Güncelleme Tarihi:
TARIM sektöründe önümüzdeki 4 yılın planlamaları kapsayan 60 maddelik Tarım ve Orman Şurası Sonuç Bildirgesi hazırlandı. Geçtiğimiz ay Ankara’da toplanan 3’üncü Tarım ve Orman Şurası’nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan bildirgede, bölgesel dinamiklere göre etkin politikalar üretilebilmesi için havza bazlı yönetim modeline geçildiği duyuruldu.
ARAZİ BANKACILIĞI SİSTEMİ
Bildirgede 2024 yılına kadar uygulanacak şu kararlar öne çıktı: “Aktif çiftçi odaklı, üretim, kalite, ulaşılabilir fiyatlar ve sürdürülebilirliği esas alan yönlendirici bir destekleme sistemi oluşturulacak. Atıl tarım arazilerini üretime kazandırımak için arazi bankacılığı altyapısı kurulacak. Gıda depolarının izlenebilirliğini sağlanmak için stok takip sistemi oluşturulacak. Organik ve organomineral gübre üretimi ve kullanımının yaygınlaştırılması ve kimyasal gübre ithalatının azaltılması için bu alanda teşvik uygulanacak. Sıfır atık hedefine ulaşmak için geri dönüşüm tesisleri artırılacak.”
SU KANUNU ÇIKARILACAK
Bildirgede kararlar doğrultusunda yapılacak yasal düzenlemelerle ilgili de şöyle bilgi verildi: “Sudan maksimum faydayı sağlayacak üretim planlaması yapılacak. Su kaynaklarının daha etkin ve verimli yönetilebilmesi amacıyla Su Kanunu çıkarılacak. Gıdada taklit ve tağşiş cezalarının caydırıcılığını artırmak için mevzuatta düzenleme yapılacak. Ulusal orman envanteri çıkarılacak. Orman yangınlarına müdahalede kullanılan teknoloji yenilenecek ve bu alanda yapay zekâ uygulamaları kullanılacak. Tarımsal ormancılık teşvik edilecek. Tarım ve ormancılık faaliyetlerinde denetimli serbestlik kapsamında kamuya yararlı işte çalışma cezası alan hükümlülerin görev alması sağlanacak.”
YENİ NESİLE ÇİFTÇİLİK EĞİTİMİ
Tarım Orman Şurası kararları kapsamında 2020’de bölgede tarımı ve hayvancılığı güçlendirmeye yönelik yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi veren Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, “Çiftçilik mesleki eğitim kurumları açacağız ve eğitim alan gençleri teşvik kapsamına alacağız. Akıllı tarım uygulamalarında yetişmiş çiftçi, mühendis ve ara eleman sayısını özel proje ve programlarla artıracağız. Yerli ırklarımızın muhafaza ve ıslahına yönelik çalışmalar yapacağız. Mera ıslahında kullanılacak bitki tohumlarının geliştirmesi için teşvik uygulayacağız. Bitki ve hayvan hastalıkları ile etkin mücadelede yerli ilaç ve aşı üretimi teşvik edilecek. Buzağı ölümlerini azaltmaya ve döl verimini artırmaya yönelik eğitimler verilecek. Arazi toplulaştırma ve sınıflandırma projeleri on yıl içinde tamamlanacak ve toprak bilgi sistemine dayalı tarımsal arazi kullanım planları hazırlanacak” dedi.
HIZLI VE PLANLI BÜYÜYECEĞİZ
Alınan kararların üreticiyi tekrar üretime motive ederek tarımdan kaçışı önleyeceğinin altını çizen Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, tarım topraklarını korumaya yönelik maddelerin de önemine vurgu yaptı. Bildirge kapsamında tarım, hayvancılık ve ihracat potansiyelini büyütmeye yönelik önemli konu başlıklarının gündeme geldiğini ifade eden Alp, bildirgeyi şöyle yorumladı: “Şura’da tarım teşviklerinde öncelik tanınması gereken ürünlere, tropikal bitkilerin yaygınlaşması için alınabilecek kararlara değinmiştik. Bölge bazlı teşviklerin uygulanması bu alanlarda hızlı büyüme ve planlı üretim sağlayacak. Kırsaldaki yaşamın devam etmesi için küçük üreticinin desteklenecek olaması da son derece önemli bir karar.”