Güncelleme Tarihi:
Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA) - KAŞ Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, bölgedeki elma üreticisinin zarar ettiğini belirtirken, seracılıkta ise bambus arısı üreten firmalarla çiftçiler arasında çok önemli sorunlar yaşandığını söyledi.
Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, bölge çiftçisinin yaşadığı sorunlarla ilgili açıklama yaptı. Bölgedeki en önemli sorunlardan birini elma üreticilerinin yaşadığını anlatan Başkan Süer, "Bölgemizde 15 bin dekar alanda elma üretimi yapılıyor. Türkiye'nin en kaliteli elmaları Gömbe Yaylası'nda yetişiyor. Kaliteli elamın kilosu 50- 65 kuruş arasında alıcı buluyor. Ortalama fiyat 50 kuruş. Yeterli alıcı da yok. 1 kilo meyve suyu için satılan elmanın kilo fiyatı 10 kuruş. 1 ton suluk elma 100 lira. 1 kilo elmanın maliyeti 50- 60 kuruş üreticiye. Bu fiyatla değil para kazanmak, üretici zarar ediyor. Pazar yok. Alternatif pazarlar bulunamadı. Üretici 'acaba ileride para eder mi' diyerek ürününü soğuk hava depolarına koyuyor. 1 kilo elmanın soğuk hava deposundaki maliyeti 17 kuruş. Şu anda üretici ne yapacağını bilemiyor. Yetkilerin bu soruna çözüm üretmesi gerekiyor" diye konuştu.
Seracılıkta ise bambus arısı üreten firmalarla çiftçiler arasında çok önemli sorunlar yaşandığına dikkati çeken Başkan Süer, şöyle dedi:
"Üreticiler bambus arılarında hiç olmazsa 1 haftalık garanti istiyor. Arı verimsiz olursa firmaların iade almasını istiyor. Arı üreticisi firmalar bunu kabul etmiyor. Firmalar, üreticinin bu makul isteklerine karşılık vermeli. Arı kapalı kutularda geliyor. Üretici, arıların sağlıklı olup olmadığını bilemez. Bu 1 haftalık garanti üreticiye verilmeli. Bu konuda arı üreticisi firmalarla ve üreticilerle görüşüyoruz. Bu sorunun çözümü yönünde yetkililerden de katkı bekliyoruz. Sorunu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na ilettik."
FOTOĞRAFLI