Tarım makineleri Suudi pazarında

Güncelleme Tarihi:

Tarım makineleri Suudi pazarında
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2017 11:40

Tarım makineleri Suudi pazarında

Haberin Devamı

 

Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA) - AVRUPA'nın 5'inci, Türkiye'nin ilk pnömatik ilaç makinesi üreticisi BOA, 20 makine ile Suudi Arabistan pazarına da girdi.

Antalya'nın Finike ilçesinde pnömatik ilaç makinesi üreten fabrikanın sahiplerinden BOA Makine Yönetim Kurulu üyesi Hakkı Bahar, yıllık 3.5 milyon ton hurma üretimi yapılan Suudi Arabistan'ın hurma bahçelerini artık Türk yapımı makinelerin ilaçlayacağını söyledi. Yıllık 800 makine üretme kapasitesine sahip fabrikanın talebe göre kapasitesini artırabileceğini söyleyen Hakkı Bahar, 5 yıllık geçmişi olan firmalarının artık dünyada 70-80 yıllık firmalara rakip olduğunu belirtti.

Finike ilçesinde yapılan makinelerin yüzde 23'ünün ithal, kalan kısmının ise yerli malzeme ile üretildiğine dikkat çeken Bahar, “İlk ihracatımızı 3 makine ile 2014 yılında İsrail'e yapmıştık. Geçen yıl ise 350 makine ile ihracata başladık. Yarısını 13 ülkeye ihraç ederken, diğer yarısını da iç piyasaya verdik. Şimdi de 20 makine ile Suudi pazarına girerek ülke sayısını 14'e çıkardık. Suudi pazarına şimdilik 300 bin euro'luk ihracat yapıyoruz. Bu yılki hedefimiz ise geçen yıl yaptığımız 350 makinenin tamamını ihraç etmek. Yeni Zelanda, Avustralya ve Güney Afrika yeni hedef pazarımız" dedi.

BOA Makine'nin 33 modelle ilaçlama sektöründe dünyanın en fazla model üreten firması olduğuna işaret eden Hakkı Bahar, “Türkiye'deki tek, Avrupa'daki 5 pnömatik ilaç makine üreticisinden birisiyiz. Bugüne kadar 13 ülkeye makine gönderdik. Suudi Arabistan da bizden hurma bahçelerinin ilaçlanması için proje istedi. Orada hurma ilaçlama makinesi yokmuş. Ürettiğimiz ürünlerle yüksek hurma bahçelerinin ihtiyacına cevap verdik. Bizim makinelerimiz orada hem ilaçlama görevi yaparken, diğer taraftan polen ihtiyacını da karşılayacak" diye konuştu.

Yeni makineler için ARGE çalışmalarının devam edeceğini söyleyen Hakkı Bahar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Her yıl bütçemizin yüzde 20'sini ARGE çalışmalarına harcayacağız. Buna mecburuz. Ona göre lokalize olduk. Bu yıl gözde hedef pazarımız Yeni Zelanda, Avustralya ve Güney Afrika. Ayrıca İtalya'ya da devlet desteği ile ofis açacağız. Avrupa'ya makine sevkiyatını kolaylaştırmak amacıyla montaj hattı kurulacak. Daha önce çiftçimiz yurt dışından 20 dönümlük bir bahçe için 100-120 bin TL ödeyerek pnömatik makine getirirken, biz bu makineyi 15-16 bin TL'ye çiftçinin alabileceği şekilde vadeleyerek veriyoruz. Artık çiftçi bu teknolojiye ulaşabilir oldu."

Ürettikleri makinelerin temel amacının kimyasal atılımı en aşağıya indirmek olduğunu belirten Hakkı Bahar, şöyle devam etti:

“Böylece daha masrafsız ve daha etkili ilaçlama yaparak kalıntısız, zehirsiz ürün üretme imkanını çiftçiye vermiş olduk. BOA gelirinin tamamını ar-ge'ye yatırdı. Bir makinenin 3 bin parçadan oluştuğunu düşünürsek, bu çok ciddi bir yatırım, çok ciddi bir emek. BOA özellikle gözümüzün önünde olsun diye Finike'de kurduk. Demek ki buralarda da fabrika kurulabiliyormuş. Demek ki sanayi illaki büyük şehirlerde olacak diye bir mecburiyet yok. Bu tesisi Antalya'ya taşıyacağız. Orada da 10 milyon dolar gibi ciddi bir yatırım yapıyoruz."

Hakkı Bahar, 15 yıl içerisinde tarla bitkilerinin de ilaçlanması amacıyla makine üretmeyi hedeflediklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!