahip olan Yando, tarım sektöründe attığı adımları izleyicilerle paylaştı.
TURİZMDEN MUZ SERASINA
Antalya’da, turizm sektöründe 20 yıldan fazla yöneticilik yapan Gülay Yando, 2017’den bu yana çiftçilik yapmaya başladı. Mersinli çiftçi ailenin kızı olan Gülay Yando, devlet teşvik kredisi ile üretim tesisine 2.5 milyon liralık yatırım yaptı. Zamanının çoğunu Manavgat’taki 20 dönüm arazi üzerine kurduğu örtü altı muz yetiştirme tesisinde geçiren Yando, kendisine hedef olarak belirlediği yıllık 160 bin ton muz üretimini başardı.
KADIN GİRİŞİMCİLERE ÖRNEK
Turizm sektöründeki kariyerinin son 3 yılını Bahreyn’de işletmecilik yaparak geçirdiğini, o dönemde tarıma merak sardığını anlatan Yando, Antalya’ya neler yapabileceğini araştırdığını ve bölgede muz üretmeye karar verdiğini söyledi. Antalya ekonomisi için tropikal meyve üretimin giderek yükselen bir değer olarak öne çıktığına değinen muz üreticisi Gülay Yando, başarı öyküsüyle kadın girişimcilere örnek oldu.
TEK KUMANDADAN YÖNETMEK MÜMKÜN
Bir kadının isterse neler başarabileceği konusunda farkındalık oluşturmak için online eğitimlere başladığını belirten Gülay Yando, “Son dönemde sıkça telaffuz edilen ‘topuklu çiftçi’lerdenim. Teknolojiden yoğun olarak faydalanarak uzaktan kontrol edebildiğimiz bir muz serası oluşturduk. Seranın derecesinden nemine kadar ortam şartlarını yönetebildiğimiz bir otomasyon sistemimiz ve dışarıdaki rüzgarın kaç kilometre hızla geldiğini her dakika hesaplayan bir meteoroloji sistemimiz var. Bu sayede birçok kişinin yapabileceği işi tek kumandadan yönetebiliyoruz” dedi.