Güncelleme Tarihi:
TURİZM Tesislerinin Belgelendirilmesi ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’te yapılan değişikliğe göre; hazine arazisi üzerinde oteli bulunan yatırımcı, otelinin yüzde 20’lik kısmını dönüştürerek nitelikli yabancı turiste uzun dönemli olarak satabilecek.
GELİRE GÖRE KDV ÖDENECEK
Devlete yüzde 0,5 arazi kullanım bedeli ve yüzde 1 ciro payı ödeyen turizmci, satış yaptığı bu odaların ciroya yapacağı katkıya ek olarak, yatırım maliyet bedelinin yüzde 10’u tutarında ilave yararlanma bedeli ve satıştan Katma Değer Vergisi (KDV) ödeyecek.
Düzenlemenin turizm sektörüne yönelik etkilerini Hürriyet’e değerlendiren Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık, “Sınırlı bir düzenleme de olsa mutlaka sektörü hareketlendirecektir. Uygulama yatırımcılara ek finansman sağlayacak. Tabi bu da yeni yatırımların önünü açar. Turizmin 12 aya yayılma öngörüsü ise şu an için çok iddialı olabilir” dedi.
ÖNEMLİ BİR FIRSAT
Devletin turizm yatırımcısına önemli bir esneklik sağladığını dile getiren Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı ve Dünya Turizm Örgütü İş Konseyi Üyesi Dr. Erkan Yağcı, “Kaynak arayışı içinde olan yatırımcıya önemli bir fırsat sunulduğunu düşünüyorum. Bu fırsatın sektöre yönelik etkisini ise bekleyip göreceğiz” diye konuştu.
DÜZENLEME NE GETİRİYOR?
Nitelikli yabancı yatırımcıya satılmaya uygun toplam ortalama 400-450 bin yatak var. Bunun 100 bin yatağını bireysel irtifak tapusu olarak dönüştürmek için yatırımcı iki ya da üç odayı birleştirecek. Böylece 25 ila 50 bin arasında kat mülkiyet ve kat irtifak tapulu alan oluşturulacak. Turizmci yüzde 20’lik kısmı sattığı için otelini kış aylarında da açık tutacak. Daha önce 5 ay açık tutulan tesisler artık 12 ay boyunca açık kalabilecek. Bu da turizmcinin rekabet gücünü artıracak.