Tabip Odası: Şehir hastanesi obruk alanına yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

Tabip Odası: Şehir hastanesi obruk alanına yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2018 14:04

Tabip Odası: Şehir hastanesi obruk alanına yapılıyor

Haberin Devamı

 

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Tabip Odası Başkanı Adnan İş, Antalya'da yapılmak istenen şehir hastanesi için ayrılan arsanın obruk bölgesinde olduğunu, bunun ciddi bir tehlike olduğunu vurguladı.

Antalya Tabip Odası Başkanı Adnan İş ve tıp alanındaki farklı sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla ortak basın toplantısı düzenledi. Tabip Odası Başkanı Adnan İş, 14 Mart'ta kutlanan Tıp Bayramı'na bayram demeye dillerinin varmadığını söyledi. Sorunları ve talepleri olduğunu belirten İş, sağlıkta şiddeti önleyecek yasal tedbir istediklerini kaydetti. Son 5 yılda hekimlerin neredeyse yarısının şiddete uğradığını iddia eden Başkan İş, buna yönelik yetkililerin önlem almakta isteksiz davrandığını ileri sürdü.

'SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI ÇÖKTÜ'

Emekli hekimlerin 1400- 3000 lira arasında maaş aldığını dile getiren Adnan İş, emekli hekim maaşlarının arttırılmasını istedi. Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın (SDP) çöktüğünü iddia eden İş, “SDP ile vaat edilen, tek çatıda herkesi kapsayan Genel Sağlık Sigortası, motivasyonlu sağlık çalışanı, destekleyici bilim kurumları, kalite, akılcı ilaç ve malzeme yönetimi, sağlık bilgi sistemi gerçekleşmemiştir. Kamu Hastaneleri Birlikleri'nde (KHB) söylenenler olmadı, 6 yılda uygulamaya son verilmek zorunda kalındı" dedi.

HASTANENİN YAPILACAĞI ALANIN OBRUK OLDUĞU İDDİASI

Şehir hastaneleri projesinden vazgeçilmesi gerektiğini de vurgulayan Adnan İş, şöyle devam etti:

“Firmalara arsa verilip, 'üzerine hastane yap, bana kirala' deniyor. 1- 4 yılda ödenecek kira bedeli ile ayni hastane rahatça devlet tarafından yapılabiliyorken, en az 25 yıl, giderek arttırılacak astronomik kiralar ödenmesi öngörülüyor. Türkiye'nin geleceği ipotek ediliyor, kamu maliyesi büyük zararlarla firmalara aktarılıyor. Antalya şehir hastanesinin durumu ile ilgili resmi sorularımıza resmi makamlarca cevap verilmiyor. Diğer çok kötü bir durum ise hastane için ayrılan arsanın obruk-dolin bölgesi üzerinde olması."

'HACAMATÇILAR VE ŞARLATANLAR ÇOĞALDI'

Adnan İş, akşam vardiyası uygulamasının sonlandırılması gerektiğine de dikkati çekti. Uygulamanın geçmişte denendiğini ve başarı elde edilemediğini kaydeden İş, Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği ile de hacamatçıların ve şarlatanların ortalığı kapladığını söyledi. Adnan İş, sorunların çözümü için de şu önerilerde bulundu:

“Sağlık; ücretsiz, kamu eliyle sunulan, koruyucu hekimliği ön plana alan, bölgesel bazlı, entegre bir ekip hizmeti olmalıdır. Halk sağlığı uzmanlarının görüşleri dinlenmeli, Tabip Odaları başta olmak üzere tüm sağlıkla ilgili paydaşlar olan sivil toplum örgütlerine kulak verilmelidir."

DOKTORU TABANCAYLA TEHDİT ETTİ

Antalya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Tayyar Asrık da 2 gün önce bir hekimin önce sözlü saldırıya uğradığını iş çıkışında tabancayla tehdit edildiğini söyledi. Ülkenin en önemli sağlık sorununun sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet olduğunu belirten Asrık, “Böyle giderse yakında hiç kimse hekim, hiç kimse sağlık çalışanı olmak istemeyecektir. 2017 yılının ilk 6 ayında 5 bin 347 sağlık çalışanı çeşitli şiddet olaylarına maruz kaldı. Bugün artık sağlık politikalarına yön verenlerin yapması gereken ilk iş sağlıkta şiddeti önleme yasasını çıkarmasıdır" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!