Pelin GEL/HÜRRİYET
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2019 11:02
Akdeniz Üniversitesi'ne Grup Piyano Laboratuvarı’nı kurarak teknolojiyle piyano eğitimini birleştiren öğretim görevlisi Osman Gazi Akçalı’nın bu eğitim modeli Türkiye’ye örnek oldu. 4 yılda yüzlerce öğrencinin eğitim aldığı bu sınıfta aynı anda 8 kişi bireysel piyano dersi alırken, öğrenciler piyanolarla orkestra da oluşturabiliyor.
PİYANO eğitimini 2015 yılında kurduğu piyano laboratuvarıyla teknolojiyle birleştiren Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Türkiye’de bu eğitim modeliyle örnek oldu. ABD’de uygulanan eğitim modelini araştırmaları sonucu Akdeniz Üniversitesi’ne kazandıran öğretim görevlisi Osman Gazi Akçalı, bu modelle çok sayıda öğrenciye piyanoyu severek öğretti.
AYNI ANDA 3 SINIF OLUŞTURUYOR
Merkezin
Akdeniz Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’ne bağlı olarak hizmet verdiğini dile getiren Akçalı, şu anda 8 piyanonun bulunduğu sınıfta öğrencilerin piyano başında kulaklıklarını takarak kendilerine ait parçaları çalıştıklarını ve her öğrencinin kulaklığına giden sesi açarak herkese ayrı eğitim verdiğini açıkladı. Laboratuvarda aynı ortamda 3 veya daha fazla ayrı sınıf oluşturabildiğini kaydeden Akçalı, “3 kişiye bir konuyu diğer 2 kişiye başka diğer 3 kişiye başka bir konuyu anlatabiliyorsunuz. Kimse birbirini duymuyor. 3 tane ayrı sınıf aynı anda ilerliyor. Aynı seviyedeki iki kişinin seslerini açıp onların birlikte çalışmasını da sağlayabiliyorsunuz. Akıllı tahta var notalar hareket ediyor. Bilemedikleri yerleri sürekli çaldırıyor” dedi.
AMAÇ ÇOK KİŞİYE ULAŞMAK
Teknoloji merakının müzikle birleşmesiyle bu sınıfın oluştuğunu kaydeden Akçalı, “GSF’de koro ve piyano öğretmeniydim. Teknoloji merakım olduğu için ABD’de var olan bu grup müzik laboratuvarları ilgimi çekti. Araştırdım. Bu laboratuvarlarla amaç çok kişiye uygun şartlarda ulaşmak. Bir piyano öğretmeni bir kişi yerine 20 kişiye piyano dersi verebiliyor bu sistemle. 8 kişiyle piyano dersi yapıyorum geleneksel eğitimden daha fazla verim alıyorum” dedi.
KEYİFLE ÖĞRENİYORLAR
Bu sistemin öğrenci için de oldukça verimli olduğunu gözlemlediğini dile getiren Akçalı, “Öğrencinin sürekli başında durmadığınız için baskı unsuru oluşmuyor ve öğrenen kişi için de daha verimli ve güzel bir eğitim oluyor. Aslında minik bir orkestrayla da bilgisayardan eşlik ediyorum öğrenciye. Ayrıca 8 kişi birden o çalan kişiyi dinleyebiliyor ve bu da çalan kişiye toplum içerisinde piyano çalabilme becerisi kazandırıyor” açıklamasında bulundu.
57 YAŞINDA KONSER VERDİ
Merkezin sadece üniversitenin müzik bölümü öğrencilerine değil, başka bölümlerden öğrencilere ve halka da açık olduğunu dile getiren Akçalı şöyle konuştu:
“Şu anda 130 öğrencimiz var. Öğrencilerimin yüzde 60’ı üniversite öğrencisi. Bunların bazılarının piyano eğitimi alma durumu hiç yok. Piyano alma durumu olmayan bir öğrenci burayı hafta boyunca kullanabiliyor. Sınıfın avantajlarından birisi saat 20.00’ye kadar açık olması. Sınıfımız internetten canlı yayında da izlenebiliyor. 9 yaş ve üzeri kişilere ders veriyorum. 57 yaşında bir öğrencim oldu ve konsere çıktı. Her yaşta piyanoyu öğrenebilirsiniz, yeter ki isteyin.”
HER YERDEN ARIYORLAR
Sistemin çok sevildiğini ve Türkiye’nin her yerindeki üniversitelerden sistemle ilgili telefon aldığını belirten Akçalı, “Aslında herkes sistemi merak ediyor. Kurmak için ekipman gerekiyor. Ama bu ekipmanı kullanacak da müzik öğretmenleri gerekiyor. Öğretmeler biraz çekiniyor ve gelenekselciliğe kaçıyorlar. Bu sistemle 1 saat içinde çok sayıda kişiye eğitim verilerek bir çok kişi piyanoyla buluşturulabilir. Sistemi merak edenlere kapımız açık. Gelip inceleyebilirler” şeklinde konuştu.