SÜT İÇİN, SÜT İÇİRİN DE NASIL?

Güncelleme Tarihi:

SÜT İÇİN, SÜT İÇİRİN DE NASIL
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2022 10:10

Özel günlerde, günün anlam ve önemi yazılır çizilir, varsa sorunlar ve çözüm önerileri dile getirilir. 1 Haziran Dünya Süt Günü’ydü. Ben de bugün süt tüketimini gündeme getirmek istedim.

Haberin Devamı

Güçlü nesiller için sütün hayati olduğunu söylemeyen doktor bulamazsınız. Ancak genç nüfusumuzla övünmemize rağmen süt tüketiminde geriyiz. Hem de bayağı gerideyiz...
Sonra 50’sinden sonra çarpık bacaklı kadınlarımız, genç yaşta küçülmeye başlayan bedenlerimiz...
Geri ve gelişmekte olan ülkelerin kaderi bu galiba. Halbuki süt, kalsiyuma en kolay ulaşabileceğimiz hazır gıda.
Protein deposu süt, beyin ve beden gelişimimiz için gerekli fosfor ve çinko bakımından da zengin. Daha önemlisi ne biliyor musunuz eğer soyut düşünebilen, hafızası ve problem çözme yeteneği güçlü bireyler istiyorsak süt olmazsa olmazımız.

ÜRETİM AZALIYOR SÜTE ULAŞMAK ZORLAŞIYOR
Baktım ama daha yeni bir araştırmaya rastlayamadım. Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye Sağlık ve Beslenme Araştırması 2017 verilerine göre, 15 yaş üzerinde kişi başı süt tüketimimiz yıllık 12.5 litre. Evet ne yazık ki bu kadar az. Batılı ülke vatandaşlarının bir ayda tükettiğini biz bir yılda tüketiyoruz. Ve bu ortalama tüketimimiz.
Araştırmaya göre, tam öğrenme çağındaki ilkokul 2. sınıf öğrencilerinin 3’te 1’i haftada 4-6 gün süt içebiliyor. Yani 3 çocuktan 2’si yetersiz süt tüketiyor ya da hiç ulaşamıyor. Belirttiğim gibi bu rakamlar 2017 rakamları. Süte gelen zamların ardından alım gücünün de düşmesiyle bu rakamın daha azaldığını düşünüyorum.
Ne ilginç değil mi bir yandan süte ulaşamayan genç bedenler, bir yandan süt para etmediği için hayvanını kesime gönderen üretici... Dengesizliğe bakar mısınız...
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Mart 2022 verilerine göre, içme sütü üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 azaldı. Resmi rakamlara göre, 2021 Mart ayında 145 bin 363 ton süt üretilirken, 125 bin 84 tona geriledi. Burada artan yem maliyetlerine vurgu yapmadan geçmek olmaz. Hayvancılığımızı desteklemediğimiz sürece sağlıklı nesillerden bahsetmemiz mümkün görünmüyor.

Haberin Devamı

DEVLETİMİZ GÜÇLÜDÜR
Enflasyon, hayat pahalılığı hepimizin malumu. Peki devletimizin en azından sütü sübvanse ederek çocuklara ulaştırması mümkün olmaz mı? Bu tamamen öncelikler ve niyetle ilgili. Yani tercihle. Bazı belediyeler bunu yapıyor. Belli yaşın altındaki çocuklara sütü ücretsiz ulaştırıyor. Devletimizin gücü buna yetmez mi elbette ki yeter. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti çocuklarının sağlıklı gelişimi sağlayacak kadar güçlüdür. Yeter ki karar vericilerin niyeti olsun. Kamu spotlarında ve reklamlarında görüyoruz, “süt için, süt içirin”... İyi de nasıl?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!