Güncelleme Tarihi:
TÜM dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı mücadelede maske ve eldiven kullanımında ciddi artış yaşanırken, kullanılmış birçok koruyucu malzemenin sokaklara atılması vatandaşların sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar, sokaklara, toplu ulaşım duraklarına, parklara ve çöplerin etrafına atılan maske ve eldivenlerin temizlik görevlileri ve çöp toplayıcıları başta olmak üzere aynı ortama temas eden tüm insanlar için risk anlamı taşıdığına işaret ediyor. Pandemi sürecinde sadece koruyucu tedbirlerin değil, tıbbi atıkların doğru şekilde bertaraf edilmesinin de büyük önem taşıdığını ifade eden Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür, salgının yayılmasını önlemek için bu alanda da duyarlılığa ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.
RİSK TAŞIYOR
Koronavirüs salgınında toplumda kullanımı artan maske ve eldivenlerin gelişigüzel çevreye atılmasının büyük risk oluşturduğunun altını çizen Dr. Hülür, şu uyarıda bulundu: “Kovid - 19 virüsünün farklı maddeler üzerinde değişik sürelerde yaşaması, çöpe ya da sokağa atılan koruyucu ekipmanlara temas edenlere bulaşma tehlikesi yaratır. Virüs eğer balgam gibi vücut sıvılarıyla bulaş olursa maske ve eldivenlerde yaşama süresi biraz daha da uzayacak ve riski artıracaktır. Bu atıkların evsel atığa ya da çevreye güzel atılması, bu atıklarla muhatap olan başka insanları riske atmaktadır. Bu bulaşı önlemenin ve kontrolde tutmanın yolu kullanılan eldiven ve maskelerin güvenli şekilde yok edilmesidir.”
YÜZDE 1 ÇAMAŞIR SUYU
Hastanelerdeki kirli kişisel koruyucu ekipmanların tıbbi atıklara atılıp özel yöntemlerle yok edildiğini belirten Hülür, evlerde de bu tür atıkların özel uygulama gerektirdiğine vurgu yaptı. Kirli maske ve eldivenlerin atılmadan önce yüzde 1 oranında çamaşır suyunda bekletilmesini öneren Hülür, “Yüzde birlik oran ‘Bir litre suya bir yemek kaşığı çamaşır suyu ilave edilerek elde edilir. Bu suda 10 dakika bekletilen maske ve eldivenler iki kere çöp poşetiyle poşetlenerek zararsız hale getirilip çöpe atılmalıdır. Tüm kişisel koruyucu ekipmanlar çıkarıldıktan sonra eller su ve sabunla yıkanmalı ya da alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır” dedi.
BUNLARI İHMAL ETMEYİN
Mevcut kanıtlara göre Kovid -19 virüsünün insanlar arasında hava yoluyla değil, yakın temas ve damlacıklar yoluyla bulaştığını hatırlatan İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, bu virüse karşı uygulanabilecek en etkili önleyici tedbirleri şöyle sıraladı:
• Eller görünür derecede kirli değilse, alkol bazlı el dezenfektanı ile sık sık el hijyeni sağlanmalı. Eller kirliyse sabun ve su ile yıkanmalı.
• Gözlere, burna ve ağza dokunmaktan kaçınılmalı.
• Öksürürken veya hapşırırken bükülmüş bir dirsek veya mendil ile solunum hijyeni uygulanmalı ve daha sonra mendil hemen atılmalı.
• Solunum semptomları varsa tıbbi maske takılmalı ve maskeyi attıktan sonra el hijyeni sağlanmalı.
• Solunum semptomları olan bireylerle en az 1 metre sosyal mesafe korunmalı.
BÜYÜKŞEHİR’DEN KIRMIZI ÖNLEM
Tıbbi atıkların oluşturduğu sağlık riskine karşı önlem amaçlı bir çalışma başlatıldığını aktaran Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, kentin bulvar ve caddelerindeki çeşitli noktalara tıbbi malzemelerin atılacağı çöp kutuları yerleştirileceğini ifade etti. Hastanelerde ve diğer sağlık kurumlarındaki tıbbi atıkların Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanarak güvenli şekilde yok edildiğinin belirtildiği açıklamada, “Antalyalıların kullandıkları maske, eldiven ve benzeri koruyucu malzemeleri atabilecekleri çöp kutularını da resmi prosedürleri yerine getirdikten sonra kentin çeşitli noktalarına yerleştirmeyi planlıyoruz” denildi.