Güncelleme Tarihi:
Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA) - ANTALYA'nın Finike İlçesi'nde Sufi Yolu Projesi'nin tanıtımı dolayısıyla keşif gezisi düzenlendi.
Finike'de Sufi Yolu Projesi'nin tanıtımı amacıyla davet edilen 20 kişilik heyete, güzergahta bulunan kutsal mekanlar gezdirilerek, bilgi verildi. Akademisyenler, gazeteciler ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan heyete, projenin öncüsü Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu, Ak Parti Finike İlçe Başkanı Osman Aladağ ve ilçe teşkilatı üyeleri eşlik etti.
Gezide, Selçuklu dönemi Hasyurt Camisi, Limyra Antik Kenti sınırları içinde bulunan Kâfi Baba Türbesi, İslam orduları tarafından yapılan ilk büyük deniz savaşı olan Direkler Savaşı'nda Finike'de şehit düştüğü ifade edilen sahabe Bedir Baba'nın mezarı ve Eroğlu Nuri Yahşi Efendi Türbesi ziyaret edildi.
Alacadağ Mahallesi'nin 2328 metre yüksekliğindeki tepede bulunan Halveti Piri Eroğlu Nuri Türbesi önünde konuklara bilgi veren Milletvekili Atay Uslu, yazlarını Elmalı'da, kışlarını ise Finike'de geçiren Eroğlu Nuri'nin Yörük geleneklerinde olduğu gibi hayatını kaybettiği noktada defnedildiğini söyledi. Çobanlık ve ziraatla hayatını devam ettiren Eroğlu Nuri'nin aynı zamanda bilim ve kültür anlamında deryasını çevresindeki topluluklara aktardığını belirten Uslu, "Aslında bu muhterem zatın ismi Eroğlu Yahşi'dir. Zaman içinde olgunlaştıktan, posta oturduktan sonra nur saçan anlamında Eroğlu Nuri olarak anılmıştır. Türk edebiyatında, bir şekilde 51 adet şiiri değerlendirilmiş ve anlayışıyla birlikte kitaplaştırılmış. Şiirlerini okuduğumuzda hayatını ve hayat anlayışını bir şekilde görebiliyoruz. İsmi ve eserleri pek bilinmeyen, eserleri eski kütüphane raflarında bekleyen yüzlerce Yunus Emre var. İşte bunlardan bir tanesi de Elmalılı büyük mutasavvıf Yusuf Sinan-ı Ümmi hazretlerinin hocası Eroğlu Nuri'dir" dedi.
Sufi Yolu Projesi kapsamında bulunan tüm kutsal yerlerin, çevre düzenlemelerinin ve çevre dokusu bozulmadan yol yapım çalışmalarının gerçekleştirileceğini aktaran Atay Uslu, "Burada bir kültür çekirdeği, kültür kodu var. Bir milleti millet yapan, bir vatanı vatan yapan bu kültürdür. Bu kodların ortaya çıkmasını, toplumla paylaşılmasını ve yaşatılmasını arzuluyoruz. İnsanların beynine gömülen kültür kodları ihtiyaç duyulan anlarda, refleks olarak kendiliğinden ortaya çıkıyor" diye konuştu.
Projenin ikinci gününde Elmalı'daki manevi mekanlar ziyaret edilecek.
FOTOĞRAFLI