Güncelleme Tarihi:
ANTALYA Kadın Girişimciler Kooperatifi, tarımda doğru yöntemler geliştirmekten ürün çeşitliliği sağlamaya, istihdam yaratacak yeni alanların keşfinden el becerilerini geliştirecek eğitimlere kadar pek çok alanda kadınların iş hayatında olmaları için imkan yaratıyor.
Kırsaldan kente birbirinden farklı hayatlara sahip kadınları üretim ortak amacında buluşturan kooperatifin başkanı Kezban Kaya, çiftçi kadınlara doğru tarım yöntemleriyle üretim yapmayı öğretmeyi ve daha fazla para kazanabilecekleri alternatif ürünlere yönelmelerini hedeflediklerini söyledi. Verimli hasat için uygun saha bulunduktan sonra toprak analizinin yapılacağını dile getiren Kaya, amaçlarının köydeki kadınların üretimdeki emeklerinin karşılığını almalarını sağlayarak rantın önüne geçmek olduğunu ifade etti.
Kooperatifte kendi alanlarında kayda değer başarılar elde eden kadınların olduğunu belirten Kezban Kaya, şu bilgiyi verdi: “Kurutulmuş istiridye mantarından takı ve süs eşyalarına, örgü işlerinden su kabağı lambalarına çeşitli üretimler yapılıyor. El becerileri eğitimleri veriyoruz. Gıda mühendisi arkadaşlarımız da onlara toprak analizi, üretim yöntemleri gibi konularda teknik destek veriyor. Türkiye genelinde organize edilen fuarlara katılarak bu ürünlerin satışını sağlıyoruz. Herkes sattığı oranda parasını alıyor. Kooperatifçilik üzerine staj yapmaya gelen öğrencilerle yeni projelerin hazırlığına başladık” diye konuştu.
TOPRAKTAN HEDİYELİK EŞYAYA
Antalya’da su kabağı yetiştiren 33 yaşındaki Hatice Adıgüzel, kabakların üzerine oyma ve delikleme çalışması yaparak onları gösterişli hediyelik eşyalara dönüştürüyor. Su kabaklarını lamba, saksı ve hediyelik eşyalar haline getiren Adıgüzel, tarladan el işçiliğine uzanan üretim sürecinin her aşamasını kendisi yapıyor. Yaklaşık 10 yıl önce hiç eğitim almadan başladığı işini şimdi başka kadınlara öğreten zanaatkar, “Eskiden bahçemizde meyvecilik yapıyorduk. Kazançlar düşünce yeni bir mecra arayışıyla su kabağı üretimine başladık. Amatör olarak yaptığım bu işi Lara’da kurduğum atölyede imalata dönüştürdüm. Burada yaptığımız satışların yanında online satışlarımız da var. Eskiden ev ortamında üretim yapıyordum. Artık atölyemde ders veriyorum ve iş imkanı da sağlıyorum” diye konuştu.
Korkuteli’nde 4 yıl önce Emine Özelgül ve Sevgi Sığlacı ile birlikte kolektif bir çalışmaya doğal üretime başladıklarını söyleyen Gülfer Yörük, ”Antalya Kadın Kooperatifi’nin desteğiyle kadınların ürünlerini kent merkezinde kurulan yöresel ürünler fuarlarında satışa çıkardık. Korkuteli’nde de bunu devam ettirebilmek için ‘El Emeği Pazarı’nı açtık. Doğal yöntemlerle yetiştirdiğimiz meyve ve sebzelerle, tarhana, erişte, elma ve armut sirkesi erik ve nar ekşisi gibi çok geniş yelpazede ürünü sofralara ulaştırıyoruz. İnternet sitemizde ve sosyal medyada ürünlerin hazırlanışındaki tüm aşamaları gösteriyoruz. Organize olup yeni pazarlar açmaya çalışıyoruz. Ama maddi yokluklar nedeniyle zaman zaman zorlanıyoruz. Korkuteli’nde bir kooperatif kurabilsek satış konusundaki zorlukları da aşarız” diye konuştu.