Tarım çalışanları için çalıştay

Güncelleme Tarihi:

Tarım çalışanları için çalıştay
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2017 11:16

Tarım çalışanları için çalıştay

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret Borsası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü ile Tarım Konseyi'nin işbirliğinde düzenlenen 'Tarım Çalışanlarının Sosyal Güvenliğinde Yenilikçi Yaklaşımlar Çalıştayı' düzenlendi.
ATSO Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen çalıştaya, Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, SGK İl Müdürü Nejat Deniz, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, ATB Yönetim Kurulu Üyeleri Cüneyt Doğan ve Hüseyin Simav'ın yanı sıra STK temsilcileri ile sektör temsilcileri katıldı.
Başkan Ali Çandır açılışta yaptığı konuşmada, Tarım Konseyi olarak tarım sektörünün sorunları ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantılar düzenlediklerini belirterek, bu toplantılarda gündeme gelen konuları ilgili mercilere ilettiklerini bildirdi. Yaptıkları girişimlerin bir kısmından çözüme yönelik başarı elde ettiklerini ifade eden Başkan Çandır, “Bu gerçekleşmeler bizlere bir kez daha birlikte hareket etmenin ne denli önemli olduğunu gösterdi. Sorunlarımızı dağıtmadan ve nesnel gerekçelere dayalı olarak, uygun taleplere dönüştürüp kararlı bir biçimde takibini yaptığımızda sonuca ulaştığımızı gördük" diye konuştu.
"TARIMIN İSTİHDAMA KATKISI ARTIRILABİLİR"
Tarımda sosyal güvenlik konusunun sektörün önde gelen sorunlarından biri olduğunu söyleyen Ali Çandır, tarımın toplam istihdamdaki payının olması gerekenin altında olduğunu kaydetti. TÜİK verilerine göre, hizmet sektörünün ardından tarımın yüzde 19.5'lik istihdamla ikinci sırada yer aldığını belirten Çandır, “Bizler biliyoruz ki tarımın toplam istihdama sağladığı katkı bu düzeyin de çok üzerindedir" dedi.
"YENİ MODEL İHTİYAÇ"
Tarımda yeni bir sosyal güvenlik modeline ihtiyaç olduğunu anlatan Başkan Ali Çandır, “Tarımda öyle bir sosyal güvenlik modeli kurgulamalıyız ki, bu model bir taraftan insanlarımızı kayıt içine girmeye motive etmeli diğer taraftan da tarımsal kapasiteyi artıran ve büyümeyi teşvik eden bir model olmalıdır. Bildiğiniz gibi mevcut modelde bu iki unsur da bulunmamaktadır. Çünkü sosyal güvenlik modelimiz, ekonominin bütün kesimleri için tek ve yeknesak durumdadır" diye konuştu.
KISA, ORTA VE UZUN VADELİ ÖNERİLER
Başkan Çandır, konuşmasında yeni modelle ilgili kısa, orta ve uzun vadedeki önerilerini sundu. Ali Çandır, kısa vadede ortakçı, yarıcı ve aile işçiliği sözleşmelerinin sosyal güvenlik mevzuatı kapsamına alınması, mevcut istihdam desteklerinin tarım için sürekli hale getirilmesi, sosyal yardımlar ile tarımda sosyal güvenlik konuları bütünleştirilerek ele alınması gerektiğini bildirdi. Çandır, orta vadede tarımda sosyal güvenliğin kırsal kalkınma kapsamında ele alınması, sigorta sisteminin tarım sektörü açısından yeniden modellenmesi, tarım işçiliğinde prim yükünün azaltılması, tarımda emeklilik yaşının düşürülmesi gerektiğini söyledi. Uzun vadede tarımsal üretimin niteliğine, çiftçiye, çalışana ve işverene uygun bir Tarım Sosyal Sigorta Fonu ve sistemi oluşturulması gerektiğini vurgulayan Ali Çandır, “Tarımda, sosyal güvenlik ağı güçlü bir istihdam politikası, kırdan kente göçü engellediği gibi özellikte genç yaşta tersine göçün sağlanmasında ciddi bir motivasyon kaynağı olacaktır" dedi.
"TARIMDA İSTİHDAM AZALDI"
SGK İl Müdürü Nejat Deniz de Antalya'nın turizm yanında tarımda da öncü bir kent olduğunu belirterek, kentin tarım potansiyelinin artırılması için sosyal güvenlik sisteminin yeniden ele alınması gerektiğini söyledi. TÜİK verilerine göre tarımsal istihdamda düşüş yaşandığına dikkati çeken Deniz, “Tarımda istihdamın azalışının nedeni araştırılmalı" dedi. Tarımdaki kayıt dışılığa da vurgu yapan Deniz, kayıt dışılığın azaltıldığını ancak daha da azaltılması gerektiğini kaydetti. Tarımda çalışan kadın işçilerin ücretsiz aile işçisi olarak görüldüğünü de belirten Deniz, çalıştayın sonunda elde edilecek verilerin tarımdaki sosyal güvenlik sıkıntısının giderilmesine katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!