Güncelleme Tarihi:
Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA)- AKDENİZ Kan Hastalıkları Vakfı'nın hazırladığı, Antalya Valiliği, Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi ve Akdeniz Kan Hastalıkları Derneği'nin desteklediği 'EŞİTLİK: EQUALITY Projesi', Avrupa Birliği'nden hibe almaya hak kazandı.
Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, Çocuk, Kan ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan, Dünya Sağlık Örgütü veri
lerine göre dünyada 1 milyardan fazla insanın herhangi bir tür engellilik ile yaşamak zorunda olduğunu söyledi. Prof. Dr. Canatan, bu insanların yaklaşık 200 milyonunun hayatlarını devam ettirme konusunda kayda değer zorluklar yaşadığını belirtti. Dünyada 270 milyon talasemi taşıyıcısı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Canatan, her yıl 300 bin civarında çocuğun hasta doğduğunu söyledi.
Prof. Dr. Duran Canatan, ülkemizde talasemi ile mücadelenin Sağlık Bakanlığı ve Ulusal Talasemi Konseyi tarafından 2003 yılından bu yana devam ettiğini belirterek, başarılı çalışmalar sonucunda son 6 yıl içerisinde yeni hasta doğumunun yüzde 90 azaldığını vurguladı. Mevcut hastaların yaşam sürelerini ve kalitelerini artırmak için yeni bir proje başlattıklarını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Duran Canatan, şöyle konuştu:
“Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı'nın hazırladığı, Antalya Valiliği, Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi ve Akdeniz Kan Hastalıkları Derneği'nin desteklediği 'EŞİTLİK: EQUALITY Projesi', Avrupa Birliği'nden hibe almaya hak kazandı. 'Talasemik Gençlere Daha Kaliteli Bir Yaşam Sunmak İçin Endokrin Komplikasyonlarının Tanısı ve Tedavisi' adlı bir proje yaptık. Bu projenin kısa adını da 'EŞİTLİK: EQUALITY' koyduk. Projemizle, 30 Mart tarihinde 'Avrupa Birliği Erasmus+ Programı KA2 Stratejik Ortaklık Projesi'ne başvurduk. Projemiz kabul gördü. Projemize ayrıca 3 Avrupalı da ortak oldu. Projeyi, İtalya'dan Casa di Cura Quisisana, Almanya'dan University Hospital Ulm ve Bulgaristan'dan Specialized Hospital for Active Treatment of Children ile birlikte yürüteceğiz. Projenin amacı, talasemik hastaların hayat standartlarının yükseltilmesi, yaşam sürelerinin uzatılması ve bu konuda farkındalık yaratmaktır."
Projenin önce Antalya'da başlayacağını, ardından Türkiye geneline yayılacağını ifade eden Prof. Dr. Duran Canatan konuşmasına şöyle devam etti:
“Proje tamamlandığında önce Antalya, sonra Türkiye, ardından Avrupa ve tüm dünyadaki talasemi hastalarının daha iyi takip ve tedavi edilmeleri sağlanacak, yaşam kaliteleri ve süreleri uzayacaktır. Proje kapsamında İtalya'nın Ferrara kentinde talasemi üzerine eğiticilere eğitim proğramı uygulanacak. Eğitime Türkiye, İtalya, Almanya ve Bulgaristan'dan konunun uzmanları katılacak. Projenin süresi iki yıl olacak ve tüm eğitim masrafları Avrupa Birliği tarafından karşılanacak. Sonuç olarak, proje ile öncelikle Antalya'da tedavi gören yaklaşık 700 talasemili hastanın yaşam kalitesi değişecek. Ardından Türkiye'de 25 talasemi merkezinde takip edilen yaklaşık 5 bin hastanın takip ve tedavisi daha iyi yapılacak."
FOTOĞRAFLI