"Tabiat hakkı, insan ve hayvan haklarıyla eşdeğer tutulsun"

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2014 10:57

- 2. Afet ve Afet Eğitim Kongresi ve Yönetimlerde Sürdürülebilir Çevre ve Şehircilik Sempozyumu sonuç bildirgesinde, yeni anayasada tabiat hakkının, insan ve hayvan haklarıyla eşdeğer tutulması istendi

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - 2. Afet ve Afet Eğitim Kongresi ve Yönetimlerde Sürdürülebilir Çevre ve Şehircilik Sempozyumu sonuç bildirgesinde, yeni anayasada tabiat hakkının insan ve hayvan haklarıyla eşdeğer nitelikte tutulması istendi.

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) öncülüğünde, Antalya'nın Kemer ilçesinde düzenlenen sempozyum sona erdi. Yayınlanan sonuç bildirgesinde, "afet" yerine "risk" kelimesinin kullanılması istenerek, bu şekilde risk yönetimi planlamalarının daha kolay, önleyici ve gerçekçi yapılacağı ifade edildi.

Riskin tüm çeşitlerine bilimsel destek ve metodoloji ile yaklaşılması gerektiğinin belirtildiği bildirgede, Türkiye'de risk analizlerinin yapılması, modelleme sistemiyle riskin gerçekleşmesinin önlenmesi gerektiğine işaret edildi.

Haberin Devamı

Doğa-ekosistem dengesini bozacak müdahaleler ve ekosistemden gelecek tepkileri azaltmaya yönelik Ulusal Ekosistem Risk Platformu kurulması gerektiği kaydedilen bildirgede, yeni anayasada tabiat hakkının, insan ve hayvan haklarıyla eşdeğer nitelikte tutulması da istendi.

Bildirgede, risklerin hemen hemen tümünün doğada gerçekleştiğine işaret edilerek, Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli olarak öğretmen ve öğrencilere sağlıklı ekosistem bilinci ile çevre farkındalığını kazandırmaya yönelik acil eğitim planlarının hazırlanmasının önemi vurgulandı.

Bölgesel düzeyde üniversitelerden risk koordinatörleri belirlenerek, bölgenin risk parametrelerinin ortaya çıkarılması istenilen bildirgede, afet eğitimlerinin acil tıp uzmanları ile koordineli yapılması, şehirlerde gönüllü itfaiyecilik kültürünün geliştirilmesi, afet öncesi ve sonrası bilimsel çalışmalar için üniversitelere kaynak sağlanması gerektiği bildirildi.

Afet sırasında kullanılacak tüm materyalin de Türkiye'de üretilmesinin önemine işaret edilerek, kurumlar arası yetki karmaşasının önlenmesi, eğitim kurumları başta olmak üzere tüm kamu ve özel kuruluşlarının risk yönetimi açısından değerlendirilmesi, zorunlu eğitim müfredatına afet eğitiminin de eklenmesi çağrısında bulunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!