Güncelleme Tarihi:
ANTALYALI domates üreticisinin korkulu rüyası haline gelen domates güvesi (Tuta absoluta) sorunuyla ilgili ortak mücadele başlatıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yanı sıra oda, birlik ve özel sektörün katılımıyla hazırlanan mücadele planının detayları hakkında Hürriyet’e konuşan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, yeni fide ekim tarihi olan ağustos ayına kadar sonuca ulaşmak zorunda olduklarını söyledi.
Tuta ile kimyasal mücadelenin mümkün olmadığını çünkü zararlının kimyasala karşı çok çabuk bağışıklık kazandığını belirten Bahar, “Tuta ile mücadeleyi kazanmak ve 300 milyon dolarlık ihracat kapasitemizi korumak istiyorsak seralarımızı modernize etmek zorundayız. Bunun içinde sadece 2 aylık zamanımız var. Yeni fide dikimlerimiz tuta ile mücadeleye uygun seralarda yapılmalı” diye konuştu.
KİMSE MUCİZE BEKLEMESİN
Seraların dış ortamla bağlantısının kesilmesi gerektiğine dikkat çeken Bahar, “Tuta sorunu yaşamak istemeyen bir üretici seranın bütün hava girişlerini kapatacak. Sera girişlerinde çift kapı uygulaması olacak. Ayrıca sera içine havalandırma sistemleri kurulacak. Yine feromon, ışık ve yapışkan tuzaklar kullanılacak. Eğer bunlar yapılmazsa kimse mucize beklemesin gönderdiğimiz her tır geri döner ve şirketlerimizde yasaklı listesine alınır” dedi.
YİNE REZİLLİK YAŞARIZ
Yeni dönemde ihracat için firma değil seraların seçileceğine dikkat çeken Bahar, şöyle devam etti: “Sera standartlara uygunsa ihracat ürünü alacağız. Aksi durumda o seradan çıkan ürünler ihracat sürecine dahil edilmeyecek. Seradan çıkan ürün tıra kadar denetlenecek ve korunacak. Bunu yapmazsak Rusya’nın geçmişte uyguladığı kısıtlama rezilliğini yine yaşarız. Açıkça söylüyorum; herkes işini düzgün yapmalı. Aksi halde kaybımız korkunç olur.”