IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2015 13:52
ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN 2. MUHTARLAR İSTİŞARE VE EĞİTİM TOPLANTISI'NDA SİVRİSİNEK, KARASİNEK, KENE VE YAKARCA GİBİ HAŞERELERİN MÜCADELESİ KONUSUNDA SEMİNER VERİLDİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Muhtarlar İstişare ve Eğitim Toplantısı’nda Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çetin muhtarlara, sivrisinek, karasinek, kene ve yakarca gibi haşerelerin mücadele konusunda seminer verdi.
2. Muhtarlar İstişare ve Eğitim Toplantısı’nda Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çetin muhtarlara, sivrisinek, karasinek, kene ve yakarca gibi haşerelerin mücadele konusunda seminer verdi. Büyükşehri Belediyesi tarafından Antalya genelinde sürdürülen vektörel mücadeleleri anlatan Çetin, ilaçlama çalışmalarının tek başına yeterli olmayacağını söyledi. Çetin, yapılan çalışmalarda asıl önemli olanın vatandaşların katkısı ve çevre duyarlığı olduğunu anlattı.
Özellikle sivrisinekler ve karasineklerin üremi alanlarını anlatan Doç. Dr. Hüseyin Çetin fosseptik çukurlarının, bina bodrumlarında biriken suların, falezlerin, yağmur suyu kanallarının, kullanılmayan otomobil lastiklerinin, yüzme havuzlarının sivrisineklere üreme kaynağı oluşturduğunu söyledi. Doç. Dr. Çetin, sineklerin üremesi ortam hazırlayan etkenlerin ise; küçük ve büyük baş hayvan yetiştiriciliğinde dışkılar, kurban kesim alanları dışında yapılan hayvan kesimlerden kaynaklanan kan ve diğer hayvan atıklar, çöp konteynırları, doğal gübre-samra elde etmek için uzun süre açıkta bekletilen gübreler ve organik atıklar olduğunu kaydetti. Bu sorunun Türkiye’nin tamamında görüldüğünü kaydeden Çetin, karasineklerin sadece ilaçlama yaparak kontrolünün çok zor olduğunu belirtti. Dr. Çetin, Kurban Bayramlarının önümüzdeki yıllarda yaz aylarına gelecek olması sebebi ile daha dikkatli davranılması gerektiğinin altını çizdi. Muhtarlardan, vektörel mücadelede destek istendi.