IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2015 11:46
ATSO, MESEM MESLEKİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ İÇİN DOĞRUDAN HİBE ALMAYA HAK KAZANDI
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi (MESEM) Mesleki Yeterlilik Belgelendirmesi için Doğrudan Hibe Almaya Hak Kazandı.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, ATSO MESEM’in, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın sözleşme makamı olduğu “Ulusal Mesleki Yeterlilik Sisteminin Geliştirilmesi ve Türkiye Yeterlilik Çerçevesinin Uygulanması (UYEP-II) projesinin doğrudan hibe bileşeni kapsamında 123 bin 517 EURO hibe almaya hak kazandığını açıkladı. Başkan Davut Çetin, hibe kapsamında Mesleki Yeterlilik Belgesi için tüm Türkiye genelinden başvuruda bulunan ve sınavlarda başarılı olan adayların sınav ücretlerinin bu hibeden karşılanacağını bildirdi.
ATSO Başkanı Davut Çetin açıklamasında şunları kaydetti;
“hibe kapsamında 08 Ekim 2015-20 Temmuz 2017 tarihleri arasında ATSO MESEM’e servis görevlisi seviye 2-3-4, bar görevlisi seviye 4 ve servis yöneticisi seviye 5 mesleklerinde, Mesleki Yeterlilik Belgesi için tüm Türkiye genelinden başvuruda bulunan ve sınavlarda başarılı olan adayların sınav ücretleri bu hibeden karşılanacak. Adaylar sınav maliyetine katlanmadan Avrupa Birliği ülkelerinde de geçerliliğe sahip akredite Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olabilecekler. ATSO Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından Akredite edilen ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen Türkiye’deki ilk Oda olarak büyük bir başarıya imza attı ve diğer Odalara da örnek oldu. 2014 Mart ayında yetkilendirilen Merkezimize bugüne kadar, 107 Mesleki Yeterlilik Belgelendirme başvuru talebi geldi, 78 aday sınavlara katıldı ve 54 aday başarılı olarak Türkiye’de yiyecek içecek sektöründeki ilk Mesleki Yeterlilik Belgelerini aldı. İlerleyen günlerde bu hibe kapsamında Mesleki Yeterlilik Belgesine olan taleplerin artmasını ümit ediyoruz” dedi.
UYGULAMA NASIL GERÇEKLEŞECEK
Doğrudan Hibe Desteğinin uygulanması hakkında bilgi veren Başkan Davut Çetin, “Otel, restoran, kafeler gibi işletmelerde çalışan ya da bu sektörde çalışmak isteyen kişiler, servis görevlisi seviye 2-3-4, bar görevlisi seviye 4 ve servis yöneticisi seviye 5 mesleklerinde, Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için bireysel veya kurumsal olarak ATSO MESEM’e ön başvuruda bulunabilecekler. Gelen başvurular değerlendirildikten sonra sınav ücreti yatırılarak başvuru evrakları ATSO MESEM’e teslim edilecek. Gerçekleştirilecek olan sınavlarda başarılı olup, belge almaya hak kazanan kişilere ve kurumlara ödedikleri sınav ücreti geri iade edilecek. Başarısız olan adayların ise 1 yıl içerisinde ücretsiz sınav hakkını kullanıp başarılı olması durumunda bu kişilerin de sınav ücretleri iade edilecek. Yani sınavlarda başarılı olup, Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanan adaylar sınav maliyetine katlanmadan belge sahibi olabilecekler.”
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU
25 Mayıs 2015 tarihli tebliğ kapsamında “Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde” yer alan 40 mesleğe ilişkin “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunluluğu getirildiğini de vurgulayan ATSO Başkanı Davut Çetin, “Bu 40 meslekte 12 ay sonra MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler ilgili mesleklerde çalıştırılamayacaklar. Artık mesleki yeterlilik belgesinin gönüllülükten çıkıp arandığı, tercih edildiği, fark yarattığı bir döneme giriyoruz” diye konuştu. Bu 40 mesleğe yönelik olarak da sınavlarda başarılı olanların sınav ücretleri 2019 yılına kadar devlet tarafından işsizlik sigortası fonundan karşılanacaktır. Bu kapsamda turizm alanında ‘Aşçı seviye 4 ve Barista seviye 4’, asansör alanında ‘Asansör Bakım Onarım Elemanı seviye 3-4’ ve inşaat alanında ‘Ahşap Kalıpçı seviye 3, Alçı Sıva Uygulayıcısı seviye 3, Alçı Levha Uygulayıcısı seviye 3, Betonarme Demircisi seviye 3, Betoncu seviye 3, Duvarcı seviye 3, İnşaat Boyacısı seviye 3, Isı Yalıtımcısı seviye 3, Su Yalıtımcısı seviye 3, Ses Yalıtımcısı seviye 3, İskele Kurulum Elemanı seviye 3, Sıvacı seviye 3, Seramik Karo Kaplamacısı seviye 3’ mesleklerinde, Mesleki Yeterlilik Belgesi verebilmek için çalışmalara başladık. Böylece Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerimizden gelen talepleri değerlendirerek mesleki eğitimde ve akredite belgelendirmede önemli bir sorumluluğu üstlenmiştir” diye konuştu.
HEM İŞVEREN HEM DE ÇALIŞAN İÇİN ÖNEMLİ AVANTAJLAR
Mesleki yeterlilik belgesini özendirmek amacı ile hem işverene hem de çalışan için önemli avantajlar sunulduğunu da belirten Davut Çetin sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yeterlilik belgesine sahip elemanları çalıştıran işverenlerin çalışana ait sigorta primleri 12-54 ay süre ile İşsizlik Sigortası fonundan karşılanıyor. 4. seviye ve üstü yeterlilik belgesine sahip olanlar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaöğretim kurumlarında öğretmen bulunamayan alanlarda öğretmen olarak görevlendirilebiliyorlar. Çalışanlar, Mesleki Yeterlilik Belgesi ile birlikte Yabancı dil bilgisini de belgelendirebilir ise Avrupa Birliği ülkelerinde de çalışabilme fırsatı elde edebiliyor. İşverenlerimizin ve çalışanların bu destekleri değerlendirmelerini diliyorum.”
İŞVERENLERE VE KURUMLARA TEŞEKKÜRLER
Projeye destek olan işverenlere ve kurumlara teşekkür eden Başkan Davut Çetin, “Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi’ne, personellerine Mesleki Yeterlilik Belgesi aldırmak için başvuran işletmelerimize (Tümbüloğlu Tic. ve Turz. A.Ş.-Trendy Hotels Aspendos Beach, Serenat Otel İşletmeciliği Turz. Ve Tic. A.Ş.-Xanadu Resort Hotel, Demirci Turistik Tesisleri A.Ş.-Sensimar Side Resort Otel, Özkar İnş. San. Tic. A.Ş.-Calista Luxury Resort Otel, Global Gıda Tic. ve Turz. Ltd. Şti.-Shakespeare Bistro), Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği’ne, Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği’ne ve MESEM Müdürlüğü çalışanlarına desteklerinden dolayı teşekkür eder, işbirliğinin artarak devam etmesini dilerim” dedi.