Güncelleme Tarihi:
‘TARIM Sigortaları Havuzu (TARSİM) Tarafından 2020 Yılında Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ve Prim Desteği Oranlarına İlişkin Karar’ başlığıyla Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandı. Yılbaşından itibaren yürürlüğe girecek düzenleme, TARSİM sigortası koşullarını esneterek üreticinin afet kaynaklı zararlara karşı daha etkin şekilde korunmasını sağlayacak.
BÜYÜK KOLAYLIKLAR GETİRİLDİ
Konuyla ilgili Hürriyet’e konuşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, daha çok üreticinin TARSİM’li olmasını sağlamak için sigorta şartlarına büyük kolaylıklar getirildiğini belirterek şunları söyledi: Önceki afetlerden sonra yaptığımız ziyaretlerde çiftçi sigorta yaptırmak istediğini, ancak sigorta kurumlarının seralardaki önlem eksiklerini gerekçe göstererek yapmadıklarını söylüyorlardı. Seranın etrafında beton olmaması ve mülkiyet sorunları gibi nedenlerle sigorta yapılmaması dönemi sona erdi. Sigortalı olma koşulları kolaylaştırıldı. Çiftçinin artık bahanesi yok. Üretici birçok koşulda Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil olup sigorta yaptırabiliyor. Tüm üreticilerimiz açık ve kapalı tarım alanlarını sigortalatmalı.”
‘NERDE BU DEVLET?’ OLMAZ
Tarımda TARSİM ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu’ndan (DASK) sigortalı çiftçi oranının düşük olmasının önemli bir sorun olduğuna değinen Karaloğlu, “Kumluca’da 2017’de hortum ve fırtına nedeniyle yaşanan afetin ardından biz vatandaşımıza 10 milyon TL hibe dağıtmamıza rağmen bölge üreticisinin zararının yüzde 25’ini karşılayabildik. Ama sigortası olanlar oluşan hasarın yüzde yüzünü aldı. Seraların mutlaka TARSİM’li olması gerekir. Başımıza bir iş geldiğinde ‘Nerde bu devlet, nerde bu millet?’ demek yerine ‘Nerde benim sigorta ekspertizim?’ demek lazım” dedi.
SİSTEM İYİLEŞTİRİLDİ
1 Ocak itibariyla üreticiye yeni kolaylıklar getirileceğini açıklayan TARSİM Bölge Müdürü Mustafa Değer, “Koşullar iyileştirilip teminatlar genişletilirken, sistemden faydalanma oranlarını artırmaya yönelik birtakım düzenlemeler de yapılıyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) giren her üretici, risk incelemesinin ardından sigorta hakkına sahip oluyor” dedi.
BÖLGESEL KARARLAR
Yeni düzenlemede bölgenin ihtiyacına göre alınmış kararlar da olduğunu belirten Değer, şöyle bilgi verdi: “Açık alanda yetiştirilen meyveler ve Isparta’nın yağgülüne don teminatı verildi. Meyve ağaçları, asmalar, fidanlar, seralar için de afet risklerine karşı geniş kapsamlı koruma getirildi. Kiraz, incir ve üzümde yağmur riski sigorta kapsamına alındı. Düzenlemeye bölgedeki tüm hayvancılık türlerini koruma altına alacak bazı maddeler de eklendi.”
KAYIT ENGELİ KALKTI
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ise, “Daha önce ecri misil ödeyerek Hazine arazilerini kullananların herhangi bir hakları yoktu. Ama şimdi üreticilerin bu arazileri kiralaması ve satın alması kolaylaştı. Böylece biz Hazine arazilerinde üretim yapan çiftçileri ÇKS’ye kaydedebilir hale geldik ve sigortalı olmalarının önündeki engel kalkmış oldu” dedi.
‘KIRMIZI ALARM’ CİDDİYE ALINMALI
Antalya’da geçtiğimiz günlerde ilk kez ‘kırmızı alarm’ uygulamasıyla fırtına tahmininde bulunulduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, “Vatandaşımızın can ve mal kaybının önlenmesi açısından, kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil renklerle yayınlanan hava durumu raporlarının ciddiye alınması ve alarm halinde önlem alınması çok önem taşıyor” diye konuştu.