Güncelleme Tarihi:
Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA) - TALASEMİ hastalarına daha kaliteli bir hayat sunmak için hazırlanan Endokrin Komplikasyonlarının Tanısı ve Tedavisi Projesi, Avrupa Birliği'nden hibe kazandı.
Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı (AKHAV) koordinatörlüğünde İtalya, Almanya ve Bulgaristan'dan üç kurumun ortaklığında yürütülecek olan projenin tanıtım toplantısı Konyaaltı'ndaki The Corner Park Hotel'de yapıldı.
Antalya Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk, Antalya Valiliği Avrupa Birliği Dış İlişkiler Koordinatörü Baki Karaçay ile İtalya'dan yetkililerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda AKHAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan projeyle ilgili bilgi verdi.
Başkan Canatan, Türkiye'de evlilik öncesi yapılan talasemi testleriyle hasta doğumlarının azaltıldığını söyledi. Evlilik öncesi talasemi testi sayesine 5 bin yeni hastanın doğumunun önüne geçildiğini anlatan Prof. Dr. Duran Canatan, dünyaya örnek olan bu uygulamaya ilave olarak mevcut hastaların yaşam kalitesinin artırılması için de bir proje hazırladıklarını söyledi. Canatan, Avrupa Birliği Erasmus Stratejik Ortaklıklar Mesleki Eğitim Programı kapsamında gerçekleştirilecek projenin AKHAV koordinatörlüğünde; İtalya, Almanya ve Bulgaristan'dan oluşan 3 yabancı ortakla yürütüleceğini, Avrupa Birliği'nden hibe almaya hak kazandığını açıkladı.
Prof. Dr. Canatan, iki yıllık bir süreyi kapsayan projenin toplam bütçesinin 196 bin Euro olduğunu açıkladı. Projenin Antalya Valiliği, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Akdeniz Kan Hastalıkları Derneği'nden oluşan üç yerel ortağının da olduğunu anlatan Canatan, projenin amacının talasemik hastaların hayat standartlarının yükseltilmesi, yaşam sürelerinin uzatılması ve farkındalık yaratılması olduğunu söyledi.
Canatan, “Proje tamamlandığında Antalya'dan sonra Avrupa'daki ve dünyanın diğer ülkelerindeki talasemi hastalarının daha iyi takip ve tedavi edilmeleri sağlanacak. Böylece hastaların yaşam kaliteleri ve süreleri uzayacaktır. Talasemili olmayanlar gibi eşit bir yaşam sunmak istiyoruz. Bu nedenle projenin kısa adı da eşit yaşamı vurgulamak için Equality olmuştur" dedi.
Proje kapsamında önümüzdeki ekim ayında ülkemizden 10 doktora İtalya'da eğitim verileceğini anlatan Prof. Dr. Duran Canatan, "Eğitim tamamlandıktan sonra arkadaşlarımız, edindikleri bilgi ve tecrübeleri Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi'nde diğer meslektaşlarına aktaracaklar. Türkiye'deki tüm talasemi merkezlerinden doktor arkadaşlarımız da buraya gelecek. Böylece uygulama tüm Türkiye'ye yayılacak" diye konuştu.
Projeyle ilgili İtalya'dan gelen Prof. Dr. Vincenzo De Santis ile Antalya Valiliği Avrupa Birliği Dış İlişkiler Koordinatörü Baki Karaçay da konuşma yaptı.
FOTOĞRAFLI