Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’da geçtiğimiz günlerde yaşanan hortum, fırtına ve dolu felaketlerinden sonra zarar gören tüm alanlarda inceleme ve tespit çalışmaları yapıldı. Antalya genelinde 120 bin, Muratpaşa, Konyaaltı, Kepez, Aksu, Döşemealtı ve Kemer ilçelerinde 28 bin civarında olan aktif olarak çalışan çiftçi sayısının yaklaşık 5 bin 500’ünün arazilerinin hasar aldığı anlaşıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Antalya’da yaşanan hortum ve şiddetli fırtına sebebiyle gelen hasar ihbarlarının sonuçlandırılarak çiftçilere 30 milyon lira tazminat ödemesi yapılmakta olduğunu açıklamıştı. Eksperlerin ve saha ekiplerinin çalışmaları neticesinde hasar raporu büyük ölçüde tamamlandı. Seraları olan sigortalı çiftçilere TARSİM tarafından ödemelerinin çok hızlı şekilde yapılması çiftçiyi sevindirdi. Meyve bahçeleri için hasar ödemeleri ise önümüzdeki 1 buçuk ay içinde yapılacak.
TÜM ARAZİLER İNCELENİYOR
Afetten zarar gören tarım alanlarını tespit için geniş bir alanda detaylı bir çalışma yapan Antalya Tarım İl Müdürlüğü, TARSİM’le sigortalı olan ve olmayan tüm arazilerin incelenip hasar tespiti yapıldığını açıkladı. Antalya genelinde afetten yara alan tüm bölgelerde çalışmaların sürdüğünü belirten Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, “Tarım alanları zarar gören çiftçilerden sigortalı olanların masrafları TARSİM tarafından hızla tanzim ediliyor. TARSİM’li olmayanların zararlarıyla ilgili nasıl bir yol izleneceği ise hükümetimizin takdirinde olacak” şeklinde bilgi verdi.
SİGORTASIZ ÇİFTÇİ ORANI YÜKSEK
Antalya genelinde zarar gören alanlarda çiftçinin son durumu hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin de şöyle konuştu:
“TARSİM’li arazilerde hasar tespit işlemleri tamamlanan alanların tahakkuk eden masrafları ödenmeye başladı. Finike’de hasar ödemelerinin mart ayının sonunu bulacağı söyleniyor. Aksu ve Serik arasındaki dolu felaketinden zarar görenler ödeniyor. Abdurrahmanlar’daki çiftçi önümüzdeki aylarda alacağını söylüyor. Kumluca’daki arazilerde ise daha tespit bitmedi. Ama sigortalı olmayan çiftçilerle ilgili ne yapılacağı henüz belli değil.”
DİKİM ZAMANI KAÇIRILMASIN
Sebze fiyatlarının marketçilerin baskısıyla normal seyrinin altına düşmesi nedeniyle tarım sektörünün daha da zora girdiğini ifade eden Şahin, “Örtü altı üretim yapan bu çiftçilerin üretime devam edebilmeleri için yaralarının sarılması lazım. Dikim zamanını kaçırmamak için hızlı hareket etmek gerekiyor. Bir an önce seralarının naylon kaplamalarını ve çelik malzemelerini yenileyip dikime başlayacaklar. Tarım üreticisinin yaşadığı felaketle başa çıkıp yola devam edebilmesi için sigortasız kesimin de ciddi manada desteklenmesine ihtiyaç var. Hibe desteği ve düşük faizli uzun vadeli kredilerle afetin ağır bilançosuna merhem olunması lazım. Cumhurbaşkanımız afet nedeniyle 100 milyonluk zarar olduğunu söyledi. Ama Bakanlık tarafından 35 milyonluk yardımdan bahsediliyor. Dolayısıyla bu destek artırılmalı” dedi.