Güncelleme Tarihi:
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, koronavirüs salgınının ilk günlerinden itibaren alınan önlemlerin detaylarını Hürriyet Akdeniz’e anlattı. Normalleşme sürecinin hızla devam ettiğini kaydeden Uysal, sanat etkinliklerinin de ‘Kaleiçi Müzik Yarışmaları’ ile başlayacağını vurguladı.
Antalya’nın en büyük ilçelerinden olan Muratpaşa’da hayat ne tür önlemlerle devam edecek?
Antalyalılar olarak hepimiz bulunduğumuz bütün sosyal alanlarda yaklaşma mesafelerine dikkat edeceğiz. Sosyal hayat yavaş yavaş canlansa da maske ve hijyen kuralları elden bırakılmayacak. Biz ulus olarak da şehir olarak da bütün güçlükleri aşarız. Antalyalılara da dayanışmaları için çok teşekkür ediyorum. Pandemi sürecinde yılgınlığa düşeceğimiz hiçbir şey yok. Bu süreçte hep süreci öngörerek çalıştık. Bu sayede bütün Türkiye’ye faydamızın olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra da sürecin getirdiklerini öncelen görüp gereken adımları atacağız.
PLAJLARDA PANDEMİ DÜZENİ
Pandemi sürecinde Bambus, Hamit Bey ve Adalar plajlarında düzenleme çalışması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yetki talebinde bulundunuz. Bu başvurularla ilgili süreç ne aşamada?
Üç plajımızla ilgili başvurumuzun bu ay yapılacak Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu toplantısının gündemine geleceğinin bilgisini aldık. Herhangi bir engel yok. Antalyalılar falezlerdeki plajlara çok ilgi gösterdi. Önceden açtığımız plajlarımızın hepsi mavi bayrak aldı. Yeni üç plajımız için de onay alabilirsek aynı uygulamayı yaparız ve falezlerdeki plaj sayımızı 7’ye çıkarırız. Kovid–19 önlemleri nedeniyle plajlarda şezlong dizimi seyrek kullanımlı olacak. Seyrek kullanımdan kaynaklanan kapasite sorununu da yeni 3 plajla aşmış olacağız. Plajlarımızda sezon boyunca hijyen önlemlerini üst seviyede tutacağız. Şezlong aralıklarını sosyal mesafeye uygun ayarlayacağız. Maske kullanımını standart haline getireceğiz. Plaj personelimizi de koruyucu ekipmanla donatacağız.
KALEİÇİ’NDE KONTROLLÜ CANLILIK
Antalya’da sosyal ortamların ve insan yoğunluğunun en fazla olduğu bölgelerden biri olan Kaleiçi’nde normalleşmeye geçerken nasıl bir süreç işleyecek?
Kaleiçi’nde işletmelerin sosyal mesafe kurallarına uygunluğu denetlenecek. Girişlerde ateş ölçümü yapılacak. Belki insanların kendilerinin de farkında olmadığı semptomları varsa bu şekilde tespit edilecek. Mekanlarda da hijyen, maske ve mesafe kurallarına uygun hareket edilmesi önem taşıyor. Kaleiçi’ne 6 kapıdan giriş olacak. 3’ünü biz kontrol edeceğiz, 3’ünü de Büyükşehir Belediyesi kontrol edecek. İçeride de kamu yönetimi ve yerel yönetim ortak denetim yapacak. Kaleiçi’nde iç turizm hareketi beklenebilir. Biz de buna uygun ortamı sağlamış olacağız.
Yaz sezonu için planladığınız bir etkinlik programı var mı?
‘Kaleiçi Müzik Yarışmaları’ diye internet üzerinden iki ayda bir, yılda 6 kez müzik yarışması yapacağız. Türkiye’de müziğin kalbi Kaleiçi’nde atacak. Temmuz ayında başlayacağız ve bunu geleneksel hale getireceğiz. Yeni besteleri teşvik etmek, bu vesileyle Kaleiçi’ni de tanıtmak ve kültürel aktivitelerin odağı haline getirmek için ‘Kaleiçi Müzik Yarışmaları’ düzenlemeye karar verdik. Bütün dereceye girenler Kaleiçi’nde tatil yapacak.
Festivaller, konserler ve diğer kültür sanat etkinlikleri için bir tarih var mı?
Toplu etkinliklere hala temkinli yaklaşıyoruz. 1 Eylül’den itibaren bu tür etkinlikleri planlamaya başlayacağız. Yılın ilk yarısındaki festivallerimizi iptal etmiştik. Ama ikinci yarısındakileri gerçekleştirmeyi istiyoruz. Gitar Festivali, Öykü Günleri, Yöreler Renkler Festivali sonbahar takvimimizde. Kaleiçi Festivali’ni bu yıl 15–18 Ekim tarihleri arasında yapacağız. ‘Yaşayan antik kentlerin dayanışması’ temasıyla geleneksel hale getirdiğimiz festivalde bu yıl toplu gösterilere olanak olup olmayacağını henüz bilmesek de entellektüel bir program dahilinde hareket edeceğiz. Festivale her yıl birçok ülkeden temsilciler katılıyordu. Bu gelenekten de vazgeçmeyeceğiz. Dünyanın birçok yerinden kent yöneticileri festivalimize gelmek istiyor. Pandemi olmasaydı taleplerin geldiği ülke sayısı 100’ü bulacaktı. Ancak bu koşullarda da yazışmalarımızı devam ettiriyoruz.
