Tarımsal üretimde beklentiler düştü

Güncelleme Tarihi:

Tarımsal üretimde beklentiler düştü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2018 10:17

TÜİK’in ‘Bitkisel Üretim 2’nci Tahmini, 2018’ raporuna göre bu yıl tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 4,2, sebzelerde yüzde 3, meyvelerde yüzde 1,7 oranında azalış olacak.

Haberin Devamı

BİTKİSEL ÜRETİM
TÜRKİYE genelinde bitkisel üretimin geçen yılın gerisinde kalacağı öngörülürken, tarımın başkenti Antalya’da ise bazı kalemlerde üretim artışı gerçekleşiyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ‘Bitkisel Üretim 2’nci Tahmini, 2018’ raporuna göre, bu yıl gerçekleşen bitkisel üretim toplamda geçen yılın gerisinde olacak. Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 4,2, sebzelerde yüzde 3, meyvelerde yüzde 1,7 oranında azalış yaşanacak.

MEYVE ÜRETİMİNDE ARTIŞ
TÜİK raporunda, 2018 üretim miktarlarının yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 65,5 milyon ton, sebzelerde 29,9 milyon ton ve meyvelerde 20,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi. Antalya’da tarımının lokomotif ürünü domatesin üretiminin de bu yıl yüzde 4.7 azalacağı tahmin ediliyor. Meyve üretiminde genelde bir düşüş saptayan TÜİK, bölgenin can damarı ürünlerde ise muz başta olmak üzere 2018’de üretim artışı öngörüyor. Bu çerçevede muzda yüzde 35.2, turunçgillerde yüzde 5.3, elmada yüzde 17, narda yüzde 3.3 ve çilekte yüzde 7 yükseliş bekleniyor.

Haberin Devamı

MAHSUL ÇÖPE GİTTİ
Domatesteki üretim düşmesinde yıl boyunca gündeme gelen ‘Tuta absoluta’ güvesinin etkisine işaret eden, seralardaki mahsulün çöpe gittiğini anlatan Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Önümüzdeki yıl aynı sorunun yaşanmaması için Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği, Tarım İl Müdürlüğü, ilçe müdürlükleri ve ziraat odalarının ortak çalışmasıyla üretici eğitimleri mahalle mahalle devam ediyor” dedi. Muz üretimindeki artış konusunda da teşviklerin etkisine vurgu yapan Alp, özellikle seralarda bu yıl muza hızlı bir dönüş yaşandığını söyledi.

HEDEF DAHA ÇOK ÜRETİM
Çiftçinin seralardaki tarım zararlılarıyla mücadelesinin üretim miktarlarına yansıdığına dikkat çekn Antalya Toptancı Hal Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, gerçek zararın rakamlara yansıyanın üzerinde olduğunu dile getirdi. Akcan, “Amacımız üretimi artırıp girdi maliyetlerini düşürmek. Böylece hem tüketici ürünlere yüksek fiyat ödemeden ulaşır, hem de tarım üreticisi kazanır. Bu yıl turunçgiller ve muz üretiminde yaşanan artış, toptancı haline de yansıdı. Daha önce Gazipaşa ve Alanya’da yapılan muz üretimi Antalya’nın diğer ilçelerine de yayıldı. Manavgat, Serik ve çevresinde de çiftçiler seralarında muz yetiştirmeye başladı. Muzda yaşanan artış, katma değeri yüksek olduğu için üretimin yaygınlaşması nedeniyle oldu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!