Tasarıya tam destek

Güncelleme Tarihi:

Tasarıya tam destek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2019 10:18

Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun hazırlayıp TBMM’ye sunduğu yeni yasa tasarısına Antalya’dan da destek geldi.

Haberin Devamı

 

MİNİK DOSTLARA YASA KALKANI
HAYVAN Hakları Araştırma Komisyonu’nun hazırlayıp Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu yeni yasa tasarısıyla birlikte gözler Meclis’ten çıkacak nihai karara çevrildi. Hayvanlara yönelik şiddet vakalarının önüne geçmek isteyen Antalya’daki hayvan hakları savunucuları, uzun süredir bekledikleri tasarıda evcil hayvanları sokağa atanlara ve hayvanlara kötü muameleye ilişkin etkin cezaların yer almasını önemli bir adım olarak değerlendiriyor.
TCK KAPSAMINA ALINSIN
Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu Başkanı Avukat Alev Ersan, hayvanlara karşı her türlü şiddetin Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamına alınmasını ve insana şiddetle benzer cezaların uygulanması gerektiğini savundu. Ersan, “Köpekleri tutkala bulayan çocuklar, kedilere işkence edip tecavüz eden caniler, hayvanları topluca ölüme gönderen belediyelerle yıllardır mücadele ediyoruz. Yeni tasarıda hayvana şiddet uygulayanlara getirileceği söylenen 10 bin lira para cezası ve ertelemesiz para cezasına çevrilemeyecek asgari 2 yıl hapis cezası ile iyi bir aşama kaydedildiği söylenebilir. ABD’de hayvana şiddet, tıpkı kundakçılık, cinsel istismar gibi kayıt altına alıyor, sabıka kaydı oluşturuluyor ve takip ediliyor. Böyle bir uygulama ülkemizde de olmalı” dedi.
YASAL IRKLAR UNUTULMASIN
Tasarıda deniz memelileri, sirk hayvanları, fayton atları, av hayvanları ve hayvanat bahçesindeki hayvanlar için getirileceği söylenen düzenlemelerin de önemine değinen Ersan, “İnsanları eğlendirmek için yıllarca sömürülerek ölüme mahkum edilen bu hayvanların yaşadıkları eziyete yasal önlemler getirilmesi çok önemli. Ancak yasaklı ırk tabir edilen Dogo Argentino, Pitbull Terrier gibi köpek ırklarıyla ilgili iyi anlamda yapılan bir düzenlemenin olmaması ve bu tür köpeklerin barınaklarda ölene kadar hücre hapsine mahkum edilmelerinin gözden kaçırılmış olması bu yasa tasarısındaki en büyük eksikliklerden birkaçı” diye konuştu.
ÖFKE KONTROLÜ EĞİTİMİ
Antalya Pati Koruma Derneği (PAKODER) Başkanı Ebru Paraf ise tasarıyla ilgili şöyle konuştu: “5199 sayılı kanun gayet yeterliydi. Ancak uygulamalarda birtakım sıkıntılar vardı. Yeni yasa güzel olsa da uygulanabilirliği çok önemli. Belediyelere ait hayvan barınaklarında çalışan tüm belediye çalışanlarına yeni yasayla düzenlenen görev ve sorumluluklar konusunda eğitim verilmeli. Barınak çalışanlarının öfke kontrolü eğitimi almaları da zorunlu hale gelmeli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!