Türkan Şoray Kültür Merkezi’nin 2020 boyunca tiyatro, müzikli danslı gösteri ve konser gibi programlara ücretsiz tahsis edileceğini açıkladınız. Sanatseverleri nasıl bir program bekliyor?
Evet bu yıl gerçekleştirilecek programların ücretsiz olması yönünde bir planımız var. Bunu meclise sunacağız. Merkezi yarım yoğunlukla faaliyete geçireceğiz. Sanat çıtasını her zaman yüksekte tutarak yeni tanınmış, sesini duyurmak isteyen sanatçılara da programda yer vereceğiz. Ayrıca Dirmillli Curacı Kadir Turan’ın adını da bir parka vermeyi düşünüyoruz.
Önümüzdeki süreçte gerçekleştirilmek üzere aklınızda ne tür projeler var?
Güneş enerjisinin belediyecilik çalışmalarımıza çok radikal bir şekilde sokmak istiyoruz. Tüm parklarımızı, yer altı sularını ve sokak aydınlatmalarımızı güneş enerjisine geçirmekle ilgili projelerimiz var. Yer altı konteynerlerimizi bir merkezden güneş enerjisiyle görüntüleme ve doluluk oranlarını tespit etmeye yönelik çalışmalarımız var. Pandemi önlemleri kapsamında yapılan ateş ölçümlerinde elektronik kontrol sağlayabileceğimiz bir sistem üzerine de çalışmalarımız var. Farklı fikirleri olan uzman ve mühendislerle bütün bu projelerle ilgili iş birliği yapıyoruz.
Sosyal mesafe bankları ve tarlalara ekim yapma fikirleri nasıl ortaya çıktı?
Pandemi sürecinde sürekli beyin fırtınasıyla ihtiyaca göre kararlar alıp uygulamaya koyduk. İlk kez yaşadığımız bu sürece pratik çözümler ürettik. Ben hep Hayret Makamı’nda yaşıyorum. Her gün yeni fikirlerin peşindeyim. Sahada görevdeyken ya da yolculuk sırasında karşılaştığım farklı düşünen insanların telefon numaralarını alıyorum. Zaman zaman onlardan fikir aldığım oluyor. Rusya ve Avrasya buğday satışına kota kararı alınca ekim dikim seferberliğine katkı koymak için kent içindeki boş parsellere mısır dikimi yaptık. Mısırlarımız şu anda gayet iyi durumda. Yaklaşık 1,5 aya kadar süt mısır olarak aşevinde menüye girecek. Sokağa çıkma serbestisinin gelmesiyle beraber sosyal mesafeli banklar hazırladık. Bu uygulamamız da tüm Türkiye’ye yayıldı. Belediyeye gelenlerle çalışanımız arasında hijyen kaygısını önlemek için bina girişine görünen yüzeyleri dezenfekte eden bir ozon odası koyduk.
23 Nisan ve 19 Mayıs kutlamaları için hazırladığınız bayram kortejleri de oldukça renkliydi.
İnsanlar birbirine yaklaşmadan bayramlar nasıl kutlanabilir diye düşünerek araçlarla kortejler oluşturduk. 23 Nisan çok renkli geçti. İş makinelerimizi belediye hizmetindeki araçları 15 gün önceden çalışmaya başlayarak modifiye ettik, renkli afişlerle kapladık. Biz 22 Nisan’da kortejimizi kent sokaklarından geçirince yurt genelinde çok büyük ilgi gördük. Kortejimiz müthiş bir ilgi patlamasıyla internette en çok paylaşılan görüntüler arasına girince bayramda bütün Türkiye araçlarla sokağa çıktı. 19 Mayıs’ı da süslediğimiz teknelerle kutladık.
Maske dağıtımında hangi aşamadasınız?
Dünyada maske takan ülkelerin başarılı olduğunu görüp maske üretimine karar verdik. İki tip maskenin dağıtımı konusunda da öncülük ettik. Bunlardan biri sağlık ve güvenlik çalışanları gibi yüzünü koruması gereken ekiplerin siperlik ihtiyacıydı. Siperlik sayısını seri üretimle günde 4 bine çıkardık ve 50 bin civarında siperliği Kaş’tan Gazipaşa’ya kadar Antalya’nın her yerinde koronavirüse karşı ön saflarda mücadele eden bütün kamu görevlilerimize ulaştırmaya çalıştık.
Karantinaya alınan mahallelerinizde nasıl bir uygulama yürüttünüz?
Karantina bölgesinde İl Hıfzıssıhha Kurulu görev dağılımı yapmıştı. Bize verilen bölgede gıda ve diğer ihtiyaçlara karşılık verdik. Karantinaya alınan mahallelerde dezenfeksiyon hizmetini de sık periyotlarla yerine getirdik. Karantina bitiminde de 15 gün boyunca çalışamamış, evine ekmek götürememiş olan mahalle sakinlerine gıda dağıtımına başladık.