SONBAHAR UYARISI

Güncelleme Tarihi:

SONBAHAR UYARISI
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2020 08:59

Koronavirüs nedeniyle talebin arttığı grip aşıları eczanelere geldi. Antalya Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, aşıların etkili olabilmesi için sonbahar döneminde uygulanması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

KÜRESEL boyutta etkili olan koronavirüse karşı koruyucu önlemler kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından tedarik edilen grip aşıları, Antalya’daki eczanelere dağıtıldı. Salgının kış aylarında daha fazla bulaşıcı olacağı endişesiyle vatandaşlar, grip aşısı yaptırmak için soluğu eczanelerde aldı. Ancak E-nabız sistemi üzerinden risk gruplarına göre yapılan aşı planlamasında sadece sistemden onay alanlar aşı alabiliyor. Aşıya önceki yıllara oranla çok daha büyük talep olduğu yönünde bilgi veren Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Aşı programı E-nabız sistemi üzerinden aile hekimleri tarafından uygulanıyor. Riskli gruplar, durumlarını e-nabız sisteminden görüyor ve aile hekimlerine başvuruyor. Hekimler vatandaşların risk durumlarını inceleyerek öncelik sırasına göre hareket ediyor. Aile hekimleri aşıyı yazıyor. Vatandaş da reçeteyle gidip eczaneden alıyor” şeklinde bilgi verildi.

KRİTERE UYAN HASTA YOK

Haberin Devamı

Beklenen grip aşıları gelse de sağlık durumu aşı almaya uygun görünenlerin sayısının çok az olduğunu belirten Antalya Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, yaşanan süreci şöyle anlattı: “Aşı, tıpkı Kül Kedisi’nin ayakkabısı gibi kimsenin özelliklerine uymuyor. Eczanelerde iki günde ancak birer ikişer kişiye aşı verilebildi. Önemli bir salgın sürecinden geçerken eczanelerde günde 1 hastaya aşı verilmesi inanılması zor bir durum. Hastalarımızın çoğu 60 - 65 yaş ve üzerinde olmasına rağmen aşıya uygun görünmüyor. Risk grubunda yer aldıkları için öncelikli aşı hakkı verileceğine kesin gözüyle baktıklarımıza bile onay çıkmıyor.”

KATI KRİTERLER VAR

Grip aşısı için Bilim Kurulu’nun hangi kriterlerle sınıflandırma yaptığına ilişkin bilgi sahibi olmadıklarına değinen Ertekin, “Grip aşısı, halk sağlığı için koruyucu bir önlem. Bu aşıyı herkese bedava dağıtmamız gerekirken, belirlenen kriterlerle asgarinin de altında kişiye aşı dağıtıyoruz. Genç hasta grubumuza aşı kalmayacağı kesin. Ama belirlenen katı kriterler nedeniyle şu anda yüzde 1 oranında dağıtım yapıyoruz. Sürecin programlı ilerleyebilmesi için bu oranda hiç değilse yüzde 20’yi yakalamamız lazım. En azından kronik hastalıkları olan gruplar için şartlar biraz daha esnetilirse dağıtımdaki aksamaların önüne geçmiş oluruz” dedi. 

E-NABIZ KAYITLARI AÇILSIN

Haberin Devamı

Aşı programının veri tabanı olarak kullanılan E-nabız’ın aktif kullanılan bir sistem olmadığını kaydeden Ertekin, "Bu planlama eczacıların aktif kullandığı ilaç takip sistemi üzerinden planlansa ve en az iki raporlu hastalığı olan hastalar tespit edilse, öncelikli gruplar çok daha hızlı ve doğru şekilde sınıflandırılabilir. E-nabız üzerinde kayıtlı kriterlere eczacılar sistem üzerinden ulaşamıyor. Bu nedenle biz hastalara ne tür rahatsızlıkları olduğunu sorarak tespitte bulunabiliyoruz. Kanama riski olan hastalara aşı verilmemiş, kanser hastalarına verilmiş. Birçok kronik hastalık, aşıda öncelik vermek için yeterli bulunmamış. Aşı uygulamasının sağlıklı ilerleyebilmesi için bilgilerin bize açılmasını istiyoruz. Bu sayede biz de hastalarımızı, sahip oldukları kronik hastalıkları e-nabız sistemine işlettirmeleri konusunda uyarabiliriz” diye konuştu.

KRİTİK SÜRE SONBAHAR

Haberin Devamı

Aşıların doğru zamanda uygulanıp etkili olabilmesi için sonbahar döneminin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Mehmet Ertekin, şu uyarıları dile getirdi: “Kış aylarına girmeden herkesin üzerinde bağışıklığın oluşturulması lazım. Bu dönem geçtikten sonra aşı yaptırmanın bir anlamı kalmaz. Ekim, kasım ve aralık aylarında aşıların herkese uygulanmış olması gerekir. Kronik hasta ve 65 yaş üstü vatandaşların toplam sayısının yaklaşık 9 milyon olduğu ülkemize 2 milyona yakın aşı geldi. Elimizdeki imkân, ihtiyacın 5’te biri. Fransa’daki 70 milyona yakın nüfusa 30 milyon aşının gittiği bir dönemde, bizim tedarik ettiğimiz aşı miktarı çok az. Beklentide olan ve aşı alması gereken çok sayıda hastamız var. Öncelikli gruplar tamamlandıktan sonra sağlıklı insanlara da aşı yapılması gerekiyor. Bu nedenle 2’nci ve 3’üncü siparişlerin vakit kaybedilmeden verilmesi şart.”

BAKMADAN GEÇME!